Új szakácskönyvem: Főzőiskola - Alapfok
Eddig mélyen hallgattam róla, azonban most végre megoszthatom veletek az örömömet: december első napjaiban jelenik meg a legújabb szakácskönyvem a Libri kiadó gondozásában, amely ezúttal igencsak eltér az eddigiektől.
Ti, a blog hűséges olvasói talán meg fogtok lepődni, hogy ebben a kis kötetben sem római kömény, sem koriander nem szerepel, egy morzsányi sem. Van benne viszont húsleves, palacsinta, főzelék, galuska, maceszgombóc, csirkepörkölt és almás pite - nemcsak leírt receptek formájában, hanem egy egyórás DVD-n is, ami a könyvhöz tartozik. Nem véletlenül született az ötlet, a visszajelzések és a hozzám befutó olvasói, ill. nézői megkeresések és kérdések alapján úgy érzem, hogy talán sokaknak lehet segítség egy ilyen kötet. A főzőiskola elsősorban kezdőknek szól, azoknak akik szeretnének a konyhában rendkívül magabiztos alapokkal indulni. Biztos vannak a ti környezetetekben is olyanok, akiket már megfertőzött a főzés szeretete, de még szívesen szereznének biztos alaptudást, amire a későbbiekben építhetnek. Remélem, hogy ezzel a könyvvel segíteni tudok nekik ebben.
A Főzőiskola december elején fog megjelenni, a Bookline-on már előrendelhető, és természetesen lesz néhány dedikálás is, az időpontokat hamarosan pontosítom.
Talán a könyv bevezetőjében foglaltam össze legjobban, hogy miért született ez a kötet, íme:
„Lassan tíz éve foglalkozom hivatásszerűen
gasztronómiával és főzéssel. Közben felnőtt egy generáció, amelynek az
évek során változott az ízlése és a főzési szokásai. Az egyetemisták
családot alapítottak, már háztartást vezetnek, a rutinos háziasszonyok és
évtizedek óta főző, otthoni szakácsok még nyitottabbak, még kísérletezőkedvűbbek
lettek, egyre több a főzés iránt rajongó férfi is. Megjelent egy
újabb generáció is, amely az elmúlt évek gasztroforradalmának is köszönhetően fontos
dolognak tartja a főzést, figyelmet és időt fordít rá, nyitott az új ízekre,
technológiákra, az ételek korszerűbb elkészítési módjára.
A blogomat és a cikkeimet sok millióan
olvasták az elmúlt évtized során, a receptjeimet rengetegen főzik, a televíziónak
köszönhetően pedig szélesebb rétegekhez is az általam képviselt gasztronómiai
gondolkodásmód. Mindennek hatására felébredt bennem egyfajta
felelősség- és küldetéstudat. Vágy, hogy minél több emberrel megoszthassam,
hogyan lehet korszerűen és olcsón olyan finom ételeket főzni, amelyekről
pontosan tudjuk, miből készültek. Ezt megerősítette az is, hogy a
blogon, személyesen vagy akár az utcán is sokan kérnek tőlem tanácsot egyes
fogások elkészítésével kapcsolatban. Úgy érzem, most érkezett el az ideje, hogy
minél több emberrel megosszam, hogy a főzés nem pénz, hanem elsősorban
hozzáállás, odafigyelés, tudás és némi kreativitás kérdése.
Ez a kötet az előző szakácskönyveimmel
szemben nem rólam szól. Azért írtam, hogy – elsősorban
kezdőknek – segítsek megszerezni azt a magabiztosságot a főzésben, amely megalapozza
a későbbi rutinos, kreatív hétköznapi főzést. Nem profi séfként
teszem ezt, hiszen nem vagyok az, hanem segítőkész barátnőként, aki a
nagymamájától szerzett tudását adja át.
Azt hiszem, ma már másképp néz ki az alapvető
ételek listája, mint régen. Fontos, hogy tudjunk jó húslevest, rántott húst,
pörköltet, galuskát, lencsefőzeléket, palacsintát készíteni. A rántás is
vállalható, ha megfelelő módon és mennyiségben használjuk. Ma már azonban egy ecetes-olívaolajos
salátaöntet, sütőtökkrémleves vagy csokoládémousse ugyanígy a hétköznapi konyhánk
része. Ráadásul ha az ember ismeri például a tökéletes sült krumpli titkát,
akkor már tud sült zöldségeket is készíteni, ami teljesen
új perspektívát nyit a zöldségek világában. Ha magabiztosan főz madártejet,
akkor már könnyedén sikerül a vaníliafagylalt, a vaníliaöntet és a crème
brulée is. Hiába
a rengeteg szakácskönyv, internetes recept, szinte alig akad
pontosan és érthetően leírt vagy bemutatott instrukció a legalapvetőbb ételek
elkészítéséhez. Ezért született ez a könyv a harmincöt elronthatatlan recepttel
és az elkészítésüket bemutató DVD melléklettel. Fogadjátok szeretettel.
1 hozzászólás:
...hiánypótlónak ígérkezik, mert mint tudjuk, egy újszülöttnek minden vicc új.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal