Gyömbéres, epres-almás pite
Ez egy amolyan
magas falú, amerikai típusú gyümölcspite, rusztikus, házias sütemény, mindig
elfogy utolsó morzsáig. Tésztája ropogósan omlós, vajas, a
töltelék pedig a szinte dzsem szerűre sül, mégsem édes, inkább gyümölcsös.
Az omlós tésztához érdemes a 3:2:1 (3 egység liszt, 2 egység zsiradék, 1
egység folyadék) arányt megjegyezni, én mindig
így készítem az ilyen piték tésztáját. A töltelék ezúttal eper, alma, a fűszere
gyömbér és vanília. Hétvégére ajánlom!
Gyömbéres, epres-almás pite
Hozzávalók (10 szelet)
45dkg liszt
csipet só
30dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5dl jeges víz
¾ kg gyümölcs (eper és alma, felkockázva)
45dkg liszt
csipet só
30dkg hideg vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5dl jeges víz
¾ kg gyümölcs (eper és alma, felkockázva)
15dkg nádcukor
1 citrom reszelt héja és leve
kb. 3cm friss gyömbér, reszelve
1 vanília kikapart magja, vagy vaníliakivonat
3,5dkg étkezési keményítő
3,5dkg étkezési keményítő
Elkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd
hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat (az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn
lereszeljük). Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni,
ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú, látható maradjon benne.
Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épphogy
összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fóliába csomagolva 20 percig,
vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200C-ra. Egy ökölnyit félreteszünk, a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm
átmérőjű, magas falú tortaformát, vagy cakkos
piteformát, úgy, hogy a tészta kb. 2
cm-re túllógjon a peremén. Az epret és az almát
megpucoljuk, és felkockázzuk.
Összeforgatjuk a cukorral, citromlével, gyömbérrel, vaníliával és a keményítővel (utóbbinak az a
szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező levet, a sütemény szeletelhető
legyen). A tésztaburokba tesszük. A maradék tésztát kinyújtjuk, hosszú csíkokat
vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk. 200C-on egy óráig sütjük.
Mascarponéval, vagy hideg tejszínhabbal tálaljuk.
2 hozzászólás:
Szia!
Most fedeztem fel magamnak az oldalad (hála az édeskrumplimnak, be is taggeltelek facebookon), és nagyon tetszenek itten a dolgok.
Ez a süti is megmozgattam a fanátziám, viszont ami nekem nagyon fekszik az a túrós sütemény. Ez a tésztaalap istenien hangzik, de vajon elbír valamilyen túrókrémet? És ha igen, akkor mit ajánlasz?
Előre is köszi a választ! :)
megcsináltam. szuper lett. köszi!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal