hétfő, december 23, 2013

Kókusztejes eggnog recept


“Death by eggnog” –azt hiszem, ez lesz az idei karácsony mottója. A kókusztejes változatom mindent visz, nem tudok betelni vele, remek ajándék, és Nálatok is nagy sikere van –ezért kiteszem külön a receptet, néhány kiegészítő megjegyzéssel, hogy egészen biztosan mindenki megtalálja.


Néhány megjegyzés:

- Hidegen és melegen is nagyszerű (én melegen még jobben szeretem). Ha utólag melegítjük, óvatosan, ne forraljuk, nehogy kicsapódjon a tojás

-Lehet variálni minden hozzávalóval –aki minden mentesen készítené, nyugodtan megteheti: csak kókusztejjel is finom, de lehet mindenféle alternatív tejeket is használni (mandula, mogyoró pl.). Sima cukor helyett mehet bele nyírfacukor.

-Az alkohol is lehet bármi – whisky, brandy, vodka pl. A legnagyobb kedvencem a sajnos inkább nehezebben beszerezhető (főleg utolsó percben), de zseniális olasz földimogyorólikőr, a Frangelico. -Amaretto-val is biztosan szuper. Az alkohol mennyisége változtatható. Ide-odaJ

-Minél több benne az alkohol, annál tovább áll el.

-A tetejére reszelt szerecsendió a klasszikus, de fahéjjal, sőt, kassziával is csodás.

Sok tojásfehérje marad, ebből például lehet ropogós, fűszeres magvakat készíteni, ami szintén utolsó percben is bevethető. Szandra barátnőm pedig adott egy szupernek tűnő gyümölcskenyér receptet, amitől állítólag meg fogunk bolondulni, olyan finom, és 6 (!) fehérje kell hozzá. Még nem próbáltam, de Szandra engedelmével leírom, ez a mai bónusz recept. Szandra pedig puszilja az olvasókat!

Mindenkinek Kellemes Ünnepeket, Boldog Karácsonyt és jó pihenést kívánok!

Kókusztejes eggnog
1,2 literhez:

4 tojás sárgája
10 dkg cukor (lehet nyírfacukor is)
1 vaníliarúd magjai
5 dl tej (min. 2,8%)
4 dl kókusztej (ha 5dl-es kartonos kiszerelés, akkor nyugodtan bele lehet tenni az egészet)
2 dl whisky, brandy, vagy vodka
tetejére: reszelt szerecsendió, vagy fahéj


A tojások sárgáját elektromos keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A tejet és a kókusztejet egy lábasban forráspontig melegítjük. A meleg tej felét hozzáöntjük a kikevert tojássárgához, elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, különben kicsapódik a tojás. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. Csinos üvegekbe töltjük. Ami nem fér bele, megisszuk:)


Szandra gyümölcskenyere

Hozzávalók
60g puha mazsola, 4 ek rum, 60g dió, 50g puha aszalt barack, 120g vaj, 6 tojásfehérje, só, 120g kristálycukor, 1 cs vaníliáscukor, 180g finomliszt, 1 citrom reszelt héja
+vaj, list a forma kikenéséhez

A mazsolát a rumba áztatjuk, betakarjuk, a diót aszalt barackot összevágjuk, a vajat felolvasztjuk, és kikenünk és lisztezünk egy őzgerrincformát. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni és aztán hozzáadjuk a cukrokat és tömör fényes habbá verjük, a mazsolát leszűrjük, lisztbe forgatjuk, összekeverjük a dióval, barackkal, és belekeverjük a lisztbe a reszelt citromhéjjal együtt. Ezt a lisztes keveréket a tojáshabba forgatjuk, a végén hozzáadjuk a rumot és az olvasztott vajat a formába simítjuk, asztalhoz csapkodjuk, és 180 fokon 40-50 percig/tűpróba sütjük. ha teljesen kihűlt, alufóliába. sokáig eláll, mélyhűthető

 

 

3 hozzászólás:

Blogger Sándor Török szerint...

Elkészült..megcsináltam...
eggnog+metaxa.. nem tudom milyennek kéne lennie de 2dl-el ütös..NAGYON FINOM..Csak hogy jól kezdődjön az év :)

A gyümölcskenyér mindjárt kész..kóstolásra vár reggel
amit én raktam bele:
egy kis pisztácia, és szárított eper!!! mert nem volt sárgabarack..a :)
a forma csupán félig telt meg..szép púpos lett, de nagyobbat vártam.
És mielőtt el nem felejtem...a lisztet annyit módosítottam hogy 80g teljes kiőrlésűt raktam bele.
Állagra tetszik :D

11:24 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez az "eggnog" alighanem madártej magyarul. :)

6:04 du.  
Blogger Erika Gaál-Földesi szerint...

Kedves Zsófi,

Az összeérésre mennyi időt hagyjak? Fogyasztás előtt hány héttel érdemes megcsinálni?
Köszönöm
Erika

6:52 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal