Főzőbemutató Jeruzsálemben + izraeli gasztrotippek
Múlt héten Izraelben jártam, ahol a Balassi Intézet felkérésére
a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvfesztiválon volt lehetőségem népszerűsíteni a
modern magyar konyhát. Büszke vagyok rá, hogy ilyenkor –a Frankfurti Nemzetközi Könyvásár
után ezúttal Izraelben- alkalmam van egy kicsit a nemzetközi közönség számára
is elmesélni, hogy mi minden történt az elmúlt években a magyar gasztronómiai
életben, és hogy Budapest/Magyarország mennyire izgalmas úticél, akár kulináris
értelemben is. Szeretem, hogy az elején
mindig pontosan látom a tekintetekben, hogy mindenki arra készül, hogy végre
ehet egy kis magyaros pörköltet, és nagyon csalódott, amikor rájön, hogy nem
így lesz – majd ahogy az előadás és a kóstolók alatt kinyílnak ugyanezek a
tekintetek, és kíváncsisággal és izgalommal hallgatják és ízlelik a meglepő, de
mégis kicsit ismerős újdonságokat.
Kovászos uborka krémleves, Tarhonyasaláta grillezett
zöldségekkel, “Krumplistészta börek”, Mini szilvásgombóc nyalóka (pirított
mákkal)
Fogadjátok szeretettel az előadásról készített videót:
Nem volt túl sok szabadidőm, de azért természetesen kicsit
volt alkalmam körülnézni, belevetni magam a csodálatos jeruzsálemi és tel
aviv-i piacokba, és belekóstolni az izraeli gasztronómiába. Íme tíz dolog, ami
a legnagyobb hatással volt rám (a facebook-on rengeteg képet töltöttem fel,
azokat linkelem is):
Mahane Yehuda –a
jeruzsálemi piac
Hangulatos, csodás piac, ahol minden megtalálható, ami csak
szem-szájnak ingere. Képek és még képek.
Amikor elindultam, akkor az volt a leghőbb vágyam, hogy
végre megkóstolhassam ezt a levest, amelyről már annyit olvastam, és amelyről
Segal Viktor is olyan sokat mesélt, de még sosem kóstoltam. Hát ezt most
bepótoltam, annyi félét kóstoltam, hogy a végére meg is untamJ. Az iraki/kurd zsidók
specialtiása ez a savanykás leves, amelynek a levesbetétje a valódi főszereplő:
fűszeres hússal töltött grízgombóc. Több féle változata létezik, például a
nagyon savanyú zöld (zellerrel, mángolddal, rengeteg citromlével), a kicsit
édeskés céklás, vagy a még édeskésebb paradicsomos. A zöldből a legjobbat azon
a helyen kóstoltam, amit Viktor ajánlott (Pinati), az összességében
legfinomabbat pedig a piacon található kifőzdében, az Azura-ban, ennek az volt
a neve, hogy kubbeh hamo, csicseriborsóval készült, a gombóc pedig nagy volt, a
tölteléke erőteljesen fűszeres.
Chilis savanyított
citrom
Erre finoman szólva rákattantam, olyannyira, hogy még a
ruháim épségét is kockára téve, jónéhány adaggal hoztam haza. Erről még
részletesebben referálok majd, mert egy gyors változatát már el is készítettem
az Ottolenghi Jerusalem könyv alapján.
Currys, fűszeres, savanyú mangószósz, amely eszméletlenül
feldob mindent. Többen figyelmeztettek, hogy óvatosan vele, mert olyan
intenzív, hogy a bőrön át párolog az erőteljes illata (a görögszénamagnak van
állítólag ilyen hatása). Falafel, húsok, tahini, stb. mellé, alá, fölé, köréJ
A jeruzsálemi piacon található kis kifőzde, rengeteg házias
étellel, specialitása a kubbeh.
Autentikus hummusz
Ismerjük, készítjük, van itthon is – na de, hogy ekkora
különbség legyen hummusz és hummusz között, húha. (A Pinati nevű helyen volt a
legjobb.)
Tel Aviv-i termelői
piac
A Tel-Aviv-i kikötőben működik, amolyan kis gourmet piac,
sok kézműves termékkel, elegáns talponállókkal, friss zöldséggel-gyümölccsel.
Sherry Herring
A Tel Aviv-i termelői piacon ez volt a kedvenc standom.
Sherry Anski gasztronómiai újságíró nyitotta ezt a ministandot, amely kizárólag
heringes szenddvicset árul. Minden, ami hering. Friss, ropogós bagettben,
tejföllel, hagymával, chilivel, stb., zseniális.
Hahalutsim 3 bisztró
Tel Aviv-ban, a fűszerpiac (Levinsky market) mellett
található apró “étkezde”, vezetője egy fiatal lány, aki Olaszországban tanult a
Slow Food akadémián, majd hazatért. Semmi faxni, semmi körítés, csak a legjobb
alapanyagok és legfrissebb ételek, őrület. A kedvenc fogás: pirított barhesz,rajta tormás tejföl, házilag pácolt szardínia, chili, koriander. Ofer Vardi,
magyar származású gasztronómiai újságíró kalauzolt ide, vele készítettem egy
nagyon jó interjút, hamarosan hozom, benne szuper Tel Aviv-i éttermi tippekkel.
Kristóffal virtuálisan már évek óta, szinte a blog indulása
óta kapcsolatban vagyunk, de most volt alkalmam végre személyesen is
megismerkedni vele. Olyan vegán lakomát rittyentett, hogy csak na, elképesztően
jó volt. Alig várom a következő alkalmat. Képek az ételeiről itt.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal