kedd, május 14, 2013

Paprikás krumpli is, meg nem is



Egyik reggel megállított egy kedves, idősebb úr, és azt mondta: “Zsuzsika, nagyon szeretem magát, de mikor főz már végre egy jó paprikás krumplit a műsorban?”


Mondtam neki, hogy azt úgyis mindenki tudja, hogy kell főzni, és én olyan ételeket szeretek mutatni, amiben van valami kis csavar  -egy szokatlan alapanyag, amire talán nem is gondolnának, vagy egy különlegesebb, de könnyen beszerezhető fűszer, amitől az egyébként ismert fogás egy kicsit más lesz. Persze, akad számos olyan étel, amely úgy jó, ahogy van, nincs rajta mit akciózni. Minden valószínűség szerint ilyen a paprikás krumpli is. Vagy mégsem?

A piacon már van újkrumpli, abból készült ez a változat, paprikás krumpli, meg nem is, hagyományos is, meg nem is. A fűszerezése annyiban tér el, hogy sima és füstölt pirospaprika van benne, kevés római kömény, meg egész pici reszelt narancshéj –utóbbi, tudom, bizarrul hangzik, de a római köményes ízhez nagyon jól passzol. Adtam még hozzá egy felcsíkozott sült kaliforniai paprikát (pont megsül, amíg fő a krumpli), a füstösséghez jól megy a paprika édessége is. Nem, kolbász tényleg nincs benne. De lehetne. Aki szeretne, tegyen bele.

Azt hiszem, a kedves úr nem pont erre a paprikás krumplira gondolt, de ha megkóstolná, talán nem szóllná le.

Fűszeres, paprikás újkrumpli sült paprikával
Hozzávalók (2 adag)

3 evőkanál olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 púpos teáskanál édes fűszerpaprika
1 teáskanál füstölt paprika
1 teáskanál őrölt római kömény
50 dkg újkrumpli, meghámozva (a nagyobb darabok felvágva)
1 narancs reszelt héja
só, bors
1 piros kaliforniai paprika
tetejére: újhagymazöld, koriander

Az olajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kétféle paprikát és a római köményt, átkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a meghámozott újkrumplit, átforgatjuk, hogy a paprika egyenletesen befedje a krumplit. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kb. 4 dl-vel. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 25 percig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul. Ha szükséges, közben öntünk még hozzá vizet. Ha túl leves, a végén erősre vesszük a lángot, és kissé elforraljuk a levét, hogy sűrű legyen a szaftja. Amíg fő a krumpli, elkészítjük a sült paprikát: a kaliforniai paprikát félbevágjuk, majd vágott felével lefelé tepsire helyezzük, és grillfokozaton addig sütjük, amíg teljesen fekete, szenes lesz a héja (kb. 10 perc). Tálkába tesszük, lefedjük folpack-kal, hogy összeesen, majd lehúzzuk a héját, és felcsíkozzuk. A kész paprikás krumplihoz keverjük. Tálaláskor snidlinget, újhagymazöldet és/vagy friss koriandert szórunk rá.

 

 

12 hozzászólás:

Blogger nagypapi szerint...

Ötletes, Zsuzsika! :)
Imádjuk a paprikás újkrumplit, hosszú (csirke alap)lével és tejföllel.

11:00 de.  
Anonymous ulli szerint...

Nahát, mikor lett Chili és Vaníliából afféle versunkenes Kulturgut, hogy mán a proli RTL is téged nyomat? Félreértés ne essék, bírlak nagyon, már akkor bírtalak, amikor még nem sokan olvastak gasztroblogot. Tévém nincs, így csak most kerestem rá, hogy van műsorod az alja médiában. Remek, tanítsd a jónépet. Ja, és klasszisokkal természetesebb vagy, mint a Stahl, bár őt sem láttam már vagy 4 éve képernyőn, csak online.

10:19 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Hirtelen felindulásból el is készítettem tegnap. Narancshéj ohne,
friss korianderzöld se, helyette törtem a r.köményhez 8-10 magot.
Kitűnő volt!

8:10 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

versunkenes Kulturgut:))) kérlek szépen, már két hónapja:) szerencsére azt főzök, amit akarok, úgyhogy remélem, van pici ízlésformáló missziója is a dolognak:)

10:35 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Valami nem stimmel szerintem a blogsablonnal, mert a főoldalt behívva a poszt alján "a bejegyzés folytatódik" helyett "további bejegyzések" van. De lehet, hogy sablonfordítási hiba, csak kicsit confusing a dolog.

9:57 du.  
Blogger Edith Illyés szerint...

Fordítási hiba. Beküldtem a hibajelentést a blogszolgáltatónak, de még nem mozdultak.

10:01 du.  
Blogger Zsu szerint...

Szia! Honnan tudsz beszerezni friss koriandert es turbolyat, eleg hulyen neznek ram a zoldsegesek... Koszi a valaszod!

11:28 de.  
Blogger nagypapi szerint...

Koriandert kapni hiperekben, vagy otthon is előállítható magvetéssel.
A turbolya nehezebb eset, nyárasok-akécosok szélén nő. Enyhe ánizs illata-íze van, sztem nem hiányzik róla, a koriander uralkodik. TÉVESZTHETŐ A BÜRÖKKEL!

2:07 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Ma megint elkészítettem, most már volt minden hozzávaló. A narancshéj valóban kötelező, nagyon jól együtt muzsikál a római köménnyel!
Próbáltam valami rövid találó nevet adni a fogásnak, ezentúl nálam "Levantei paprikás krumpli". :)

5:36 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

tetszik a névadás:)

9:42 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Még egy megjegyzés:
2 alkalommal kápiát használtam hozzá, de legutóbb csak kaliforniait kaptam, ez(zel) sokkal íztelenebb.

1:54 du.  
Blogger nagypapi szerint...

Csavartam egyet a recepten, nem ártott meg neki, sőt!
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=130284961&t=9065341

7:46 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal