Eredetvédett torma Debrecenből: a hajdúsági torma
Fotók: Balkányi László
Tegye fel a kezét, aki tudta, hogy a hajdúsági torma egy
olyan eredetvédett magyar termék, amely Európai Uniós oltalmi minősítést élvez!
Nem is értem, hogy ha van nekünk egy ilyen magyar termékünk, arra hogy nem
épült még komoly brand, vagy márka. Rendben, hogy a tormafogyasztás óriási
hányada minden valószínűség szerint húsvétra koncentrálódik, de ki látott már
például piacon olyan tormát, amin rajta van az EU-s eredetvédelemre és
földrajzi származásra utaló címke? Vagy olyan helyi kézműves terméket, amely
hajdúsági tormából készült? És egyáltalán, mit tud ez a hajdúsági torma?
Ennek jártunk utána a Sarki Fűszeres vezetőjével,
Nemesvölgyi Attilával, aki a jó alapanyagok megszállottja, az üzletbe bevisz néha
egy-egy különlegesebb alapanyagot is, mert a vevői bíznak az ízlésében és a
hozzáértésében. Attila mesélte nekem, hogy húsvétkor szeretne majd a kávézóban készíteni
és árulni házi ecetes tormát a sonkák mellé, én pedig felvetettem, hogy miért
nem hajdúsági tormából készíti, ha már van nekünk ilyenünk. A tormatúra ötlete
így született, felkerekedtünk, és elutaztunk Debrecenbe és környékére körülnézni
torma ügyben.
A hajdúsági torma 2009. óta eredetvédett az Európai Unió
által. A címke, amit ennek köszönhetően használhatnak (és amit én még soha nem
láttam itthon) a torma földrajzi származására és speciális termelési
módszerekre, ill. az ezáltal létrejött kiváló minőségére utal.
Az utunk először Bagamérre
vezetett, amely egyike annak a tizenhárom településnek, amely hajdúsági tormát
termeszt (Debrecen-Haláp, Debrecen-Bánk, Létavértes, Újléta, Kokad, Álmosd, Bagamér, Vámospércs, Hosszúpályi, Monostorpályi, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Nyíradony). A környéken a tormatermesztés
hagyománya egészen az 1800-1900-as évek fordulójára nyúlik vissza, majd az
1940-50-es évektől virágzott fel igazán.
Bagaméren Gergely János, a Hungaro Torma Kft. telepvezetője
mesélt nekünk. Ez a cég a legnagyobb felvásárló, ők veszik át a termelőktől a tonnányi
tormát. Elmondta, hogy az európai torma össztermelés 80%-a magyar! A torma igen
munkaigényes, a környéken szinte minden család ezzel foglalkozik. A hajdúsági
tormát többek között a speciális termelési módszer különbözteti meg a többitől:
míg a legtöbb helyen, és legtöbb országban gépi ültetés/szedés jellemző, addig
nálunk minden manuálisan történik.
A tormát pont nem a szezonjában fogyasztjuk: áprilisban
ültetik el, és október közepén/végén kezdik el szedni. Ezt követően
hűtőházakban tárolják, ami állítólag nem változtat az ízén (Attilával
megbeszéltük, hogy azért megkóstolnánk egy októberi szedésű tormát..)
Forgalmazáskor azért csomagolják mindig frissentartó fóliába, hogy ne veszítsen
a nedvességtartalmából.
A tormát minősége szerint osztályozzák (I-IV. osztályba). És
most jön a legdurvább adat: az I. osztályú torma 99%-a (!!) azonnal exportra
megy, elsősorban Németországba, Ausztriába, ahol aztán feldolgozzák. Az I. osztályú torma olyan, amilyet én még
bevallom, soha nem láttam hazai piacon (fentiek értelmében, nem véletlenül).
Átmérője sokkal nagyobb, az egész gyökér jóval méretesebb és súlyosabb, mint
amit az átlagfogyasztó a piacokról ismer. Húsa egyenletesen csontfehér, nagyon
szép.
Jó lenne, ha az I. osztályú hajdúsági torma legalább egy
pici hányada megjelenne a hazai piacokon is (persze a megfelelő, a földrajzi
származást igazoló címkével ellátva). Mi mindenesetre hoztunk egy kis kóstolót
Bagamérről, úgyhogy akit érdekel, a Sarki Fűszeresnél hétfőtől kapható (amíg a
készlet tart) nyers formában és házi ecetes tormaként.
(Tényleg ott voltunk! Attila, a tormák és én:)
Még cikkek a hajdúsági tormáról:
Néhány tormás recept a blogon:
3 hozzászólás:
sehr guter Kommentar
Kíváncsi lennék vajon van ennek köze ahhoz, hogy van egy igazi bennszülött magyar vad tormafajunk is, a debreceni torma. http://hu.wikipedia.org/wiki/Debreceni_torma
Régen az Alföldön ették levelét gyökerét is. Érdekes lenne,ha az eredetvédett tormát ebből nemesítették volna. üdv. Andrea
Elzarandokoltunk a Sarki Fuszereshez tormaert. Husvetkor ettuk a sonkahoz, de sajnos nem csipett.
Anga
Neked is van véleményed?
<< Főoldal