Fűszeres – ecetes birsalma
Mint mindig, természetesen idén is túlvásároltam magam az
ünnepek időszakára, és bár nagy főzések voltak, még így is megmaradt néhány
alapanyag, amit szép sorjában igyekszem feldolgozni, hogy többé-kevésbé tiszta
lappal, hűtővel és kamrával tudjam kezdeni az évet. Maradt egy egész fej
lilakáposzta, amiből egy friss, nyers saláta készült, körtével és gorgonzolás öntettel – nagyon jó maradék malac-, vagy bármilyen más sülthöz. Van még vagy
fél kiló kiváló savanyúkáposzta a karácsonyi NekedTerem dobozból (abból főztem
szilveszterre a pink korhelylevest, füstölt csülökkel és céklával). Meg persze
még ez meg az, itt meg ott. A birsalma elég sokáig eláll, illatossá teszi a
konyhát, pont nem ezzel kellett volna kezdenem, de nagyon inspirálónak találtam
Nigel Slater receptjét (a fűszereket cseréltem, a cukor mennyiségét feleztem).
Az ecetes birsalma nem túl munka-és időigényes, édes-savanyú, és nagyon jól
illik sült húsokhoz, sőt, disznótoroshoz is (pl. véreshurka). Ráadásul nem is a
zseniális új könyvében találtam, hanem a kétkötetes Tender-ben, amely nem
kevésbé brilliáns remekmű, csakis ajánlani tudom. Az almaecet olcsóbb, a rizsecet finomabb.
Fűszeres – ecetes
birsalma
Hozzávalók ( 2 üveg)
5 dl rizs-, vagy almaecet
2,5 dl víz
1 citrom leve
1 kávéskanál só
20 dkg cukor
5 szelet friss gyömbér
2 csillagánizs
10 szem szegfűbors
4 nagy birsalma
4 nagy birsalma
Az ecetet, a vizet, a citromlevet, a sót és a cukrot erős
lángon összeforraljuk (érdemes ablakot nyitni/szellőztetni, mert az ecet nagyon
erős tud lenni). Hozzáadjuk a gyömbért (nem kell meghámozni), a csillagánizst
és a szegfűborsot, és kb. 10 percig gyöngyözve –immár takarékon- főzzük.
Miközben fő az ecetes lé, előkészítjük a birsalmákat: félbe, majd 4-4 cikkelybe
szeleteljük, magházukat eltávolítjuk. Meghámozni nem kell. Amíg dolgozunk a
gyümölcsökkel, a már előkészített szeleteket citromos vízbe dobjuk, hogy ne
barnuljanak. A birsalmákat a fűszeres, ecetes lében addig főzzük, amíg
nagyjából megpuhulnak, de még feszesek, vigyázzunk, hogy ne főzzük szét. A
gyömbért eltávolítjuk. Befőttes üvegbe, vagy műanyag dobozba szedjük a
gyümölcsöt, és ráöntjük az ecetes levet. Hűtőben kb. egy hétig áll el.
Recept alapja: Nigel Slater /Tender
1 hozzászólás:
Off
Kedves Zsofi,
Ha jol emlekszem volt nemregiben egy posztod, amiben a kedvenc gasztronomiai magazinjaidat vetted sorra. Egyszeruen nem talalom. Jol emlekszem, hogy volt ilyen posztod?
Istvan
Neked is van véleményed?
<< Főoldal