Medvehagyma tabbouleh
A tabbouleh az a saláta, amelyből nincs az a mennyiség, amit ne tudnék megenni.
Elkészítése pofonegyszerű, az egyetlen hátulütője, hogy nagyobb létszámra az
ember órákon át csak aprítja a tonnányi petrezselymet. (Aprítógépben nem ér,
úgy nem az igazi!) A
leghíresebb libanoni fogás, egyben az is, amelyet a legritkábban készítenek
autentikusan az országon kívül. Az eredeti ugyanis egy sötét zöld színű
petrezselyemsaláta, amelyet épp csak néhány kocka paradicsom és bulgur pöttyöz,
és nem fordítva, mint ahogy általában találkozni lehet vele.
Az
autentikus libanoni tabbouleh így készül: szűrőben átöblítünk két evőkanál finom szemcséjű bulgurt, egy
tálba tesszük. Áztatni nem szükséges. Amikor ugyanis
ilyen kis mennyiségű
bulgurt használunk, a saláta saját leve (paradicsom, olívaolaj, citromlé)
megpuhítja. Nagyobb mennyiségnél (pl. kisir) esetében áztatni kell. Egész apróra felkockázunk
4 közepes méretű paradicsomot. A bulgurhoz adjuk, megsózzuk. Finomra aprítunk
3-4 szál újhagymát. Fejenként egy nagy adag petrezselymet - hazai piaci méretű
csokorból legalább kettő-hármat, valamint néhány levél friss mentát finomra
aprítunk, majd az újhagymával együtt a bulgurhoz adjuk. Végül ízlés szerint jó
sok citromlevet (kb. 1,5 citrom levét) és olívaolajat öntünk rá,
összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, csipet őrölt szegfűborsot adunk hozzá.
Szandra barátnőm egyszer
csak elhintette, csak úgy, hogy a napokban medvehagymából készített
tabbouleht-t. Hát ez mennyire szuper ötlet! Pont volt itthon minden (medvehagyma most úgyis mindig
van), azonnal neki is álltam, kipróbáltam, zseniális!
Medvehagyma tabbouleh
Hozzávalók (2-4
adag)
5 dkg finom
szemcséjű bulgur
1 kávéskanál só
1 dl forró víz
1 csokor
újhagyma
fél kígyóuborka,
kimagozva, apróra kockázva
10 szem
koktélparadicsom, negyedelve
1 nagy csokor
(20 dkg) medvehagyma, finomra aprítva
csipet őrölt
római kömény
A bulgurt
átöblítjük, majd összekeverjük a sóval. Ráöntünk 1 dl forró vizet, és tíz
percig állni hagyjuk, amíg magába szívja az összes vizet (de készíthetjük
áztatás nélkül is, a fent leírt módszer szerint). Amíg áll, felaprítjuk az
összes zöldséget. A medvehagymát egészen apróra vágjuk. A megpuhult bulgurt összekeverjük
az összes felaprított zöldséggel, végül egy csipet római köménnyel ízesítjük.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal