Gyömbéres almacobbler vaníliasodóval
Az ún. cobbler az egyik legnépszerűbb
amerikai desszert, a gyümölcsös pite amolyan lusta változata. A morzsás sütemények
népes családjának tagja, ezek sajátos jegyét viseli: nincs gyúrás, nincs
nyújtás, az omlós tészta csak úgy, lazán a gyümölcsök tetejére kerül. Míg a “crumble”
esetében hanyagul rászórva, addig a cobbler-nél sűrű tésztából kevert korongok
formájában. Az Egyesült Államokban vidéktől függően, több különböző változat
ismert: akad, amelyet serpenyőben főznek, van, ahol a tésztát a gyümölcsökhöz
keverik, másutt a ropogósra sült tésztát a szirupos töltelékbe forgatják. A déli
államokban többnyire egyfajta gyümölccsel készítik, leggyakrabban szederrel, áfonyával,
vagy őszibarackkal.
Készülhet sós változata is, zöldséges, vagy húsos raguk, pörköltfélék
tetejére kerül ilyen esetben a tészta, amit sósra ízesítünk, pl. reszelt
sajttal, zöldfűszerekkel. Az egyik legkényelmesebb desszert, őszi kiadása most
almával, körtével, gyömbérrel és aszalt tőzegáfonyával készül. Mellé vaníliasodó
jár.
Gyömbéres almacobbler
vaníliasodóval
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg savanykás alma (kb. 4 szem),
meghámozva, felkockázva
2 körte, felkockázva
fél citrom leve
5 dkg finomítatlan nádcukor, vagy barnacukor
4 cm friss gyömbér, lereszelve
2 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg aszalt tőzegáfonya
Tészta:
12,5 dkg olvasztott vaj (+ 2,5 dkg az edény kivajazásához)
8 dkg nádcukor
7,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
7,5 dkg fehérliszt
2 teáskanál sütőpor
csipet só
Vaníliasodó:
4 dl tej
4 tojás sárgája
4 dkg cukor
csipet só
fél vanília rúd magjai
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A 2 dkg vajjal kivajazunk
egy hőálló tálat, például jénait, vagy akár tepsit. Készíthetjük egy nagy adagként,
vagy személyenként, egyadagos kiszerelésben, például szuflétálkákban. Előkészítjük
a gyümölcsöket: az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd
felkockázzuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a friss, reszelt gyömbért, összekeverjük
az étkezési keményítővel, végül hozzáforgatjuk az aszalt áfonyát is. A
kivajazott hőálló tálba halmozzuk. Elkészítjük a tésztát: az olvasztott vajhoz
keverjük a cukrot, hogy kissé elolvadjon, majd hozzákeverjük a lisztet, sütőport
és egy csipet sót. Egyenletesen elkeverjük. Evőkanál segítségével nyolc gombócot
adagolunk, nedves kézzel ezekből kb. cm átmérőjű korongokat formázunk, majd
ezeket ráültetjük a gyümölcsök tetejére. 30 percig sütjük, amíg a tészta arany
színűre pirul, alatta a gyümölcsök pedig puhára, szirupos-levesre sülnek. Miközben
sül a cobbler, elkészítjük a vaníliasodót: a tejet
forráspontig melegítjük. Közben a négy tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, egy
csipet sóval és
a vaníliával. Lassan
hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés
mellett sodó állagúra főzzük. A desszertet a langyos vaníliasodóval,
fagylalttal, vagy tejszínhabbal tálaljuk.
2 hozzászólás:
Nem kell a tésztájába némi folyadék ? Tej, tejszín vagy valami Lidi
Van esetleg tipped arra, hogy hogyan lehet elkerülni, hogy a sodó "betúrósodjon"? Gondolom a tojás fő kicsit meg. Lehet utána javítani pl. turmixolással, de úgy is szemcsés lesz.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal