vasárnap, június 02, 2013

Gourmet Fesztivál 2013 - az idei kedvenc fogásaim



Ma van a Gourmet Fesztivál utolsó napja, késő estig lehet még kóstolni a legjobb éttermek fogásait. Részemről alább egy gyors ajánló, az idei kedvenceim (a sorrend nem azt jelzi, hogy melyik tetszett legjobban, hanem igyekeztem úgy összeállítani, hogy ha valaki ezeket kóstolná végig, akkor kb. milyen sorrendben tegye –tehát előételtől, desszertig haladva).


1. Bodzás paradicsomvíz  /ZONA
Különböző változatait Huszár Krisztián séf gyakran készíti az étteremben is. Rengeteg munka van benne, összetett, meglepő, sós, édes, savanyú, hideg, üdítő.

2. Rosenbagel / Rosenstein
Rosenteinéknél idén a pont. Lenyűgöző, milyen szuperül kitalálták a koncepciót, a designt, látszik, hogy mennyi munka, ötlet és kreativitás van az idei megjelenésben, le a kalappal. Igazából az összes fogást ajánlhatnám, de talán a zsidótojással töltött minibagel a kedvenc.

3. Zempléni bárány csicseriborsókrémmel és zah’tar fűszerkeverékkel –Anyukám Mondta
Az encsi családi étterem ma már a vidéki éttermek forradalmának második zászlóshajója (a Kistücsök után), elképesztő amit, és ahogy csinálnak. A Gourmet Fesztiválon már három éve minden évben a legnépszerűbb éttermek között vannak, sokan várják idén is, hogy mit hoznak. A szokásos zseniális kemencés focaccia mellett idén bárányt házi hummusszal, őrületesen jó!

4. Debreceni gulyásos hotdog / IKON Debrecen
A debreceni Ikon először van jelen a fesztiválon, és milyen jó, hogy itt vannak! Már volt szerencsém náluk Debrecenben járni (interjú), a komoly nemzetközi háttérrel bíró Pataky Pétert, az Ikon konyhafőnökét jelenleg az egyik legelkötelezettebb és legtehetségesebb séfnek találom. Megszállott, kreatív és profi. Aki teheti, kóstolja meg a főztjét itt, a fesztiválra hozott hotdog is remek. Házilag készített debrecenivel!

5. Gulyáskolbász pörköltszaftos kenyérrel /Salon étterem (New York Boscolo)
A Salon tavaly is tündökölt a fesztiválon, nekem akkor is a kedvenceim között voltak, idén is. Ez a fogás annyira kreatív és eredeti, és még a kivitelezése is tökéletes. A séf, Wolf András a kenyértésztát víz helyett pörköltszafttal gyúrta be!! Őrület! Ugyanitt a tárkonyszörp és a desszert is kiváló, szóval érdemes akár az egész ételsort végigkóstolni.

6. Gidacsülök héfeknédlivel / Mandula étterem- és borbár (Gere)
Húha. A hús leomlott a csontról, szaftos, ízes, tökéletes, két perc alatt ketten eltüntettük, pedig csak bele akartunk kóstolni egy falatotJ Ebből nem biztos, hogy maradt mára (hátha), de van gidacsülkös babgulyás is (utóbbi öt különböző babból). Házias, sváb ihletésű, egyszerre kifinomult és hagyományos konyhát visznek Villányban, szintén mindig a kedvencek között.

7. Sóskás banánfagylalt / Pataki cukrászda
Elsőre talán ijesztő, de zseniális, már pénteken is ajánlottam. Üde, savanykás, remek. A húsételek után, a komolyabb desszertek előtt tökéletes frissítő.

8. Túrógombóc bazsalikomos morzsával / Borkonyha
A fesztivál legkifinomultabb desszertje. (Érdemes nézni, ahogy készül: ollóval vágják a forró vízbe az apró, könnyű “pilléket”, csodálatos.

9. “Rigó Jancsi” /BABEL
Számomra az idei Gourmet Fesztivál desszertje. A végére érdemes hagyni, mert nehéz, brutál csokoládés, de kitűnő! A kedvencem a sós mousse a tetején. (Ugyanitt a gulyásleves is zseniális, a libamájat nem kóstoltam, de azt is sokan dicsérik)

10. Nem tudom eldönteni: vagy a vaddisznópljeskavica házi ajvárral és bodzás hagymával az Aranyszarvasnál, vagy az ÉS bisztróban a híres Litauszky féle körmös pacal.


Néhány tematikus ajánlás:

Az ázsiai ízek rajongóinak:

Tunaburger /Baltazár
Csípős, tonhalas tekercs / Buddha Bar
Pácolt koreai oldalas rizzsel /Jankovich Kúria

Vegáknak:
Friss, bodzás kecskesajt, marinált paradicsommal / La Mareda
Pirított scamorza sajt padlizsánnal és paradicsommal / Trattoria Pomodoro

Amire még kíváncsi vagyok, és a mai kóstolólistámon van:

Pelmenyi bár /Arany Kaviár
Spárgafőzelék nyúlfasírttal/ Walter
Süldőfilé és ropogós köröm gulyásmártással /La Mareda (itt kiváló az előétel és a desszert!
Párolt hátszín burgonyapüréval /Knrdy (mindenki imádja a mini hamburgerüket, a hátszínt láttam, komoly, jól néz ki)
Töltött paprika /Mezzo  (imádom a töltött paprikát + kiváló, hagyományos vadast kóstoltam itt)
Alkoholos jégnyalókák (ananász-chili-rum)/ Pastrami (Márk Szonja/Édesem a cukrász, úgyhogy szerintem ezek biztos szuperek)
Zöldalmás éclair /Paris-Budapest

A Facebook oldalamon még rengeteg fotó az ételekről és a hangulatról:

Ma van az utolsó nap, a nap is kisütött, a színpadon szuper programokkal várunk benneteket! Az év gasztronómiai eseménye, kóstolóbuli, de sajnálom, hogy vége.

A Világevőnél egy vendégszerzői nagyon jó kis írás a Gourmet fontosságáról.