hétfő, szeptember 02, 2013

Sült paradicsom leves - színes, pazar paradicsomokból


Hát a Lehelen, a 32-es stand megvan-e? Ott (néha másik standon) bukkannak fel ilyenkor nyár végén azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad a barátságos házaspárnál sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról .Végül, a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára asszociál. Én egy hete ezeket eszem, különböző formában.

Van még a pulton cirmos és hófehér padlizsánja (az olasz vásárlók - séfek, éttermesek, itt élő civilek kapkodják el), ami édesebb és feszesebb a nálunk elterjedtebb lilánál. Aztán ott a rekesz, amely tele pasztellzöld és citromsárga cukkinikkel (az arab és török vásárlók csapnak le rá, a konyhájukban ugyanis pont ezt a fajtát használják, töltve, vagy fokhagymás joghurttal leöntve.) Az olaszok kaptak rájuk néhány éve, akik nem találták a megszokott zöldségeiket, salátáikat, ezért hoztak nekik vetőmagot, és elkezdték megtermeltetni maguknak, amire vágytak – különleges paradicsomokat, vadrukolát, endíviát, zsenge salátákat, cukkinivirágot, minicukkinit, többféle bazsalikomot, fűszernövényeket. Grazie! Az alábbi leves a nyárvégi paradicsomszezont ünnepli. Ha hozzájut az amber ezekhez különlegesebb fajtákhoz, érdemes abból készíteni, a narancssárgából a legfinomabb. Lehet tovább fokozni az élvezeteket különleges olívaolajak (mandarinos), magvak (pisztácia), vagy fűszerek hozzáadásával. 

Sült paradicsom leves
Hozzávalók ( 4 kis adag)

1kg paradicsom
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál nádcukor
1 teáskanál currypor
2 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
6 dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves (vagy víz)
só, bors
Tetejére: olívaolaj, pirított magvak, chili

A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé
. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük és a paradicsomok tetejére helyettük. 30 percig sütjük. Robotgépbe, vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. A tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és chilipehellyel.


Címkék:


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Még a paradicsom témához :)
Bulgáriában háziasszonyunk készítette az alábbi egyszerü kis dolgot:
krumpli hámozva, vékony karikákrs vágva, vöröshagyma és paradicsom (az a nagy, amit a sopszkához használnak, nálunk paraszt paradicsomként fut)hártom egy tűzálló tálban összekeverve, sózva, kis cayen borssal megszórva és be a sütőbe. Csodás a felső krumpliszeletekre karamellizálódott paradicsom.
SPéter

8:39 de.  
Blogger Vera Földvári szerint...

Kedves Zsófi, vasárnap voltam a Lehelen, akkor is láttam érdekes paradicsomokat, de főleg zöldeket amiből anno...drága nagymamám savanyúságot tett el télire. De a Lehelen mindig van ezaz az őstermelő kerti áruk között.
Szívélyes üdvözlettel:
ui. a műsorával nem tudunk férjemmel betelni!!

Földvári Andrásné Vera

9:26 du.  
Blogger orsi szerint...

Nekünk is termett pár érdekes paradicsom, olyan édesek

5:36 du.  
Blogger Bernadett Czeglédi szerint...

Elkészült... ISTENI finom!!! :)

8:24 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal