Sült paradicsom leves - színes, pazar paradicsomokból
Hát a Lehelen, a 32-es stand megvan-e? Ott (néha másik standon) bukkannak fel ilyenkor nyár végén azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében.
A portékáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség
más,
mint a többieknél. Akad a barátságos házaspárnál sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete
koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok
nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról .Végül, a nagy
kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan
gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára
asszociál. Én egy hete ezeket eszem, különböző formában.
Van még a pulton cirmos és hófehér padlizsánja (az olasz vásárlók -
séfek, éttermesek, itt élő civilek kapkodják el), ami édesebb
és feszesebb a nálunk elterjedtebb lilánál. Aztán ott a rekesz, amely tele
pasztellzöld és citromsárga cukkinikkel (az arab és török vásárlók csapnak le rá,
a konyhájukban ugyanis pont ezt a fajtát használják, töltve, vagy fokhagymás
joghurttal leöntve.) Az olaszok kaptak rájuk néhány éve, akik nem találták a
megszokott zöldségeiket, salátáikat, ezért hoztak nekik vetőmagot, és elkezdték
megtermeltetni maguknak, amire vágytak – különleges paradicsomokat, vadrukolát,
endíviát, zsenge salátákat, cukkinivirágot, minicukkinit, többféle
bazsalikomot, fűszernövényeket. Grazie! Az alábbi leves a nyárvégi
paradicsomszezont ünnepli. Ha hozzájut az amber ezekhez különlegesebb fajtákhoz, érdemes abból készíteni, a narancssárgából a legfinomabb. Lehet tovább fokozni az élvezeteket különleges
olívaolajak (mandarinos), magvak (pisztácia), vagy fűszerek hozzáadásával.
Sült paradicsom leves
Hozzávalók
( 4 kis adag)
1kg paradicsom
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál nádcukor
1kg paradicsom
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál nádcukor
1 teáskanál currypor
2 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma, vékonyra
szeletelve
6 dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves (vagy víz)
só, bors
6 dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves (vagy víz)
só, bors
Tetejére: olívaolaj, pirított
magvak, chili
A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük és a paradicsomok tetejére helyettük. 30 percig sütjük. Robotgépbe, vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. A tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és chilipehellyel.
A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük és a paradicsomok tetejére helyettük. 30 percig sütjük. Robotgépbe, vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. A tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és chilipehellyel.
Címkék: Magyar Narancs
4 hozzászólás:
Még a paradicsom témához :)
Bulgáriában háziasszonyunk készítette az alábbi egyszerü kis dolgot:
krumpli hámozva, vékony karikákrs vágva, vöröshagyma és paradicsom (az a nagy, amit a sopszkához használnak, nálunk paraszt paradicsomként fut)hártom egy tűzálló tálban összekeverve, sózva, kis cayen borssal megszórva és be a sütőbe. Csodás a felső krumpliszeletekre karamellizálódott paradicsom.
SPéter
Kedves Zsófi, vasárnap voltam a Lehelen, akkor is láttam érdekes paradicsomokat, de főleg zöldeket amiből anno...drága nagymamám savanyúságot tett el télire. De a Lehelen mindig van ezaz az őstermelő kerti áruk között.
Szívélyes üdvözlettel:
ui. a műsorával nem tudunk férjemmel betelni!!
Földvári Andrásné Vera
Nekünk is termett pár érdekes paradicsom, olyan édesek
Elkészült... ISTENI finom!!! :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal