A “kis fehér” az új “kis fekete”
Ha egy nő ruhatárában elengedhetetlen darab az a bizonyos
“kis fekete”, amit különböző alkalmakra lehet viselni, akkor miért ne
lehetnének az ember gasztronómiai kelléktárában is hasonló funkciót betöltő
fogások. Ez a “kis fehér” a desszertek kis feketéje. Legalább három ütős érvet
tudok felsorakoztatni, hogy miért lesz ebből az édes kis semmiségből állandó
alapdarab: 1.) egészen pontosan 5 perc alatt készül el, ráadásul előre
összeállítható. 2.) Annyi féle módon lehet
variálni, ahogyan csak akarjuk. Lehet elegáns és dekoratív, rusztikus és
egyszerű, minimál és modern. Kínálhatjuk pohárban, vagy kiborítva, szezonális
gyümölcsökkel, vagy fanyar mártásokkal, fűszerezve, vagy azok nélkül. 3.) Ez
valóban egy kimondottan light-os, kalóriabarát desszert, amihez én krémes állagú light túrót
és nyírfacukrot használok. Ha jól számolom, egy adag kalóriatartalma
olyan 120 kcal körül van (ebbe nem számoltam a gyümölcsöket).
Sima, visszafogott, lágy ízű és állagú túrókrém panna
cottáról van szó, aminek az a különlegessége, hogy a túrót kókusztejjel keverem
ki. Ez eleve ad némi természetes édességet, és egzotikus háttérízt. Ami az
állagát illeti, panna cottában én általában azt preferálom, amit már éppen nem
lehet kiborítani egy formából, ez azonban annak ellenére tökéletesen lágy,
krémes állagú, hogy éppen ki lehet borítani. Gyakorlatilag bármi megy hozzá, én
készítettem már nyáron natúr, bogyós gyümölcsökkel, ősszel forró fűszeres szilvával, ázsiai ételsor desszertjeként felkockázott mangóval
és pisztáciával, kekszmorzsával (pl. jó minőségű shortbread –ilyet mindig
tartok itthon többek között azzal a céllal, hogy hasonló desszertekre tudjam
szórni némi ropogós hatás kedvéért.).
Villámgyors
kókusztejes túrókrém panna cotta
Hozzávalók (4 adag)
3 lap zselatin
2,5dl kókusztej
2 evőkanál nyírfacukor (vagy nádcukor)
csipet só
25dkg krémes állagú túró (pl. Aldib-ban kapható Milfina light túró)
A 3 lap zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben
egy kis lábasban forráspontig melegítjük a kókusztej felét a nyírfacukorral és
egy csipet sóval. A kókusztej másik felével csomómentesre keverjük a krémes
túrót. (Ha sima, morzsás állagú túrót kapunk csak, azt passzírozzuk át egy-két
evőkanál tejföllel, hogy krémes legyen). A beáztatott zselatinlapokat alaposan
kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg kókusztejben. Hozzákeverjük a túróhoz. Négy
kis pohárba, vagy formába töltjük, és legalább 4 órára (vagy egész éjszakára)
hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és
a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták
2 hozzászólás:
túró és kókusztej, tuti fincsa lehet
Kedves Zsófi, ehhez melyik kókusztej kell? Az iható változat, vagy a konzerves? Köszönöm!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal