Lisztmentes máktorta citromkrémes habbal
Néha felbukkan egy-egy olyan étel, amit évek óta gyakran
készítek, valamilyen rejtélyes okból kifolyólag azonban mégsem került fel a
blogra. Ilyen ez a lisztmentes máktorta. Egy tegnap esti, nagyszerű
vacsorapartin én voltam a desszert felelős, arra sütöttem. Az egyik kedvenc és
bombabiztos süteményem, szuperegyszerű elkészíteni, ráadásul millióféle módon
lehet variálni, fűszerekkel, kiegészítőkkel.
Tegnap ázsiai tematikájú volt a vacsora, csípős-savanyú tom
yum levessel, Főzelékes Feri currys krumplifőzelékével, így most úgy állítottam
össze a máktortát, hogy a tetejére citromkrémmel kevert hab, és egy szem
passiógyümölcs került. Maga a tészta remek, könnyű és szaftos, liszt nincs
benne egy gramm sem. Az egyik kulcsa az 1 dl olaj, ami a szaftosságot
biztosítja – ezzel rögtön lehet játszani –én legszívesebben mákolajat használok
hozzá, de lehet sima olaj, olívaolaj, vagy akár mandulaolaj. Csináltam már
sárgabarackmagolajjal is, azzal a legkülönlegesebb (csak az egy kissé borsos).
Aztán, lehet kísérletezgetni a fűszerekkel – a citromhéj fontos hozzá, de a
mákhoz sokféle fűszer passzol, az őrölt szegfűszegtől a tonkababig. Az én
tegnapi változatomban kevés ánizs volt. Lehet a tésztába aszalt gyümölcsöket –
sárgabarackot, vagy aszalt áfonyát dobálni. Magában, kevés porcukorral
megszórva is nagyon finom, de ha elegánsabban szeretnénk tálalni, és még inkább
fokozni szeretnénk az élvezeteket, akkor a tetejére halmozhatunk tejszínhabot.
Még volt itthon házi citromkrémem, és most azt forgattam össze a habbal, ez
került rá. A tetején a magok pedig egy passiógyümölcs húsa, ez persze
elhagyható.
Lisztmentes máktorta
citromkrémes habbal
Hozzávalók ( 8-10 szelet)
5 tojás, szétválasztva
15 dkg porcukor
1 dl mákolaj
15 dkg darált mák
1 kávéskanál só
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
½ kávéskanál egész ánizsmag
Tetejére:
2 dl házi citromkrém
3 dl tejszínhab
A sütőt előmelegítjük 170C fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
A sárgájához adjuk a porcukrot, és elektromos kézi keverővel fehéredésig
keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, a sót és a fűszereket,
teljesen simára keverjük. Először a hab harmadát gyors, határozott
mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához adjuk a
hab többi részét, azzal már óvatosan forgatjuk össze. Sütőpapírral kibélelünk,
és enyhén kiolajozunk egy 23 cm-es kapcsos tortaformát. Beleöntjük a masszát,
és 35 percig sütjük. Lehűtjük. A tetejére óvatosan összekeverjük a citromkrémet
a felvert tejszínhabbal, majd a tortára halmozzuk.
1 hozzászólás:
Szia!
A kérdésem nem a máktortához kapcsolódik.Egy korábbi bejegyzésedben említést tettél a pisztáciás panna cottáról,amihez pisztáciakrémet használsz.Esetleg megtudhatom hogyan készíted?
Előre is köszönöm
Üdvözlettel:
Nuray Krisztina (a "szerájos" Murat felesége)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal