hétfő, január 21, 2013

Tartiflette



Az egyik legzseniálisabb francia sajt, az eredetvédett Reblochon, Rhone-Alpes régió Savoya-megyéjében készül, Súlya körülbelül fél kiló, kerek alakú, átmérôje 14 cm, magassága 3,5 cm. Eredetileg a fejés utolsó, zsírosabb tejéből készítették; a hegyekben régi szokás volt két részletben fejni, a reblocher szó a fejésnek ezt a módját jelenti. Utóbbi módszer a 14. századra vezethető vissza, amikor a parasztoknak a tej mennyisége után kellett adót fizetniük. Nem fejték meg teljesen a teheneiket, így kevesebbet adóztak, a második fejésből származó tej pedig tartalmas, magas zsírtartalmú volt, és ideális sajtkészítéshez. A híres Reblochon sajt belseje lágy, krémes, érett, csodás. Az egyik tipikus hegyvidéki fogás, amelyet készítenek vele, a tartiflette. Némileg talán illúzióromboló, hogy nem generációkról generációkra vándorló, a francia népi konyha által tovább vitt örökségről van szó, hanem mesterségesen kreált receptről: az ételt a Reblochon sajt készítői találták ki, kimondottan a sajt fogyasztásának ösztönzése céljából. A helyi franciák kissé talán meglepődtek, amikor az alpesi éttermek étlapján a nyolcvanas években elkezdett felbukkani. Beszerzése itthon kihívás lehet, a sarki közértben sajnos nem kapható, a delikátesz- és sajtszaküzletekben azonban igen (pl. Culinaris, Sarki Fűszeres, All in Delicates, Baldaszti’s). Esetleg helyettesíthető más, hasonló karakterű sajttal (tehát mosott kérgű, préselt lágy sajttal), pl. olasz Taleggio-val, vagy ha ahhoz is nehezen jutunk hozzá, valamelyik jó  minőségű, hazai kézműves sajttal. Kimondottan nehéz, téli egytálétel, feltétlenül kínáljunk mellé zöldsalátát és savanyúságot, amelyek ellensúlyozzák a zsírosságát. Na meg, persze jó sok ropogós, könnyű fehérbort.

Tartiflette (sajttal besütött burgonya)
Hozzávalók (2-3 nagyétvágyú adag)

50 dkg burgonya, meghámozva, vékonyra szeletelve
5 dkg húsos füstölt császárszalonna. felkockázva
1 hagyma, apróra kockázva
1 dl tejszín
25 dkg Reblochon sajt (vagy más, hasonló jellegű sajt)

A burgonyát meghámozzuk, és vékonyra szeleteljük. Lobogó, sós vízben kb. 10-15 perc alatt puhára főzzük, de legyen még tartása, ne essen szét. Közben egy kis serpenyőben minimális (egy teáskanál) olajon megpirítjuk a füstölt szalonnát, Amikor kiolvadt a zsírja, hozzáadjuk a közepesen finomra aprított hagymát is, és üvegesre dinszteljük. A megfőtt burgonyát leszűrjük. Egy hőálló edényben, jénaiban, vagy kisebb tepsiben elrendezzük a burgonya egyik felét, sózzuk, borsozzuk (óvatosan a sóval, mert a szalonna és a sajt is sós). Rászórjuk a pirított császárszalonnát és hagymát, majd beterítjük a burgonya másik felével. Ráöntjük a tejszínt.  A Reblochon sajtot (vagy más, hasonló típusú sajtot keresztben (lapjában) félbevágjuk, és a burgonya tetejére tesszük, vágott felével lefelé, tehát a kéreggel felfelé. 200C fokos előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg bugyogni kezd és a teteje, ill. a sajt kérge megpirul.  (Zárójelben megjegyzem, utóbbi a legfinomabb falat.)

Címkék:


 

 

3 hozzászólás:

Blogger Zita szerint...

Érdemes figyelni az Auchan sajtakcióit, időnként van egészen megfizethető áron Reblochon, sajátmárkás kivitelben itthon is.

http://www.supermarche-sartrouville.simplymarket.fr/acheter-reblochon-fruitier-auchan-terroir-450g-auchan,48081,111,841,3651.htm

1:38 du.  
Blogger Piroska szerint...

Ma én is elkészitettem. Sajna az usában nem lehet nyers tejből készült sajtot kapni, igy ajánlottak egy "le delice de jura" nevűt ami hasonló módszerrel készül.
Igen finom lett, és azt hiszem felvesszük a családi menübe. Köszi a receptet és a sajttörténeti kitekintést is.

8:29 du.  
Anonymous László szerint...

A Lehel téri piacon speciális sajtkereskedőnél mindig van Reblechon. Mindenképp megéri, mert hasonló típusú sajttal is jó, ám az eredeti valóban kolosszális, kihagyhatatlan. Karakteres szép savú fehér borral illendő fogyasztani, remek, ám - unortodox módon - érett pinot noirral is fantasztikus.

11:49 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal