Citromos - birsalmás libaleves
Néhány hete Debrecenben jártam, ahol egy rendezvényen az
ételeimet szolgálták fel. A vendégektől rengeteg kíváncsiságot, kedvességet és szeretetet
kaptam, sikert arattak a mérsékelten, de picit egzotikusra hangolt fogásaim. Az egyik meghívott –egy végtelenül kedves, idős professzor – azt mondta, megsúg
nekem nekem valamit. Az előadásom során szóba került a birsalma, erről jutott eszébe az
édesanyja receptje, amit elmesélt nekem: “ …liba aprólékot majdnem puhára
főzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor
behabarta tejföllel…” suttogta a fülembe. Egyébként is imádom az olyan családi
recepteket, amelyek valaki gyerekkori emlékekeit idézik fel, és amelyet anyukák
és nagymamák főztek a családjuknak.
Ez a birsalmás libaleves pedig már első hallásra elindította
a fantáziámat, elképzeltem a libahús által adott tartalmas, telt ízű húsleves, és a birsalma
gyümölcsösségének a harmóniáját. Hétvégén pedig megfőztem, igaz, némileg a
saját ízlésemre hangolva: kis friss gyömbérrel, sok kaporral és sok citromlével.
Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb leves, amit az utóbbi időkben ettem. (Azt
csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a nagy, hatszemélyes adag jóval kevesebb mint ezer Forintból jött ki /1/2 kg libaszárny 200Ft, 2 birsalma
szintén).
Azt is gondolom, hogy ez egy olyan hagyományos, vidéki
(debreceni?) recept, amelyben rengeteg kreativitás és játékosság lehetősége
rejlik. Az én változatom kimondottan házias, rusztikus, de nagyon el tudom
képzelni, hogy profi séfek fantáziáját is beindítja. Nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon hogy. Egy hirtelen ötlettől vezérelve,
néhány telefonnal később pedig már meg is született a terv: felkértem négy,
teljesen különböző típusú éttermet –akikhez nagyon passzolónak éreztem ezt a
levest – hogy főzzék meg a saját stílusukra hangolt változatukat. A négy
étterem: Bock Bisztró Bíró Lajossal, a debreceni Ikon (interjú), a Rosensteinék, végül a Bors GasztroBár.
Alig várom, hogy január közepén (majd az ünnepi őrület után) bemutassák, ők hogy értelmezik ezt a családi
receptet, természetesen hozom majd ide is az eredményt, és ha jól sikerül, hátha meg is tudjuk kóstolni majd a változataikat. Íme az enyém:
Citromos-birsalmás libaleves
Hozzávalók (6 adag)
2 libaszárny (1/2kg)
1 kis hagyma, egészben, héjastul
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
6-8 szem bors
4 szelet friss gyömbér
só
2 birsalma, héjastul felkockázva
3,5 dl tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
1 citrom leve
1 teáskanál nádcukor
1 csokor kapor, finomra aprítva
A libaszárnyat 2,2 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk
az egész hagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, borsot és a gyömbért,
sózzuk. Addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul (kuktában 45 perc). Ekkor
hozzáadjuk a kb. 1,5 cm-esre felkockázott birsalmát (nem kell meghámozni), és
további kb. 15 percig főzzük, amíg a gyümölcs is megpuhul. Eddig érdemes akár
előző nap elkészíteni, és hűtőbe tenni a levest, hogy a megdermedt zsírt
könnyen le lehessen róla szedni (a libaleves elég zsíros). A csontról lefejtjük
a húst, és falatnyi darabokra vágjuk, visszatesszük a levesbe. A tejfölt simára
keverjük néhány merőkanálnyi forró lével és az étkezési keményítővel, majd
behabarjuk vele a levest, néhány percig főzzük, de nem forraljuk. Levesszük a
tűzről, és hozzáadjuk a citromlevet, pici cukrot és a finomra aprított kaprot.
6 hozzászólás:
Nagyon szép és biztos finom is! Javaslom küldd be ide, most olvastam, hátha szerencséd lesz: http://ly.my/receptjatek
minden bizonnyal hajdú-bihari leves lesz ez, az én nagymamám pont úgy főzte, ahogy a bácsi a füledbe suttogta és én is arról a vidékről származom. :)
Unfortunately, I have no idea what is in this, but it looks delicious! If I only I could eat the photo...
Oh, hi Amy, you're still checking my blog, how nice to see you!! This is a fantastic soup, I was whispered the recipe by an old professor in Debrecen, the eastern part of Hungary. It's a goose soup with quince and lemon (+sourcream and dill) Zsofi
Zsófi, ez nagyon jó! Tetszik a merészség, az alapanyagok párosításának szokatlansága. Nálunk felkerült a kipróbálandók listájára :-)
Szerintem is hajdúsági leves lesz, anyu is emlegeti, hogy gyerekkorában főzte a nagymamám.(Hajdúszoboszló)
Én ennek ellenére nem ettem még, de ahogy a birs érik majd, ki fogom próbálni.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal