Narancsos édesköménykrémleves
Ez egy elegáns, téli krémleves, amelyet a narancs és
a sáfrány tesz kicsit ünnepi hangulatúvá, így akár karácsonyi menü részeként is
el tudom képzelni. A leves önmagában is nagyon finom, igazán izgalmassá pedig a
tálaláskor hozzáadott elemek teszik: az olívaolajban és narancslében marinált,
nyers, ropogós, üde édekömény, az édeskömény zöldje (ha van, akkor adhatunk még
hozzá pl. koriandert is), és a minden krémlevest magasabb szintre emelő
olívaolaj. Az ihletet a salzburgi Hangar 7 Ikarus étterem állandó
konyhafőnökének, Roland Trettl-nek csodás könyvében talált recept adta, de ez ennek egy
egyszerűsített változata. Édeskömény pedig már szinte minden piacon, ill.
hipermarketben kapható (múltkor az Aldi-ban vettem gyönyörűt 200Ft-ért/db).
Narancsos
édesköménykrémleves
Hozzávalók (4 adag)
3+3 dkg vaj
3 szál újhagyma, felkarikázva
1 evőkanál nádcukor
1 narancs húsa, kifilézve
2 nagyobb gumó édeskömény, felkockázva
1 narancs leve
1,2 liter szárnyas-, vagy zöldségalaplé
só, bors
kb. 10 szál sáfrány, 2 evőkanál forró vízben feloldva
½ citrom leve
Tetejre: vékonyra gyalult édekömény, édekömény szára,
zöldje, olívaolaj
3 dkg vajon puhára dinszteljük a felkarikázott újhagymát.
Hozzáadjuk a nádcukrot, és addig pirítjuk a hagymával, amíg enyhén
karamellizálódik. Az egyik édekömény felét félretesszük (azt majd nyersen
használjuk levesbetétként), a többit felkockázzuk, és a dinsztelt újhagymához
adjuk. Néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a kifilézett narancsgerezdeket és
a narancslevet is. Hozzáöntjük az alaplevet. Sózzuk, borsozzuk. A sáfrányt
néhány percre 2-3 evőkanál forró vízbe áztatjuk, majd (a vizet és a szálakat
is) a leveshez adjuk. Lefedve, kb. 25 percig főzzük, amíg az édekömény teljesen
megpuhul. Robotgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük, közben hozzáadunk
3dkg hideg vajat, ettől még selymesebb lesz. Végül a citromlével ízesítjük.
Tálaláskor zöldséggyaluval egész vékonyra gyaluljuk a maradék fél édesköményt,
majd olívaolajjal és kevés narancslével összekeverjük. A tányérok közepére
tesszük a nyers, marinált édeköményt, majd rámerjük a levest. Meglocsoljuk
olívaolajjal, és megszórjuk az édeskömény vékonyra karikázott szárával és
lecsipkedett zöldjével.
1 hozzászólás:
Hogy lehet, hogy ha beírom, hogy édeskömény, nem adja ki a csajozós levest? Más nevet adtál neki esetleg?
Nóri
Neked is van véleményed?
<< Főoldal