"Vitello tonnato"
Ebben a cikkben egyáltalán
nem hangozhatna el a vitello tonnato kifejezés. Bármennyire is a klasszikus
olasz fogás ihlette ezt az ételt, olyannyira szentségtörésnek minősülne az általam
elkövetett elkészítési módja, hogy valószínűleg azonnali támadást intézne ellenem az itt élő
olasz közösség. Így csak óvatosan említem meg, hogy a vitello tonnato, vagyis a
tonhalas borjú, amely Észak-Olaszországból származik, az egyik legnépszerűbb előétel,
azonban hagyományosan nyáron készítik.
Az eredeti változata a létező legegyszerűbb: vékonyra
szeletelt borjú, amelyet fehérborban, zöldségekkel párolnak, majd a hús leöntik könnyű, selymes tonhalas krémmel. A kombináció első hallásra mindenképpen
bizarrnak tűnhet -legalábbis azok számára, akik még soha nem kóstolták- , ez az az étel, amelyet különösebb rákészülés nélkül, egyszerűen
meg kell kóstolni, csakis úgy meggyőző. Ahány olasz, annyiféle elkészítési
iskola (persze sertéssült szigorúan egyben sem szerepel). Szerintem két titka
van: a tonhalas szósz állaga és íze (általában túl tömény), valamint a tálaláskor rákerőlő egyéb kiegészítők.
A tonhalszószos sült leggyakoribb hibája, hogy lefelejtik róla a savakat, amitől
az egyébként viszonylag monoton tonhal kicsit izgalmasabbá tudna válni. Így kerül
az én változatomra pácolt lilahagyma, kapribogyó, kifilézett, felkockázott zöldcitrom
és chili.
Sertéssült tejszínes tonhalmártással
Hozzávalók (6-8
adag)
4 evőkanál olívaolaj
1 kg sertéskaraj,
egyben
só, bors
2 doboz konzerv
tonhal (15 dkg, natúr lében eltett)
2 dl majonéz
1 dl olívaolaj
2 szardellafilé
4 dl tejszín
Tetejére:
2 lilahagyma, vékonyra
szeletelve
4 evőkanál fehérborecet
½ kávéskanál só
1 evőkanál
porcukor
2 evőkanál
kapribogyó
4 szárzeller,
apróra kockázva
chilipehely
2 zöldcitrom
reszelt héja, és kifilézett húsa
Elsőként elkészítjük
a sertéssültet. A karajt alaposan sózzuk, borsozzuk. Egy vastagfalú serpenyőt
zsiradékmentesen felforrósítunk. Amikor szinte füstöl, beletesszük a négy evőkanál
olajat. Rátesszük a karajt, majd mindegyik oldalán erősen körbepirítjuk. A sütőt
előmelegítjük 160C fokra. Egy tepsit kibélelünk alufóliával, vagy sütőpapírral,
és ráhelyezzük a körbepirított karajt. Kb. 50 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük
– akár előző nap is megsüthetjük. Az öntethez robotgépben, vagy botmixerrel
teljesen simára pürésítjük a natúr lében eltett tonhalat (levével együtt), a
majonézt, az olívaolajat, a szardellát és a tejszínt. A tejszínt csak a végén
adjuk hozzá, és azzal már ne keverjük túl hosszasan. Az öntetnek sűrű tejsszín állagúnak
kell lennie, és szintén elő lehet készíteni, akár előző nap. Tálaláskor éles késsel
egészen vékonyra szeleteljük a sültet, amilyen vékonyra csak tudjuk, szinte áttetszőre.
Elrendezzük egy nagy tálon, majd az egészet meglocsoljuk a tonhalas öntettel, úgy,
hogy szinte mindenütt befedje. A tetejére tálaláskor alaposan leöblített
kapribogyót , felkockázott, kifilézett zöldcitromgerezdeket, finomra aprított
szárzellert, csipet chilipelyhet, valamint pácolt lilahagymát szórunk. (Utóbbihoz
a felszeletelt hagymára fehérborecetet, sót és porcukrot szórunk, majd alaposan
összeforgatjuk, és állni hagyjuk legalább egy órát. Ezalatt a hagyma gyönyörű rózsaszín
árnyalatra vált.) Ezt az ételt nyugodtan hagyhatjuk állni néhány órát,
kimondottan jót tesz az ízeknek az idő.
2 hozzászólás:
hm...bizarr.
és azok a színek...
Bizarr bizony. Amikor először találkoztam az eredetivel egy olasz étteremben és elmagyarázták mi is ez, inkább nem rendeltem. De megkòstoltam vacsorapartneremèt. Pillanatnyi döbbenet amit a nem vàrt ízèlmèny okozott. Azòta is szerelem! Kèpek vagyok az alapjàn vàlasztani èttermet, h van e vitello tonnato az ètlapjukon 😃
Ezek után tuti, h ez a kombo is mennyei èlmèny!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal