Paprikás krumpli is, meg nem is
Egyik reggel megállított egy kedves, idősebb úr, és azt
mondta: “Zsuzsika, nagyon szeretem magát, de mikor főz már végre egy jó
paprikás krumplit a műsorban?”
Mondtam neki, hogy azt úgyis mindenki tudja, hogy kell
főzni, és én olyan ételeket szeretek mutatni, amiben van valami kis csavar -egy szokatlan alapanyag, amire talán nem is
gondolnának, vagy egy különlegesebb, de könnyen beszerezhető fűszer, amitől az
egyébként ismert fogás egy kicsit más lesz. Persze, akad számos olyan étel,
amely úgy jó, ahogy van, nincs rajta mit akciózni. Minden valószínűség szerint
ilyen a paprikás krumpli is. Vagy mégsem?
A piacon már van újkrumpli, abból készült ez a változat,
paprikás krumpli, meg nem is, hagyományos is, meg nem is. A fűszerezése
annyiban tér el, hogy sima és füstölt pirospaprika van benne, kevés római
kömény, meg egész pici reszelt narancshéj –utóbbi, tudom, bizarrul hangzik, de
a római köményes ízhez nagyon jól passzol. Adtam még hozzá egy felcsíkozott
sült kaliforniai paprikát (pont megsül, amíg fő a krumpli), a füstösséghez jól
megy a paprika édessége is. Nem, kolbász tényleg nincs benne. De lehetne. Aki
szeretne, tegyen bele.
Azt hiszem, a kedves úr nem pont erre a paprikás krumplira
gondolt, de ha megkóstolná, talán nem szóllná le.
Fűszeres, paprikás
újkrumpli sült paprikával
Hozzávalók (2 adag)
3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 púpos teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt római kömény
50 dkg újkrumpli, meghámozva (a nagyobb darabok felvágva)
1 narancs reszelt héja
só, bors
1 piros kaliforniai paprika
tetejére: újhagymazöld, koriander
Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Levesszük a
tűzről, és hozzáadjuk a kétféle paprikát és a római köményt, átkeverjük.
Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a meghámozott újkrumplit, átforgatjuk, hogy a
paprika egyenletesen befedje a krumplit. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kb. 4 dl-vel. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25
percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben öntünk
még hozzá vizet. Ha túl leves, a végén erősre vesszük a lángot, és kissé
elforraljuk a levét, hogy sűrű legyen a szaftja. Amíg fő a krumpli, elkészítjük
a sült paprikát: a kaliforniai paprikát félbevágjuk, majd vágott felével lefelé
tepsire helyezzük, és grillfokozaton addig sütjük, amíg teljesen fekete, szenes
lesz a héja (kb. 10 perc). Tálkába tesszük, lefedjük folpack-kal, hogy
összeesen, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk. A kész paprikás krumplihoz
keverjük. Tálaláskor snidlinget, újhagymazöldet és/vagy friss koriandert szórunk
rá.
12 hozzászólás:
Ötletes, Zsuzsika! :)
Imádjuk a paprikás újkrumplit, hosszú (csirke alap)lével és tejföllel.
Nahát, mikor lett Chili és Vaníliából afféle versunkenes Kulturgut, hogy mán a proli RTL is téged nyomat? Félreértés ne essék, bírlak nagyon, már akkor bírtalak, amikor még nem sokan olvastak gasztroblogot. Tévém nincs, így csak most kerestem rá, hogy van műsorod az alja médiában. Remek, tanítsd a jónépet. Ja, és klasszisokkal természetesebb vagy, mint a Stahl, bár őt sem láttam már vagy 4 éve képernyőn, csak online.
Hirtelen felindulásból el is készítettem tegnap. Narancshéj ohne,
friss korianderzöld se, helyette törtem a r.köményhez 8-10 magot.
Kitűnő volt!
versunkenes Kulturgut:))) kérlek szépen, már két hónapja:) szerencsére azt főzök, amit akarok, úgyhogy remélem, van pici ízlésformáló missziója is a dolognak:)
Valami nem stimmel szerintem a blogsablonnal, mert a főoldalt behívva a poszt alján "a bejegyzés folytatódik" helyett "további bejegyzések" van. De lehet, hogy sablonfordítási hiba, csak kicsit confusing a dolog.
Fordítási hiba. Beküldtem a hibajelentést a blogszolgáltatónak, de még nem mozdultak.
Szia! Honnan tudsz beszerezni friss koriandert es turbolyat, eleg hulyen neznek ram a zoldsegesek... Koszi a valaszod!
Koriandert kapni hiperekben, vagy otthon is előállítható magvetéssel.
A turbolya nehezebb eset, nyárasok-akécosok szélén nő. Enyhe ánizs illata-íze van, sztem nem hiányzik róla, a koriander uralkodik. TÉVESZTHETŐ A BÜRÖKKEL!
Ma megint elkészítettem, most már volt minden hozzávaló. A narancshéj valóban kötelező, nagyon jól együtt muzsikál a római köménnyel!
Próbáltam valami rövid találó nevet adni a fogásnak, ezentúl nálam "Levantei paprikás krumpli". :)
tetszik a névadás:)
Még egy megjegyzés:
2 alkalommal kápiát használtam hozzá, de legutóbb csak kaliforniait kaptam, ez(zel) sokkal íztelenebb.
Csavartam egyet a recepten, nem ártott meg neki, sőt!
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130284961&t=9065341
Neked is van véleményed?
<< Főoldal