Sült, karamellizált almapürével töltött palacsinta
Szombat délelőtti, csajos reggeli. Telefon.
-Csak egy gyors logisztikai egyeztetés: te mit hozol?
- Almás palacsintát.
Csend.
-Aha. Találd ki, én mit csináltam…Almás palacsintát.
- Ó. Nem baj, az enyém szerintem más, mert az almát
megsütöttem, pürésítettem, és azzal van megtöltve.
- Én is.
Így tartottunk hát szombat reggel horizontális almás
palacsinta tesztet. Ágiéban a palacsintatésztában is volt vanília (hmmm..), az
almapürében pedig (nem kevés) rum. Az enyémben egyik sem. A sütőben
karamellizált alma vajjal készült, és kevés sót is adtam hozzá, így kicsit
olyan volt, mintha sós karamellás lenne. Sűrű, tartalmas, krém, biztos jól
megy sós ételekhez is (érett cheddar sajtra, vagy kacsamájra gondolok).
A behűtött Moscato D’Asti viszont mindkét almás
palacsintához tízpontos párosítás volt.
Sült, karamellizált
almapürével töltött palacsinta
Hozzávalók (6 darab)
1 kg jó minőségű, savanykás alma
5 dkg nádcukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom leve
csipet só
6 normál palacsinta
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Az almát meghámozzuk,
kimagozzuk, felkockázzuk. Egy nagy jénaiba, vagy tepsibe szórjuk. Meghintjük a
nádcukorral, a fahéjjal, összeforgatjuk, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal
és a citromlével. Hozzáadjuk a csipet sót. Összekeverjük. Először 15 percig
sütjük, amíg az alma nagyjából megpuhul, ekkor grillfokozatra vesszük a sütőt,
és így sütjük tovább kb. 15 percig, amíg az alma karamellizálódik és megpirul.
A pontos sütési idő az alma fajtájától is függ. Botmixerrel teljesen simára
pürésítjük. 1 kg almából kb. 40 dkg almakrém lesz. Megtöltjük a palacsintákat,
és összehajtogatjuk. Megszórjuk porcukorral, de kínálhatjuk vaníliasodóval,
vagy sűrű tejszínnel is.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal