kedd, december 11, 2012

Pirospaprikás-burgonyás börek


Tegnap a Morning Show-ba a pacalon kívül krumplis tésztát is kértek Sebestyén Balázsnak, aki nem szereti ezt az ételt. Arra voltak kíváncsiak, tudok-e belőle olyan változatot készíteni, amely ízleni tud neki. (Sem a pacalért, sem a krumplis tésztáért nem vagyok megőrülve, de kimondottan szeretem az ilyen jellegű feladatokat, mert kicsit megtornáztatja az agyam, és én is tanulok belőlük.). A krumplis tésztának egy kis török ihletet adtam: az ott hagyományos, ún. “tepsibörek” ételhez nyúltam vissza. Ez egy rétegezett, lasagna-szerű tészta, amelyet sokféle töltelékkel, leggyakrabban spenóttal, fetasajttal, máskor hússal, vagy akár sima burgonyával töltenek. Az eredeti, török konyhában ún. yufka lappal készítik, amely kb. a mi réteslapunk és a leveles tésztánk közötti vastagságú, és egyébként lehet kapni pl. a Troya török élelmiszerüzletben (700Ft egy 40dkg-os csomag). Ezzel a legfinomabb, mert a tészta lágy és szaftos lesz, de réteslappal is működik. Arra gondoltam, hogy miért ne tölthetnénk meg ezt paprikás tört krumplival. Én elégedett vagyok a végeredménnyel, és a stábnak is tetszett.


(Azért a megújított krumplis tészta műfajában természetesen Bernáth Józsi leendő Michelin-csillagos séf –én megelőlegezem neki- szifonos,burgonyahabos házi tésztája a csúcs, az valami isteni.)

Pirospaprikás-burgonyás börek
Hozzávalók (12 kockához)

3 evőkanál kacsazsír (vagy olívaolaj)
3 hagyma, finomra aprítva
1 evőkanál pirospaprika
1 kg burgonya, meghámozva, felkockázva
4dl tej
10 dkg  natúr joghurt
3 tojás
só, bors
2 csomag réteslap
(vagy 40dkg török élelmiszerüzletekben kapható yufka lap)
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg fetasajt, morzsolva
tetejére: szezámmag, vagy fekete hagymamag

Először elkészítjük a hagymás tört krumplit: a kacsazsíron (vagy olívaolajon) üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor puha, és már enyhén elkezd karamellizálódni, levesszük a tűzről, és meghintjük a pirospaprikával. Visszatesszük, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi, kb. 3dl. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 perc alatt, erős lángon puhára főzzük, úgy, hogy maradjon rajta valamennyi leve (összetörve még elég sok szaftot felvesz). Villával összetörjük.

A sütőt előmelegítjük 180C fokra.

Kivajazunk egy 28x20 cm-es tepsit. A réteslapokat a tepsivel azonos méretű téglalapokra vágjuk (ha réteslappal dolgozunk, négy lapból álljon egy réteg, ha hozzájutunk yufkához, akkor kettőből). A tejet összekeverjük a joghurttal és a tojással, sózzuk, borsozzuk. A réteslapokat megkenjük olvasztott vajjal, (közben a többi lapot terítsük le nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki), és tepsibe rakjuk az első réteget: a lapot meglocsoljuk a tojásos-tejes keverékkel, majd elosztjuk rajta a tört krumpli felét Úgy gazdálkodjunk, hogy összesen három rétegünk lesz, tehát a tölteléket kétfelé, a tejes-joghurtos keveréket háromfelé osszuk. Ismét vajjal megkent réteslap következik, tejes folyadék, tört krumpli, majd erre a rétegre morzsoljuk a fetasajtot. Legfelül ismét réteslap jön. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejjel, és meghintjük szezámmaggal, vagy fekete hagymamaggal.  35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan, felkockázva, savanyúsággal tálaljuk.