szombat, december 21, 2013

Langyos sült kelbimbó saláta


 Ezt a kelbimbó salátát még 2008-ban, egy New York-i étterem, a Momofuku ihlette. Ez a kelbimbó az étterem egyik emblematikus fogása, egyben szerintem az egyik legjobb is. Ott klasszikus fúziós étel: a sült kelbimbót vietnami jellegű, halszószos öntettel forgatják össze. Az étteremben a kelbimbót olajban sütik ki, amitől ropogósabb, de házilag kényelmesebb sütőben sütni. Ott puffasztott rizst szórnak a tetejére, ami kifejezetten jópofa, de lehet ez fenyőmag, vagy pirított mogyoró is. Az aszalt tőzegáfonya nagyszerű hozzá.


A sült kelbimbó zseniális találmány, régebben még nem volt itthon annyira elterjedt, most már szerencsére sokan készítik ezerféle módon. Ami az idén legjobban tetszett: a csodás Főzelékes Feri sült kelbimbós főzelékei, például a zelleres-diós, a currys-paradicsomos, vagy a vöröslencsés.

Langyos sült kelbimbó saláta pirított mogyoróval
Hozzávalók (2-4 adag)

½ kg kelbimbó
olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1
evőkanál nádcukor
fél zöldcitrom leve
1 teáskanál magos mustár
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 dl olívaolaj
5 dkg aszalt tőzegáfonya
4 dkg parmezán, v. grana padano, forgácsokban
5 dkg pirított törökmogyoró


A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A kelbimbó külső leveleit szükség szerint eltávolítjuk, megmossuk, majd konyhai papírtörlővel megszárítjuk. Mérettől függően félbe (vagy ha nagyon nagy fejek, negyedekbe) vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, majd alufóliával letakart tepsire szórjuk, úgy, hogy a vágott fele legyen lefelé (így az szépen karamellizálódik). Sütőtől függően kb. 15-20 percig sütjük , amíg szép pirosra sül, és megpuhul. Amíg sül, elkészítjük az öntetet: simára keverjük
a balzsamecetet, a nádcukrot, zöldcitromlevet, mustárt, olívaolajatolívaolajat. Amikor elkészült a sült kelbimbó, összeforgatjuk az öntettel. Összekeverjük az aszalt áfonyával, a parmezánnal és a pirított mogyoróval. 


X Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország és az ALDI Háziasszonyai támogatták



 

 

1 hozzászólás:

Blogger Tatamama szerint...

Most eszem! Fantasztikus

4:36 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal