szombat, augusztus 17, 2013

Csípős-savanyú, színes dinnyesaláta (+csirkenyárs)



Amikor készítettük ezt a videót, éppen az egyik 40C fokos kánikulanap kellősközepén jártunk, és ez a dinnyesaláta soha nem esett még jobban. Azokban a hetekben szinte napi rendszerességgel készítettem, annyira zseniális. A görögdinnye sós dolgokkal való párosítása furcsa lehet, bár szerintem ma már azért nem annyira meglepő. A görögdinnye és feta klasszikus párost azt hiszem Nigella vitte be a köztudatba az első könyvei egyikében, ma meg már alig akad könyv, amiben ne szerepelne - nem véletlenül, hiszen nagyszerű.



Ennek a salátának az ihletője a dél-kelet ázsiai csípős-savanyú saláták, pl. a zöld papaya saláta, amelyekért én rajongok. Nyers, ropogós zöldség, vagy gyümölcs, rajta ez a szójaszószos-citromos-chilis öntet, tetején pirított mogyoró, zöldfűszerek és egyebek - világbajnok!

Dinnyét mindenhol lehet kapni, az öntet hozzávalóit meg még gyorsan meg tudjátok venni a hosszú hétvége előtt, mindenből sokat vegyetek, mert gyakran fogjátok készíteni - nemcsak kánikulában.
A csirkemellet egyszerűen bepácoltam pici reszelt gyömbérbe, fokhagymába, chilibe és olajba, majd serpenyőben megsütöttem.

Csípős-savanyú, színes dinnyesaláta
Hozzávalók (2 adag)

Öntet:
2 evőkanál szójaszósz
2 citrom leve
1 zöldcitrom leve
2cm gyömbér, lereszelve
1/2 evőkanál nádcukor
chilipehely

3 szelet görögdinnye, kb. 2cm-es kockákra szeletelve
1 sárgadinnye, kb. 2cm-es kockákra szeletelve
2 szárzeller, apróra kockázva

Tetejére:
2 evőkanál pirított, sótlan mogyoró
2 evőkanál pirított, sós napraforgómag
2 evőkanál ropogós sült hagyma
1 csokor menta

Az öntethez összekeverjük az összes hozzávalót. Felkockázzuk a dinnyéket és a szárzellert. Összeforgatjuk az öntettel, majd közvetlenül tálalás előtt rászórjuk a pirított mogyorót, pirított szotyit és a ropogós sült hagymát, végül a tépkedett mentát.