Karácsonyi ajándékok 2013.
A gasztronómia iránt rajongó
barátok egészen biztosan nem fognak megsértődni, ha egy jól eltalált
gasztro-ajándékkal lepjük meg őket karácsonyra. Főzőtanfolyam, szakácskönvy,
vacsora utalvány, különleges olajok, ecetek, fűszerek, csokoládék – ezekkel
szerintem soha nem lehet mellényúlni, biztos, hogy örömöt szerzünk velük. Íme
az én idei javaslataim.
1.Konyhai eszközök
Természetesen nem mindegy,
hogy mit. Az új könyvemben összefoglaltam, hogy szerintem melyek a
nélkülözhetetlen konyhai eszközök. Egy jó séfkés, egy Microplane reszelő
például jó ajándék lehet. Egy jó minőségű, vastagfalú serpenyő is sikert
arathat. Utóbbiból azokat ajánlom, amelyekkel a televíziós műsorban főzök, ezek
kiválóak, magamnak is vettem itthonra, annyira jó bennük sütni-főzni. A DeBuyer
öntött vas serpenyőket és az AMT Beste Pfanne márkákat ajánlom, ezekre most a
Kitchen Factory az olvasóimnak 10% kedvezményt ad. Ugyanitt a képen látható
összeállított szettből is van még négy darab, ha esetleg a könyvem mellé
valaki ilyet ajándékozna.
Toronyi Péter, Red Dot díjas
fiatal formatervező világhírű tárgya: elegáns, modern fűszermozsár, gyönyörű
tűzpiros színben (vagy feketében). Az a különlegessége, hogy a hagyományos
őrlőktől eltérően, ebben egy nagyon nehéz fémgolyó van, és az zúzza össze az
egész fűszereket, úgy, hogy azok intenzíven megtartják az illóolajakat. Néhány
design üzletben kapható (pl. a Design Terminál Ajándékterminálján), illetve
kint vannak (és lesznek vasárnap is) a Wamp-on. Fűszerekkel együtt szerintem nagyszerű ajándék.
3. Vezetett gasztronómiai
séták
Ezeknek külföldön nagy
hagyománya van, és néhány éve itthon is létezik a városi séta műfaja –szerintem
isteni, és ajándéknak is nagyszerű. A Hosszúlépés társaság mindenféle témában
kínál vezetett sétákat, pl. kávé, kóser, kínai. Fűszeres Eszter adta azötletet, nála részletesen is olvashattok erről.
4. Vacsora utalvány
Azt hiszem, ezzel sem lehet
nagyon mellélőni, ennek biztos, hogy mindenki örül. Sok étteremben lehet
valamilyen ajándékutalványt, vócsert venni. Ha valami különlegeset szeretnétek,
ajánlom a város egyik leghangulatosabb helyét, a megújult Robinson éttermet,
amelynek felső, új szintjén a híres toszkán sztárhentes, Dario Cecchini húsait
sütik, steak-imádóknak tehát ez pl. ideális választás lehet.
5. Szakácskönyvek
Kezdőknek, főzni tanuló,
vagy tanulni akaró ismerősöknek természetesen az új könyvemet ajánlom sok
szeretettel. Családoknak, gyerekeseknek pedig a Tejbegríz –finom irodalomgyerekeknek és felnőtteknek című gasztronómiai antológiát, amelyben szintén
közreműködtem (37 kortárs szerző kulináris témájú könnyed írása, néhány receptem).
Más szakácskönyvek, amiket
idén szeretek és ajánlok:
Kollár Anita: Gluténmentes és finom (Erről majd még írok részletesebben, számomra ez az év szakácskönyve
–úgy, hogy nem is vagyok érintett – gyönyörű, nemzetközi színvonalú, precíz)
Bede Anna: Vegasztrománia ( legjobb, vegáknak szóló kötet)
Adorján Éva: Egészséges Finomságok (gyönyörű kis kötet a nyers desszertek rajongóinak)
Hugh Fearnley-Whittingstall: Három jó dolog a tányéron (a külföldiek közül idén ez a kedvenc – szuper kötet)
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal