Nagyon vaníliás hókifli narancsos porcukorral
Hókifli. Megpuhul, vagy nem puhul
– nálunk ez állandó karácsonyi kérdés. Mert van év, amikor igen, máskor csak egy-egy
darab, néha meg olyan soká, hogy addigra elfogy az összes. Én azért nem nagyon szeretek sokkal előre süteményeket sütni, bármennyire is elállnak fémdobozban, mert ha
túl hamar süti meg az ember, karácsonyra mind elfogy.
A hókifli talán a leggyakoribb
karácsonyi aprósütemény, millió recept, mindenkinek van saját, beváltja.
Bevallom, éppen ezért eszem ágában nem volt a receptjét leírni. DE. Van ez a
narancsos porcukor. Amitől a hókifli teljesen új életre kel. Erről beszélek:
Narancsos porcukor (videó is van hozzá)
4 narancs héja
lereszelve
5 dkg porcukor
1. A narancsok héját microplane
reszelővel lereszeljük. Egy tiszta konyharuhára terítjük, és vagy a radiátorra,
vagy a konyhapultra tesszük. Ebben a formájában egy éjszaka alatt tökéletesen
megszárad. Közben totál narancs illat az egész lakásban. Ha nagyobb
narancshéjdarabok (pl. filézés után), akkor annak a megszáradásához kicsit több
idő kell.
2. Másnap: kávédarálóba tesszük a
száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk.
Elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor. Bármeddig eláll.
3. Hókiflire, csokoládés
süteményekre, mákos gubára, mákos bejglire, piskótára…..stb.
4. Ezt természetesen lehetőség
szerint kezeletlen narancsból készítsétek (vagy nagyon alaposan le kell mosni szappanos
meleg vízben a narancsot). A Sarki Fűszeresnél most érkezik egy nagyobb adag,
arra már lezárult a rendelés, legközelebb dec.16-án érkezik szállítmány
Olaszországból, érdemes figyelni a fb oldalukat, hogy mikor lehet előrendelni.
Egyszóval, a narancsos porcukorral
a hókifli is luxuskategóriába lép elő a leghétköznapibb aprósütiből. A tovább
extra benne az, hogy a tésztába 2 egész vaníliarúd magjait tettem, amitől
hihetetlenül intenzív. Anyukám hókifli receptje, de használja mindenki nyugodtan
a sajátját, csak kérem, készítse el hozzá a narancsos porcukrot.
Ha valaki ma arra jár, sok szeretettel várlak Benneteket az új könyvem első dedikálásán, ma 18h órakor a Mammut Libriben. (Következő dec.13-án, majd írom a részleteket)
Nagyon vaníliás hókifli narancsos
porcukorral
Hozzávalók (40
darabhoz)
15dkg liszt
5 dkg darált
törökmogyoró
5 dkg porcukor
só
12,5 dkg puha
vaj
2 vanília
Összekeverjük a
lisztet, a darált mogyorót, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a puha
(szobahőmérsékletű) vajat. Elektromos kézi keverő dagasztókarjával (vagy
fakanállal) összedolgozzuk, belekeverjük a két vaníliarúd kikapart magját.
Összegyúrjuk, bucit formázunk, és folpackba csomagolva egy óráig a hűtőben
pihentetjük a tésztát.
A sütőt
előmelegítjük 180C fokra. A tésztát négy részre osztjuk, majd mindegyikből
egyforma , kb. 35cm hosszúságú rudat sodrunk. Tíz darabot vágunk belőle, és a
tenyerünkben sodorva, a két végét behajlítva, kifliket formázunk. Kb. 12-15
perc alatt világos színűre sütjük, ne kapjon sötétebb árnyalatot. Még melegen
beleforgatjuk a narancsos porcukorba. (Ilyenkor egy kicsit ráolvad a cukor,
amikor kicsit kihűlt a sütemény, akkor érdemes még egy réteg cukorban
meghempergetni, hogy szépen rátapadjon.) Fémdobozban hetekig eláll. Hahaha…..
2 hozzászólás:
"hetekig eláll" - ezt meg tudom erősíteni. A mi receptünk gyakorlatilag grammra pontosan ugyan ez (én is mogyoróval szeretem a legjobban), egész kiskoromban mindig anyukámmal csináltuk. Nem csak Karácsonykor, hanem Húsvétkor is. Szóval egyik évben, elkészült egy adag süti, Anyu megkért, hogy menjek le a pincébe dobozért (ott tartottuk a sütis fém dobozokat), az egyik fura mód nehéz volt... kinyitottam, és tele volt egy adag karácsonyi hókiflivel... :) Húsvétkor... és ehető volt :) kicsit szárazabb, nyilván, de nem kőkemény!!! :) Apukám például meg sem tudta állapítani a különbséget :)
ki akartam próbálni, mert nagyon gusztának tűnt, de a tészta nem állt össze :(( Raktam bele még egy kis vajat és 1 tojás sárgáját. Remélem azért jó lesz,mert a narancsos porcukrot ezeknek a kifliknek készítettem.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal