Mini szilvás gombóc nyalóka pirított mákkal
Számos országban, ahol
megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben, és abban a
formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok
mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával. A legtöbb országban maximum
kis mennyiségben, fűszerként használják –ami egyébként egyáltalán nem válik hátrányára
– megpirítva az egész mák ugyanis illatos és ropog. Kiváló salátaöntetekbe, krumplisalátába
keverve, vagy citromhéjjal keverve, lazac-, vagy más halfilé tetejére
nyomkodva, amolyan ropogós kéregként. Legfinomabb pedig talán különböző tésztákba
gyúrva.
Az alábbi “pálcikás mini szilvás gombócot” a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott bemutatóra készítettem, ahol a modern magyar konyhát volt lehetőségem népszerűsíteni. A gombócok szervesen hozzátartoznak
a magyar kulináris örökséghez, az ihletet pedig a manapság divatos, ún. sütinyalókák
adták (általában vajjal kevert piskóta, amelyből golyót formálnak, majd különböző
mázakba mártanak, és pálcára szúrnak). Mindössze egy falat, akár külföldieknek
kóstolóra, akár partira ajánlom. Természetesen normál méretben is nyugodtan
lehet készíteni. A pirított mák rendkívül feldobja a hagyományos tésztát, legjobban
a sűrű – pl. noszvaji, vagy panyolai – szilvalekvár passzol bele.
Mini szilvás gombóc pirított
mákkal
Hozzávalók
(kb. 60 mini gombóc, vagy 30 normál méretű)
1 kg szétfővő
burgonya (pl. Ella)
1 egész tojás
1 evőkanál
libazsír
kb. 25-30 dkg
liszt (amennyit felvesz) +szóráshoz
10dkg egész mák,
száraz serpenyőben illatosra pirítva
só
50
dkg sűrű szilvalekvár
10dkg vaj
20dkg friss
kenyérmorzsa (vagy panko)
A burgonyát egészben,
héjában, sós vízben,
fedő alatt (kb. 40-50 perc
alatt) teljesen
puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón áttörjük.
Hozzáadjuk a tojást, a libazsírt (ha esetleg kapunk, nagyon finom libazsír
helyett mákolajjal), az átszitált lisztet, a sót, végül az illatosra pirított, egész mákot. Gyorsan összedolgozzuk,
bucivá formázzuk. A bucit négy részre osztjuk. A bucikat lisztezett gyúródeszkán
kinyújtjuk, és 5x5cm-es négyzetekre szeleteljük. (Ha mini gombócokat gyártunk.) A négyzeteket megtöltjük
egy-egy kávéskanál szilvalekvárral, és gombóccá formázzuk. Kb. diónyi méretű gombócokat
kell kapnunk. (A tésztából készíthetünk
nudlit is. Ebben az
esetben 20cm hosszú, 1cm átmérőjű kígyókat sodrunk a tésztából, majd kb. 3cm-es, egyforma darabokat
szeletelünk belőle. A darabokból a két tenyerünk között nudlit sodrunk.) Mind a nudlit mind a gombócot egyébként le lehet fagyasztani, de csak úgy, hogy
először egy nagy tálcán egyesével ráhelyezve lefagyasztjuk, és csak utána tesszük
zacskóba, vagy dobozba (különben egy nagy tömbbé állna össze). A mini gombócokat forró, lobogó, sós vízben kifőzzük
addig főzzük, amíg teljesen feljön a víz tetejére, kb 6-8 percig. (A nagyobb gombócot kb. 15 percig kell főzni). Miközben fő, az olvasztott vajon ropogósra
pirítjuk a morzsát. A gombócot meghempergetjük a morzsában, majd kevés porcukorral és reszelt citromhéjjal
szórjuk meg.
Ha minigombócként tálaljuk, rászúrhatjuk nyalókapálcikára, vagy hurkapálcára (a
cukrászati kellékeket árusító üzletekben kapható nyalókapálcika stabilabban
tartja a gombócokat.)
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal