péntek, december 21, 2012

Karácsonyi harcsa citrusos ropogós morzsával



Íme egy gyorsan elkészíthető halas főétel a karácsonyi vacsorához. Bármilyen másik hallal, pl. lazaccal, vagy tőkehallal is el lehet készíteni. A citrusokkal, fekete olajbogyókrémmel és édesköménymaggal mediterrán összhatású, és szerintem nagyon finom. Kb. 10 perc előkészíteni, másik 15-20 perc megsütni (a sütési idő a hal vastagságától is függ.) Köretnek én édesburgonyapürét és narancslében és olívaolajban pácolt édesköményt ajánlok –előbbihez négy személyre két közepes édesburgonyát megsütök, majd sok vajjal és pici narancslével pürésítek. Az édeköményhez a zöldséget hajszálvékony szeletekre gyalulom, és összeforgatom néhány evőkanál narancslével és olívaolajjal. A fekete olajbogyókrém helyett az egyszerűbbség kedvéért lehet pl. magos mustárt használni.


Jó minőségű, friss halak beszerzése (Budapesten):

Budaörsi Halpiac
Vörös Homár (Hegyvidék Központ)
A Halas (Nagycsarnok, alagsor)
Metro



Karácsonyi harcsa citrusos ropogós morzsával
Hozzávalók (4 adag)

60 dkg harcsafilé (vagy más hal, pl. lazac, vagy tőkehal), egyben
4 dkg fekete olajbogyókrém (készen kapható tapenade, vagy házi)
8 dkg pankómorzsa, vagy friss kenyérmorzsa
1 citrom reszelt héja
1 zöldcitrom reszelt héja
1 mandarin reszelt héja
1 teáskanál édesköménymag, pirítva, megtörve
só, bors
8 dkg vaj, olvasztva

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A (szobahőmérsékletű) harcsafilét sózzuk, borsozzuk, majd a tetejét bekenjünk az olajbogyókrémmel (lsd. alább). Egy keverőtálban összeállítjuk a morzsát: a pankóhoz (vagy friss kenyérmorzsához) hozzáadjuk mindhárom citrus reszelt héját, a édesköménymagot, sót, borsot, végül az olvasztott vajat, összekeverjük. Szorosan az olajbogyókrémmel megkent harcsafilére tapasztjuk, kanál hátával alaposan nyomkodjuk rá. (Eddig a fázisig akár előre el is készíthetjük, így vacsorakor csak frissen a sütőbe kell tenni). Tepsibe tesszük, és 20 perc alatt megsütjük, amíg a teteje ropogós-arany színűre sül. (Köretnek én vajas édesburgonyapürét, és nyersen marinált édesköményt ajánlok mellé).

(Citromos olajbogyódzsem: kis lábasban összefőzzünk 25dkg magozott fekete olajbogyót, 1 reszelt fokhagymagerezdet, 1 citrom reszelt héját és levét, 1dl fehérbort, csipet chilit és 6dkg cukrot. Kb. 15 percig főzzük, majd botmixerrel kissé darabosra pürésítjük, és még addig főzzük, amíg minden folyadék elfő. Hűtőben 10 napig eláll. Tanja Grandits receptje alapján)



 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Szilvi szerint...

OHHHHH, ITT AZ EN IDOM HOGY IRJAK, HOL VANNAK A TOBBIEK?
EVEK OTA OLVASLAK, FOZLEK, ESZLEK, IMADLAK, DE AMIOTA BABAM SZULETETT, RITKAN TUDOK A GEP ELOTT KIKAPCSOLODNI.
EZEK A LEGUTOBBI DOLGOK AMIKBE BEKAPCSOLODTAM, MEGMENTI AZ EZEVI RIOI KARACSONYUNKAT, YAHOOOO, KELL ENNEL JOBB, SZEBB, FINOMABB? HALAS KOSZONET, SOK SOK SZERETETTEL!
BEKES, MEGHITT KARACSONYT KIVANOK ZSOFI, SZALLJON RAD MINDEN ALDAS! CSOKOLLAK

2:36 de.  
Blogger Blogkonyha szerint...

JUJJ, DE KÁR, HOGY NEM LÁTTAM MEG ELŐBB EZT A RECEPTEDET...NO, MAJD LEGKÖZELEBB! IRTÓ GUSZTA! ÁLDOTT ÜNNEPEKET!

5:02 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

huha, Szilvinek igaza van. en is megirom a velemenyem.
evek ota fozom a receptjeid. mindenkinek ajanlgatom, mert mindig - szinte hihetetlen -, de mindig jol sikerulnek az etelek. a Te oldalad az elso, amit vegigbongeszek egy receptert. sokszor 3 masikat is talava (mint most is).
szeretem, hogy idotakarekosak, uj izeket kinalnak es finomak.
Zsofi, kosz szepen!
udvozol: Eszter

3:59 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal