Egyperces, bögrés szuflé
Ilyen “bögrés sütemény” receptből rengeteg található az interneten. Sokszor láttam különböző design oldalakon is, nem csoda, látványos,
jópofa a tálalása maga, hiszen ez valóban bögrében történik. Csakhogy csomó
olyan recept van, ahol a látvány felülírja a tartalmat és a tényleges
gasztronómiai élvezhetőséget. Leírnak egy standard, innen-onnan vett receptet,
és nem árulják el, hogy az igazából csak szép, de egyáltalán nem finom. Így
jártam ezzel a desszerttel. Tetszett az ötlet, hogy kb. két perces munkával
lehet készíteni egy nagyszerű édességet. Kipróbáltam azt az anyaghányadot, amit
a legtöbb recept ír, és kiderült, hogy egy teljesen íztelen és élvezhetetlen,
unalmas csemege a végeredmény, amit ha túlmikrózunk (merthogy mikróban készül),
akkor még ki is szárad, és elmuffinosodik. (Egyébként van ennek
csúcsgasztronómiai változata is, Ferran Adriá szifonos-mikrós szivacsos
piskótája, azt egy időben itthon is sok séf csinálta. Így készül.)
A bögre és a két perc alatt elkészíthető desszert ötlete
azonban még mindig foglalkoztatta a fantáziámat, úgyhogy fogtam magam, és addig
kísérleztem, amíg tökéletes lett.
Ízes, izgalmas, légies, könnyű. A lisztet lecseréltem darált mogyoróra (így lisztmentes), a sima olajat pedig Giuseppe mandarinos olívaolajára (ill. mogyoróolajjal is kipróbáltam), így már egész más a végeredmény. Egy igazi csokitortával persze nem vetekszik, de szerintem elég menő, ha valakinek egy kis édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Nem vagyok a mikró híve, ritkán használom, de egyszer-egyszer kényelmes, például ehhez is.
Ízes, izgalmas, légies, könnyű. A lisztet lecseréltem darált mogyoróra (így lisztmentes), a sima olajat pedig Giuseppe mandarinos olívaolajára (ill. mogyoróolajjal is kipróbáltam), így már egész más a végeredmény. Egy igazi csokitortával persze nem vetekszik, de szerintem elég menő, ha valakinek egy kis édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Nem vagyok a mikró híve, ritkán használom, de egyszer-egyszer kényelmes, például ehhez is.
Néhány megjegyzés:
· - mogyoró helyett bármilyen más darált magot
használhatunk. Olajos maggal sokkal finomabb, mint liszttel
· - az olaj mindenképpen valamilyen jobb minőségű
legyen (lehet olívaolaj, ugyanabból a magból készített olaj, vagy valamilyen
ízesített változat)
· Tapasztalatom szerint a 1,5 dl-es bögre az
ideális méret. Nagyobban nem mutat, mert túl lapos lesz.
·
nyilván mikrótól függ, hogy pontosan mennyi idő
alatt készül el, az enyémben legmagasabb teljesítményen 1 perc. Akkor jó, ha
még kicsit folyós a közepe. Érdemes egy-két tesztadagon ezt pontosan
kitapasztalni, mielőtt élesbe megy.
· - Először azért készítettem kaukázusi kefírrel, mert
csak az volt itthon, aztán próbáltam az eredeti receptekben szereplő tejjel is,
de a kefírrel sokkal jobb az állaga, így az maradt.
· -A mikróban először felemelkedik, mint egy
szuflé, aztán rögtön visszaesik. Ha alaposan kikenjük a bögrét, akkor szépen ki
is lehet borítani, úgyhogy végülis akár egy elegáns tányérdesszert is lehet
megfelelő kiegészítőkkel (fagyi, szószok stb.)
· -Nádcukor helyett lehet nyírfacukorral készíteni,
kefir helyett kókusztejjel, úgy akkor liszt-, cukor-, és tejtermékmentes
· -A legnagyobb előnye: olyan alapanyagokból
készül, amelyek mindig vannak otthon
· -A legnagyobb hátránya: olyan alapanyagokból
készül, amelyek mindig vannak otthon
Egyperces, bögrés
mogyorós-csokoládészuflé
Hozzávalók (2x1,5dl-es bögrényi adag)
3,5 dkg darált mogyoró
2 evőkanál keserű kakaópor
1 teáskanál nescafé, vagy más instant kávépor
2 evőkanál nádcukor
csipet só
2 evőkanál
kaukázusi kefir
2 evőkanál
olaj (lehetőség szerint
mogyoróolaj, vagy mandarinos olaj)
1 egész tojás
kevés vaj, vagy
olaj a bögre kikenéséhez
Egy kis tálkában összekeverjük először a száraz anyagokat: a
darált mogyorót (vagy más magot), a keserű kakaóport, a nescafét, a nádcukrot,
és egy csipet sót. Hozzáadjuk a kefírt, az olajat és az egy egész tojást,
villával az egészet összekeverjük. Két 1,5dl űrtartalmú, kivajazott bögrébe
kanalazzuk a masszát, a 2/3-nál valamivel magasabbra fog érni. A mikrót
legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a két bögrét betesszük, és 1 percig
mikrózzuk. A pontos időt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját készülékén.
Akkor jó, ha a belseje még kissé lágy, folyós. Azonnal tálaljuk (bögrében, de
szépen ki is lehet borítani.).
8 hozzászólás:
Sütőben is lehet? (nincs mikróm...) Ha igen, hányas fokozaton meddig? Köszönöm!
Én darált dióval csináltam meg és úgy is nagyon finom. Köszi Zsófi :-)
Szia Zsófi!Engem is az érdekelne, hogy lehet-e sütőben készíteni vagy kell-e akkor módosítani valamit az elkészítésen? (Mikróra sose vágytam, de ez a recept klassznak tűnik:-)
Annak idején kipróbáltam én is, de hm... aztán találtam egy olyan receptet, amiben van sütőpor (1 mk.) és ecet (1/2 ek), de nincs benne tojás, na az számomra sokat dob a végeredményen. Meg dobok bele aszalt gyümit, az is lazítja, ja és olaj helyett vajjal készül. De mindjárt kimegyek a konyhába és lecserélem a lisztet darált mandulára a tejet meg kefírre. ;)
SÜTŐBEN működik?? légyszi :D
én is dióval csináltam és nagyon jó lett, 2 percig mikróztam, érdekes, harmonikus és nagyon jó utóíze van, lányom és férjem is ette :)
Van valakinek ötlete, hogy a kefir helyettesíthető-e valamivel ami nem tejtermék? anélkül ugyanis ez a süti beleférne a paleo étrendbe. köszi!
Igen! Az Aldiban lehet kapni ilyen almaszószt, ami tökéletesen helyettesíti a kefírt.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal