Bátor tál szakácskönyv -tavaszi menü
Nagyon nagy örömmel tettem eleget a Bátor Tábor Alapítvány felkérésének, amikor tavaly megkerestek, hogy hozzájárulnék-e néhány recepttel az újonnan kiadásra kerülő szakácskönyvükhöz. A könyv azóta megjelent a Libri kiadónál, és szerintem nagyszerű lett.
A könyv szerzője és lelke, a Bátor Tábor orvos-igazgatója, dr. Békési Andrea ezt írja ajánlójában: " A Bátor tál egészséges és egyszerűen elkészíthető ételek receptjét tartalmazza, amelyek a Bátor Tábor étlapján is szerepelnek. Egyaránt megfőzhetők gyermek közétkeztetést ellátó nagykonyhán és a családi tűzhelyen is. Orvos vagyok és családanya: kettős felelősség egészségesen táplálni a hozzám tartozókat, a rám bízottakat. Az itt leírtak hosszú évek szakmai és otthoni tapasztalataiból, valamint a Bátor Táborban megvalósított egészséges közétkeztetési program során kristályosodtak ki. Szeretettel ajánlom ezt a könyvet olyan családoknak, ahol krónikus gyermekbetegség vagy ételallergia nehezíti a hétköznapokat, valamint a közétkeztetésben dolgozó szakembereknek, és mindenkinek, aki egészséges, és ezt a kincsét szeretné megőrizni."
A Bátor Tábor 2001 óta többezer beteg - daganatos, cukorbeteg, hemofíliás és krónikus-ízületi gyulladásban szenvedő gyerek számára tette lehetővé élményterápiás táboraiban, hogy vidám, szerető közegben gyógyuljanak, erősödjenek és mosolyogjanak.
Fogadjátok szeretettel, vegyétek, vigyétek ezt a remek könyvet, amellyel nemcsak a Bátor Tábort támogatjátok, hanem ráadásul egy nagyszerű és kreatív egészséges receptgyűjteményhez is juttok. Én csomószor lapozgatom, számos receptet bejelöltem, a zabpelyhes túrógombóctól a csicsókafánkig (minden ételnél szerepel a pontosan kiszámolt tápanyagtartalom is -fehérjére, zsírra és szénhidrátra lebontva).
A kötethez rajtam kívül Segal Viktor séf és Ugrai-Nagy Tünde, az Ízbolygó bloggere is hozzájárultak egy-egy szuper menüvel. Én is igyekeztem a Bátor Tábor szellemiségének megfelelő menüvel előrukkolni, a legfontosabb szempontom azonban az volt, hogy olyan ételeket ajánljak, amelyekre egy gyereknek felcsillan a szeme, az utóbbi volt a nagyobb kihívás. Azt hiszem, sikerült, de megsúgom, hogy a receptek tesztelésénél a felnőttek is úgy nyelték a tavaszi köles salátát, mint kacsa a nokedlit. Íme a három receptem:
Újhagymás spenótkrémleves csicseriborsóval
Hozzávalók
(4 adag)
4
evőkanál olívaolaj
2
csokor újhagyma, felkarikázva
1,2
liter leszűrt húsleves
80dkg
friss spenót, megpucolva, átöblítve
só,
bors
40dkg
főtt csicseriborsó (2 doboz konzerv)
Az
olívaolajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel,
és kb. 10 percig főzzük. Beledobjuk a spenótot, megvárjuk, amíg néhány másodperc
alatt teljesen öszeesnek a levelek. Turmixgépben, vagy botmixerrel teljesen simára
pürésítjük. A kész levesbe szórjuk a főtt csicseriborsót, ez a betétje. Ha száraz
csicseriborsót használunk, azt előző este beáztatunk 20dkg-t, a vízhez csipet
szódabikarbónát adunk (gyorsabban puhul tőle), majd másnap kb. 1,5-2 óra alatt
puhára főzzük. Mivel ilyen kevés alapanyagból készül ez a leves, fontos, hogy tényleg
leszűrt húslevest használjunk, mert attól lesz jóízű.
(Megj.: A csicseriborsó fehérjében, vitaminokban gazdag, nagyon egészséges levesbetét. A tápanyagszámítást azért készítettük mégis el fele mennyiséggel, illetve nélküle is, hogy az is fogyaszthassa ezt a levest, akinek a megengedett szénhidrát mennyiségbe a további fogásokkal együtt csak így fér bele.)
1 adag tápanyagtartalma a fenti hozzávalókkal– energia: 364 kcal/ 1520 kJ; fehérje: 17 g; zsír: 16 g, szénhidrát: 38 g
1 adag tápanyagtartalma fele mennyiségű csicseriborsóval– energia: 287 kcal/ 1200 kJ; fehérje: 13 g; zsír: 16 g, szénhidrát: 26 g
1 adag tápanyagtartalma csicseriborsó nélkül – energia: 210 kcal/ 880 kJ; fehérje: 8 g; zsír: 16 g, szénhidrát: 14 g
Tavaszi, sokzöldséges kölessaláta
Hozzávalók
(6 adag)
10
dkg köles
6
dl víz
só,
bors
4
evőkanál olívaolaj
2
evőkanál bio sűrített paradicsompüré
½
citrom leve és reszelt héja
1
piros kaliforniai paprika, felkockázva
1
kígyóuborka, kimagozva, felkockázva
1
sárgarépa, felkockázva
1 zsenge
karalábé, felkockázva
1
csomag hónapos retek, felkockázva
1
csokor újhagyma, felkarikázva
3-4
szál zöldspárga, felkarikázva
1
csokor petrezselyem, finomra aprítva
A
kölest alaposan átöbltjük, majd 6dl vízben feltesszük főzni, a vízhez kevés sót
adunk. Kb. 12-15 perc alatt puhul meg. Miközben fő, előkészítjük a zöldségeket:
mindent apróra kockázunk, az újhagymát és a spárgát vékonyan felkarikázzuk. A megfőtt kölest összekeverjük az olívaolajjal,
a paradicsompürével, citromlével és reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük
az összes felaprított zöldséggel, végül a finomra vágott petrezselyemmel. Előre
is elkészíthető, kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha áll egy fél órát.
1 adag tápanyagtartalma – energia: 291 kcal/ 813 kJ; fehérje: 4 g; zsír: 10 g, szénhidrát: 21 g
Szotyolában sült csirkefasírt
Hozzávalók
(12 fasírthoz)
6
csirkefelsőcomb, kifilézve (kb. 50 dkg hús)
1
gerezd fokhagyma, lereszelve
2
szál újhagyma, finomra aprítva
1
csokor petrezselyem, finomra aprítva
csipet
frissen reszelt szerecsendió
csipet
őrölt fahéj
1
evőkanál olívaolaj
5
dkg napraforgómag, durvára aprítva
só,
bors
A
csirkehúst ledaráljuk, vagy aprítógépben finomra, de nem pépesre vágjuk. Használhatunk
csirkemellet is, amely gyorsabban megsül, és kényelmesebb vele dolgozni,
viszont a csirkecombbal sokkal ízesebb lesz. Ha jó fej hentesünk van, kérjük
meg, hogy filézze ki a csirkecombot. Egyéb esetben éles késsel fejtsük le a
felső combokról a húst, a bőrt távolítsuk el. A darált húshoz hozzáadjuk a
reszelt fokhagymát, a finomra aprított újhagymát, a petrezselymet, a fűszereket
és az olívaolajat. (Ha teszünk bele kb. 3 evőkanál teljes kiőrlésű kenyérmorzsát,
lágyabb lesz a fasírt állaga, de nélküle is összeáll). Kézzel fasírtokat formázunk,
majd meghempergetjük a durvára tört szotyolában. Sütőpapírral fedett tepsibe
tesszük, és 30 perc alatt megsütjük. (Csirkemellből 15 perc alatt megsül).
1 fasírt tápanyagtartalma – energia: 98 kcal/ 410 kJ; fehérje: 10 g; zsír: 6 g, szénhidrát: 2 g
1 fasírt tápanyagtartalma kenyérmorzsával készítve – energia: 107 kcal/ 446 kJ; fehérje: 10 g; zsír: 6 g, szénhidrát: 4 g
Krémes
rizspuding nyers eperkompóttal
Hozzávalók (4-6
adag)
7 dkg rizsliszt
2,5 +7,5 dl rizstej
csipet só
2 evőkanál nyírfacukor
2,5 +7,5 dl rizstej
csipet só
2 evőkanál nyírfacukor
Eperkompót:
25
dkg eper, felkockázva
0,5
citrom leve és reszelt héja
1
teáskanál méz
1
vaníliarúd kikapart magjai
A rizslisztet csomómentesre keverjük 2,5dl rizstejjel. A többi tejet forráspontig melegítjük, majd hozzá adjuk a rizslisztes masszát. Közepes lángon, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük, ekkor hozzáadjuk a nyírfacukrot is. Addig főzzük, amíg puding állagú lesz. Tálkákba, vagy poharakba merjük és lehűtjük. A nyers eperkompóthoz apróra felkockázzuk a megmosott, megpucolt epret, hozzákeverjük a citrom levét és reszelt héját, a mézet és a vaníliát. Összeforgatjuk, és 10 percig állni hagyjuk, hogy a gyümölcs levet eresszen. A puding tetejére kanalazzuk.
1 adag tápanyagtartalma – energia: 145 kcal/ 607 kJ; fehérje: 2 g; zsír: 2 g, szénhidrát: 29 g
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal