Cseh sárgabarackos gombóc (meruňkové knedlíky)
Úgy tűnik, az öt
hosszú, gyermekkori, Prágában töltött év sem volt elegendő ahhoz, hogy a cseh
gasztronómia meghatározó szerepet játsszon a konyhámban és az írásaimban, bármennyire
is igyekszem magamban elővarázsolni a sorsfordító élményeket. A sörözés akkortájt
nyilvánvalóan nem volt napirenden (azóta
sem), így még a sokak által kultivált sörkorcsolyák (utopenec, azaz ecetes,
hagymás lében eltett krinolin, vagy a tlacenka, azaz disznósajt, sem hatottak
meg). A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenő knédlivel
meg aztán egyenesen ki lehetett űzni a nagyvilágból.
Egészen más tészta egy
bizonyos fajtájuk, mégpedig az édes, gyümölccsel töltött változatuk. Édességekben
ugyanis kérem szépen, nagyon jók a csehek. Gombócok, nudlik (skubánky), fánkok
(lívanec), bukták (buchticky se sodou), soroljam még? Apukám konyhájában néha azért újra és újra
visszatérnek az elfeledett ízek, én meg kezdem őket újraértékelni. Talán még a
knédlivel is megpróbálkozom egy nap. Tetején, amúgy csehesen -nem morzsa, hanem
olvasztott vaj és túró. Itt a sárgabarack szezon, úgyhogy: ahoj,
meruňkové knedlíky!
Sárgabarackos, túrós gombóc barnított vajjal
Hozzávalók (16
gombóchoz)
25dkg krémes túró
(vagy szitán átnyomott hagyományos)
5dkg olvasztott
vaj
1 tojás sárgája
6dkg cukor
1/2 citrom
reszelt héja
csipet só
22,5 dkg liszt, átszitálva
4 közepes szem érett,
de nem túl puha sárgabarack, negyedelve
Tetejére:
10dkg vaj,
illatosra pirítva
12,5dkg túró,
elmorzsolva
Egy nagy keverőtálban
fakanállal, vagy elektromos kézi keverővel kikeverjük a tészta hozzávalóit: először
a krémes túrót, az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a cukrot, a reszelt
citromhéjat és a sót. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd kézzel közepesen
kemény tésztát gyúrunk belőle. Bucit formázunk.Lisztezett gyúródeszkán egymás
után két, 30x25cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából. A téglalapból nyolc négyzetet
vágunk. Mindegyik közepére egy-egy negyed sárgabarackot helyezünk. Négy csücskét
szorosan összezárjuk, és gombócot formázunk. (Ebben az állapotában egyébként
kiválóan fagyasztható, úgy hogy előbb egy tálcán egyesével fagyasztjuk a gombócokat,
csak aztán tesszük zacskóba, különben összeállna egy nagy tömbbé.) Egy nagy lábasban,
lobogó, sós forró vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük a gombócokat -akkor készültek
el, amikor feljönnek a víz tetejére. Miközben fő a gombóc, elkészítjük a barnított
vajat: közepes méretű lábasban felolvasztjuk, és addig pirítjuk, kb. 7-8
percig, amíg mély, aranyszínű, dió illatú lesz, az edény aljára ereszkedett
pici darabkák pedig barna színűre karamellizálódnak. Azonnal átöntjük egy kis tálkába.
(Ne álljon sokáig, mert elkezd visszadermedni!) Tálaláskor a gombócokat
meglocsoljuk a barnított vajjal, és rámorzsoljuk a túrót. Opcionálisan hinthetünk
rá kevés porcukrot, szerintem nem szükséges.
2 hozzászólás:
Kedves Zsófi!
Hüha, ez nagyon jól néz ám ki! :-)
Lenne egy kérésem hozzád... Beneveztem egy receptversenyre, ahol egyhetes toszkán nyaralást nyerhetnék, de szükségem lenne még egy pár szavazatra. Nem tudnál egy kis felhívást a blogodon tenni...? Remélem nem túl "pofátlan" a kérés, de szerintem mi blogosok tartsunk össze. Különösen meg mi magyarok!! ;-) Ehhez csak az oldalra kell menni, a legalsó napraforgós recept az enyém. Ott az "Abstimmen" rákattintani, kódot beírni és ennyi is volt. Vasárnapig lehet még szavazni és olyan 250 szavazat elférne még. Itt az oldal: http://www.to-toskana.de/wettbewerbe/foodie-blogger-competition-2013/
Ha mégsem, akkor bocsi a zavarásért. További szép napot! Üdv,Krisz :-)
Zsofi szted ez megy oszibarackkal is? Koszi elore is!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal