Gourmet Fesztivál 2013 - az idei kedvenc fogásaim
Ma van a Gourmet
Fesztivál utolsó napja, késő estig lehet még kóstolni a legjobb éttermek
fogásait. Részemről alább egy gyors ajánló, az idei kedvenceim (a sorrend nem
azt jelzi, hogy melyik tetszett legjobban, hanem igyekeztem úgy összeállítani,
hogy ha valaki ezeket kóstolná végig, akkor kb. milyen sorrendben tegye –tehát
előételtől, desszertig haladva).
1. Bodzás paradicsomvíz /ZONA
Különböző változatait Huszár Krisztián séf gyakran készíti az étteremben
is. Rengeteg munka van benne, összetett, meglepő, sós, édes, savanyú, hideg, üdítő.
2. Rosenbagel / Rosenstein
Rosenteinéknél idén a pont.
Lenyűgöző, milyen szuperül kitalálták a koncepciót, a designt, látszik, hogy
mennyi munka, ötlet és kreativitás van az idei megjelenésben, le a kalappal.
Igazából az összes fogást ajánlhatnám, de talán a zsidótojással töltött
minibagel a kedvenc.
3. Zempléni bárány csicseriborsókrémmel és zah’tar
fűszerkeverékkel –Anyukám Mondta
Az encsi családi étterem ma
már a vidéki éttermek forradalmának második zászlóshajója (a Kistücsök után), elképesztő
amit, és ahogy csinálnak. A Gourmet Fesztiválon már három éve minden évben a
legnépszerűbb éttermek között vannak, sokan várják idén is, hogy mit hoznak. A
szokásos zseniális kemencés focaccia mellett idén bárányt házi hummusszal,
őrületesen jó!
4. Debreceni gulyásos hotdog / IKON Debrecen
A debreceni Ikon először van
jelen a fesztiválon, és milyen jó, hogy itt vannak! Már volt szerencsém náluk
Debrecenben járni (interjú), a komoly nemzetközi háttérrel bíró Pataky Pétert,
az Ikon konyhafőnökét jelenleg az egyik legelkötelezettebb és legtehetségesebb
séfnek találom. Megszállott, kreatív és profi. Aki teheti, kóstolja meg a
főztjét itt, a fesztiválra hozott hotdog is remek. Házilag készített debrecenivel!
5. Gulyáskolbász pörköltszaftos kenyérrel /Salon
étterem (New York Boscolo)
A Salon tavaly is tündökölt
a fesztiválon, nekem akkor is a kedvenceim között voltak, idén is. Ez a fogás
annyira kreatív és eredeti, és még a kivitelezése is tökéletes. A séf, Wolf
András a kenyértésztát víz helyett pörköltszafttal gyúrta be!! Őrület! Ugyanitt
a tárkonyszörp és a desszert is kiváló, szóval érdemes akár az egész ételsort
végigkóstolni.
6. Gidacsülök héfeknédlivel / Mandula étterem- és
borbár (Gere)
Húha. A hús leomlott a
csontról, szaftos, ízes, tökéletes, két perc alatt ketten eltüntettük, pedig
csak bele akartunk kóstolni egy falatotJ Ebből nem biztos,
hogy maradt mára (hátha), de van gidacsülkös babgulyás is (utóbbi öt különböző
babból). Házias, sváb ihletésű, egyszerre kifinomult és hagyományos konyhát
visznek Villányban, szintén mindig a kedvencek között.
7. Sóskás banánfagylalt / Pataki cukrászda
Elsőre talán ijesztő, de
zseniális, már pénteken is ajánlottam. Üde, savanykás, remek. A húsételek után,
a komolyabb desszertek előtt tökéletes frissítő.
8. Túrógombóc bazsalikomos morzsával / Borkonyha
A fesztivál legkifinomultabb
desszertje. (Érdemes nézni, ahogy készül: ollóval vágják a forró vízbe az apró,
könnyű “pilléket”, csodálatos.
9. “Rigó Jancsi” /BABEL
Számomra az idei Gourmet
Fesztivál desszertje. A végére érdemes hagyni, mert nehéz, brutál csokoládés,
de kitűnő! A kedvencem a sós mousse a tetején. (Ugyanitt a gulyásleves is
zseniális, a libamájat nem kóstoltam, de azt is sokan dicsérik)
10. Nem tudom eldönteni:
vagy a vaddisznópljeskavica házi ajvárral és bodzás hagymával az
Aranyszarvasnál, vagy az ÉS bisztróban a híres Litauszky féle körmös pacal.
Néhány tematikus ajánlás:
Az ázsiai ízek rajongóinak:
Tunaburger /Baltazár
Csípős, tonhalas tekercs /
Buddha Bar
Pácolt koreai oldalas
rizzsel /Jankovich Kúria
Vegáknak:
Friss, bodzás kecskesajt,
marinált paradicsommal / La Mareda
Pirított scamorza sajt
padlizsánnal és paradicsommal / Trattoria Pomodoro
Amire még kíváncsi vagyok,
és a mai kóstolólistámon van:
Pelmenyi bár /Arany Kaviár
Spárgafőzelék nyúlfasírttal/
Walter
Süldőfilé és ropogós köröm
gulyásmártással /La Mareda (itt kiváló az előétel és a desszert!
Párolt hátszín
burgonyapüréval /Knrdy (mindenki imádja a mini hamburgerüket, a hátszínt
láttam, komoly, jól néz ki)
Töltött paprika /Mezzo (imádom a töltött paprikát + kiváló,
hagyományos vadast kóstoltam itt)
Alkoholos jégnyalókák
(ananász-chili-rum)/ Pastrami (Márk Szonja/Édesem a cukrász, úgyhogy szerintem
ezek biztos szuperek)
Zöldalmás éclair
/Paris-Budapest
A Facebook oldalamon még rengeteg fotó az ételekről és a hangulatról:
Ma van az utolsó nap, a nap
is kisütött, a színpadon szuper programokkal várunk benneteket! Az év
gasztronómiai eseménye, kóstolóbuli, de sajnálom, hogy vége.
A Világevőnél egy
vendégszerzői nagyon jó kis írás a Gourmet fontosságáról.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal