hétfő, szeptember 16, 2013

A “kis fehér” az új “kis fekete”


Ha egy nő ruhatárában elengedhetetlen darab az a bizonyos “kis fekete”, amit különböző alkalmakra lehet viselni, akkor miért ne lehetnének az ember gasztronómiai kelléktárában is hasonló funkciót betöltő fogások. Ez a “kis fehér” a desszertek kis feketéje. Legalább három ütős érvet tudok felsorakoztatni, hogy miért lesz ebből az édes kis semmiségből állandó alapdarab: 1.) egészen pontosan 5 perc alatt készül el, ráadásul előre összeállítható. 2.) Annyi féle módon lehet variálni, ahogyan csak akarjuk. Lehet elegáns és dekoratív, rusztikus és egyszerű, minimál és modern. Kínálhatjuk pohárban, vagy kiborítva, szezonális gyümölcsökkel, vagy fanyar mártásokkal, fűszerezve, vagy azok nélkül. 3.) Ez valóban egy kimondottan light-os, kalóriabarát desszert, amihez én krémes állagú light túrót és nyírfacukrot használok. Ha jól számolom, egy adag kalóriatartalma olyan 120 kcal körül van (ebbe nem számoltam a gyümölcsöket).

Sima, visszafogott, lágy ízű és állagú túrókrém panna cottáról van szó, aminek az a különlegessége, hogy a túrót kókusztejjel keverem ki. Ez eleve ad némi természetes édességet, és egzotikus háttérízt. Ami az állagát illeti, panna cottában én általában azt preferálom, amit már éppen nem lehet kiborítani egy formából, ez azonban annak ellenére tökéletesen lágy, krémes állagú, hogy éppen ki lehet borítani. Gyakorlatilag bármi megy hozzá, én készítettem már nyáron natúr, bogyós gyümölcsökkel, ősszel forró fűszeres szilvával, ázsiai ételsor desszertjeként felkockázott mangóval és pisztáciával, kekszmorzsával (pl. jó minőségű shortbread –ilyet mindig tartok itthon többek között azzal a céllal, hogy hasonló desszertekre tudjam szórni némi ropogós hatás kedvéért.).


Villámgyors kókusztejes túrókrém panna cotta
Hozzávalók (4 adag)

3 lap zselatin
2,5dl kókusztej
2 evőkanál nyírfacukor (vagy nádcukor)
csipet só
25dkg krémes állagú túró (pl. Aldib-ban kapható Milfina light túró)

A 3 lap zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben egy kis lábasban forráspontig melegítjük a kókusztej felét a nyírfacukorral és egy csipet sóval. A kókusztej másik felével csomómentesre keverjük a krémes túrót. (Ha sima, morzsás állagú túrót kapunk csak, azt passzírozzuk át egy-két evőkanál tejföllel, hogy krémes legyen). A beáztatott zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, és feloldjuk a meleg kókusztejben. Hozzákeverjük a túróhoz. Négy kis pohárba, vagy formába töltjük, és legalább 4 órára (vagy egész éjszakára) hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. 


X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták







 

 

2 hozzászólás:

Blogger orsi szerint...

túró és kókusztej, tuti fincsa lehet

10:34 de.  
Blogger Unknown szerint...

Kedves Zsófi, ehhez melyik kókusztej kell? Az iható változat, vagy a konzerves? Köszönöm!

10:23 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal