szombat, december 21, 2013

Kiskarácsony 2013. - Receptek, ehető ajándékok, ötletek


Jómagam gyakran utolsó percre hagyok mindent, így lett ezzel a karácsonyi gyűjteménnyel is, amiben összegyűjtöttem az ünnepekre is bevethető receptjeimet a blogról, és néhány kedvencet az tévéműsorból. Fogadjátok szeretettel, remélem, még hasznát veszitek, sok olyan receptet, ötletet találtok benne, amelyet még akár hétfőn, kedden is el lehet készíteni.



1. Karácsonyi ajándékötletek gasztrománoknak (könyvajánló, eszközök, stb.)

2. Ehető ajándékok:

Házi citromkrém, azaz lemon curd (két 2dl-es üveghez) -a képen

10dkg cukor
2 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
1 citrom leve (ha kaptok, Meyer-citrommal nagyszerű)
4 tojássárgája
2 egész tojás
12 dkg vaj
Lábasban összekeverjük a citromok levét, reszelt héját és a cukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat, habverővel simára keverjük. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg elkezd rotyogni. Ekkor kis darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg besűrűsödik (Mondjuk egy sűrű vaníliakrém állagúnak kell lennie). Üvegekbe töltjük, és lehűtük. Hűtőben 1 hétig áll el. Néhány zöldségesnél ki lehet fogni Meyer-citromot, a képen látszik a különbség: narancssárgás, mandarinra hasonlít, nagyon lédús és igen zamatos, illatos. A csattos- és befőttesüvegeket a Taller Co-nagykerben szoktam venni, hétfőn még nyitva vannak (céges kártya kell hozzá).





Kókusztejes eggnog

Az idei év kedvence. Minél több alkoholt teszünk bele, annál tovább áll el. Én melegen szeretem a legjobban, de hűtőben elég sokáig eláll. Az eredeti változat általában tej és tejszín keverékével készül, én a tejszínt kókusztejre váltottam, amivel még finomabb.

1,2 literhez:

4 tojás sárgája
10 dkg cukor (lehet nyírfacukor is)
1 vaníliarúd magjai
5 dl tej (min. 2,8%)
4 dl kókusztej (ha 5dl-es kartonos kiszerelés, akkor nyugodtan bele lehet tenni az egészet)
2 dl whisky, brandy, vagy vodka
tetejére: reszelt szerecsendió, vagy fahéj

A tojások sárgáját elektromos keverővel fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A tejet és a kókusztejet egy lábasban forráspontig melegítjük. A meleg tej felét hozzáöntjük a kikevert tojássárgához, elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett kb. 4-5 percig főzzük. Nagyon fontos, hogy ne forraljuk, különben kicsapódik a tojás. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az alkoholt. Csinos üvegekbe töltjük. Ami nem fér bele, megisszuk:)

3. Receptek:

Karácsonyi sütemények:




Ünnepi ételek:


Fotó: Nagy Balázs, styling: Szigeti Zsófi




+ Holnap 11-14h óráig kint leszünk a Wamp-on (Millenáris), az új Főzőiskola könyvvel, dedikáltatni is lehet, ha esetleg szeretnétek.



 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Szia! A citrusos-morzsás lazacfilé bőrösen is készíthető vagy mindenképp le kell, hogy imádkozzam róla sütés előtt?

3:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal