Céklás burgonyafőzelék ropogós kapribogyóval
Azt hiszem,
tényleg itt a nyár vége. Egy-egy nap még mindig bepróbálkozom a nyári papuccsal
– napközben még olyan szépen süt a nap -, pedig már őrültség, lefagy a talpam.
Képtelen vagyok csizmára váltani. Még mindig a Sarki Fűszeres teraszára
szervezem a megbeszéléseimet, pedig kint már csak plédbe bugyolálva lehet
üldögélni, és előbb-utóbb kénytelen vagyok behúzódni, mert fázom.
Gasztronómiailag
nem bánom, jólesik leveseket főzni, almás pitét sütni, jó, hogy újra itt a
sütőtök (majd februárban ráérünk megunni), várom a birsalmát és a
gránátalmaszezont.
Ezt a
zöldfűszeres, joghurtos, sült cukkinifőzeléket még jó pár hete főztem, de aztán
valahogy lemaradt a blogról, megfeledkeztem róla. Ezeket a zseniális
bébicukkiniket a Lehelen vettem a “paradicsomos pasinál” (aki néha nő),
általában lecsapnak rá az arabok, akik a mini töltött cukkinihez pont ezt a
fajtát használják (bárányhússal töltve, fokhagymás joghurttal leöntve). Ez a
cukkini olyan zsenge és olyan édes, hogy simán megsütve a legjobb. A sült cukkinire teljesen rákattantam nyáron (az az egyetlen titka, hogy irtó forró
grillbe kell tenni, mert csak úgy pirul meg a külseje, és marad jó állagú a
belseje. Ha nem forró sütőben sütjük, akkor egyszerűen csak párolódik, mert
olyan magas a víztartalma.), és arra gondoltam, főzelékben is pompás lehet.
Külön főztem egy kis vajon és felkarikázott újhagymán indított alaplevet, azt
behabartam keményítővel kikevert fokhagymás joghurttal és ebbe tettem bele
utólag a grillezett cukkinikarikákat. Tetején chiliolaj, koriander és ropogós
sült hagyma. A pontos recept jövő nyárra marad, addig elégedjetek meg a
fotójával.
Inkább egy őszi
főzelék receptjét hozom, ami a céklától ilyen őrületesen pink (én bírom). A Nők
Lapja Konyha következő számába fotóztuk, több más recept társaságában, ott csak
egyszerűen, sült csirke köreteként. Ez az összetettebb változat már utána,
“privát felhasználásra” készült, így néhány extrával is kiegészítettem:
céklachipsszel (ezeket a dekoratív és nagyon finom céklákat a Szimplapiacon
vettem. A csíkos “Chiogga” fajtát pl. savanyítani is lehet), és ropogósra
kisütött kapribogyóval. Utóbbi paradés dolog: a kapribogyókat teljesen le kell
itatni konyhai papírtörlővel, hogy szárazak legyenek, majd pár másodpercre
forró olajba kell dobni, ahol “kivirágzik” –szó szerint. Mutatós és nagyon
finom.
Céklás burgonyafőzelék ropogós kapribogyóval
Hozzávalók (4 adag)
5dl leszűrt húsleves, vagy
víz
½ kg burgonya, meghámozva,
felkockázva
1 babérlevél
só, bors
½ kg cékla, egészben
megsütve, meghámozva
2 dl tejföl
2 púpos evőkanál étkezési
keményítő
1 evőkanál vörösborcecet
Tálaláshoz újhagyma zöldje
2 evőkanál
kapribogyó, átöblítve, leitatva
sütéshez olaj
5dl leszűrt húslevesben,
vagy vízben feltesszük főni a felkockázott krumplit, a főzővizet sózzuk,
borsozzuk, hozzáadunk egy babérlevelet. Miközben fő, felkockázzuk a sült
céklákat. Ezt akár előző nap el lehet készíteni: a céklákat megszórjuk kevés
sóval, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, majd egyesével, héjastul alufóliába
csomagoljuk. 200C fokos sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük. A héja így
könnyen eltávolítható. Amikor puha a krumpli, hozzáadjuk a felkockázott céklát.
A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel, és néhány
merőkanálnyi főzőlével, majd behabarjuk a főzeléket. Néhány perc alatt kissé
besűrítjük. Végül hozzáadjuk az ecetet, és szükség szerint még sózzuk,
borsozzuk. Felkarikázott újhagymazölddel tálaljuk magában. A ropogós kaprihoz átöblítjük a
kapribogyót, konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, majd forró olajba dobjuk
pár másodpercre.
3 hozzászólás:
Nagyon jól néz ki.
Épp hús nélküli receptötleteket gyűjtök, ez pedig megnyerte a tetszésemet!
Kedves Zsófi!
Imádom én is a koriandert, de irtó nehéz beszerezni. A Culinarisban nem mindig van, de ha van, akkor is csak pár szál kis csoffadt növény. Neked mi a forrásod? Üd, Anna
http://www.fuszerkerteszet.hu/
Neked is van véleményed?
<< Főoldal