Szimpla vasárnap, sárga céklák
Egy húzósabb időszak
után pár hete vasárnap reggel újra kijutottam a Szimplapiacra. Már szinte el is
felejtettem, milyen nagyszerű a hangulata, még ilyenkor, télen is. Amúgy is nagyon szeretem Budapestet vasárnap reggel - kicsit
korábban, mint ahogy felébred a város, amikor még nincsenek sokan az utcán – a piacra is ilyenkor a legjobb menni,
mert még nincs túl nagy tömeg.
Céklalevélpesztó:
1 csokor céklalevelet (szára nélkül kb. 8 dkg) aprítógépbe
tettem 5 dkg pirított törömogyoróval , 5 dkg reszelt parmezánnal, 1 gerezd
fokhagymával, 1 dl olívaolajjal, sóval, borssal. Ez a mennyiség kb. 4 nagy adag
tésztára elég.
A múlt heti
adagból pedig gnocchit készítettem, amiben az a legszórakoztatóbb, hogy halvány
sárga színű, viszont cékla íze van. Hozzá apró kockákra vágott, kétféle sült
cékla, barnított vaj, friss oregano, parmezán (valamint egy schichimi togarashi
nevű japán chilipor, amelyben van fekete szezámmag és reszelt narancshéj is
van). Az alábbi mennyiségből kb. 120 gnocchi lesz, ami 8-10 főre elég
előételként, vagy 4-6 főre főételként. Természetesen sima céklával is nagyon
finom. Segal Viktor Színek és Ízek című első könyvében van egy remek céklás
gnocchi recept, abból indultam ki (ő fonja sima krumplis gnocchival, így
kétszínű, mutatós gnocchi a végeredmény). A krumpli-zöldségpüré-liszt mennyisége
mindig a zöldség víztartalmától is függ. A levélből készített pesztóval is lehetne tálalni.
Sárga céklás gnocchi barnavajjal
Hozzávalók (kb.
6 adag)
30 dkg cékla (5
kicsi sárga), megsütve
30 dkg szétfővő burgonya,
puhára főzve. áttörve
20 dkg liszt
1 tojás
só
Tálaláshoz:
Sült cékla
kockák
Barnított vaj
Friss oregano
Parmezán
200C fokos
sütőben héjastul megsütjük a céklákat (érdemes nagyobb adagot előre megsütni,
remekül eláll). A sütési idő hossza változó, 1-1,5 óra kb. Meghámozzuk, és áttörjük,
vagy microplane reszelőn lereszeljük (a sárga cékla, amivel készítettem, olyan
feszes még puhán is, hogy alig lehetett krumplinyomón áttörni, így kb. a felét
reszeltem). Összekeverjük az áttört krumplival (fontos, hogy mindkettő még
forró legyen), hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a sót. Összegyúrjuk, és bucit
formázunk. A bucit nyolc egyforma részre vágjuk, mindegyikből egy kb. 38 cm-es rudat
sodrunk, és kb, 2,5 cm-es darabokat vágunk. Villa hátával formázzuk. Lobogó,
sós vízben néhány percig főzzük, amíg feljön a víz tetejére. Barnított vajjal,
sült cékla kockákkal, és parmezánnal tálaljuk. A gnocchi nagyszerűen
fagyasztható, viszont fontos, egyesével fagyasszuk le először, különben
összeáll egy tömbbé. Egy tálcára érdemes tenni, úgy hogy ne érjenek egymáshoz,
így lefagyasztjuk, majd csak fagyott állapotban tesszük mélyhűtőtasakba.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal