Sült cukkini hummusz
Íme, az aktuális kedvencem, a sült cukkini hummusz. Talán szabad
annak nevezni, hiszen a zöldségen kívül pontosan ugyanazokat a hozzávalókat
tartalmazza, mint a klasszikus, csicseriborsós hummusz: tahinit, citromlevet,
kevés fokhagymát. A cukkini úgy általában – finoman szólva – nem egy túl karakteres
zöldség, így forró sütőben grillezve viszont nagyszerű. A külseje kap egy piros
kérget, nem enged vizet, az íze koncentrált és édeskés lesz. Ehhez nagyon
fontos, hogy a cukkinit viszonylag vastagabb (1-1,5 cm-es) karikákra
szeleteljük, hogy mire a felülete megpirul, még akkor is legyen némi tartása. A
sütés ideje nyilván sütőtől függ, az enyémben kb. 25 perc. (Ez lehet valamivel
rövidebb, ha a sütő legfelső rácsára toljuk a tepsit.). Aztán botmixer, egyéb
hozzávalók, és kész is. Köretként is pazar, pl. grillcsirkéhez, fasírthoz, sültekhez. Vagy csak úgy, pitával, zöldségekkel, mártogatósként.
Sült cukkini hummusz
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kg (3 közepes) cukkini, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj, só, bors
2 evőkanál tahini
½ gerezd fokhagyma, lereszelve
¼ citrom leve
Tetejére: olívaolaj, durvára vágott pisztácia, szumák
A legforróbb grillfokozatra állítjuk a sütőt. A cukkiniket
1-1,5 cm-es karikákra szeleteljük, és sorban egy tepsire rakjuk. Sózzuk,
borsozzuk, és egy kenőtoll segítségvel mindegyik tetejét megkenjük pici olívaolajjal.
A grillben kb.20-25 percig sütjük, amíg megpuhul, és a teteje megpirul. Egy mély
edénybe tesszük, hozzáadjuk a tahinit, a reszelt fokhagymát, a citromlevet, majd
botmixerrel pürésítjük ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. Tálalhatjuk simán is, de nagyon jó a tetején az extra olívaolaj, a pisztácia (vagy más mag) és a szumák (esetleg chili).
1 hozzászólás:
Mielott purésítem ugye ki is kell huteni?
Neked is van véleményed?
<< Főoldal