Gyergyói leves - Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Fotó & styling: Milutinovits Panka / hello garlic!
Ha megkérdezünk tíz embert, abból kilenc nagy valószínűség
szerint ugyanazokat
a paprikás-hagymás ételeket fogja felsorolni tipikus magyar éttelekként,
amelyeket az ország keleti végétől a nyugatiig minden étteremben kaphatunk. Nagyszerű
lenne ezt a
palettát színesíteni kicsit, hiszen a magyar konyha fantasztikus kulináris
örökségből gyökerezik. Micsoda sokszínű,
változatos és gazdag konyhai hagyomány bontakozik ki például a régi
szakácskönyvekbben! Gondoljunk csak bele, történelmünk során hány nemzetiség – pl. török,
szláv, zsidó, osztrák, roma stb. - konyhája volt hatással a miénkre. A modern konyha talán leginkább abban találja meg
az inspirációját, ami a legkézenfekvőbb: a múltban. Fedezzük fel újra a magyar konyha lenyűgözően gazdag örökségét: az
erdélyi, vagy a zsidó kulinária, az alföldi népi konyha, a Monarchia, a századforduló polgári és
francia konyhaművészetének behatásait, a régi, paprika előtti idők kifinomult
fűszerhasználatát, Végül talán
még az is kiderül,
hogy a magyar konyha egy igazi multikulti gasztrokavalkád, amely még saját magunk számára is számos
meglepetést rejteget.
Fenti
gondolataim által vezérelve indítjuk el a
NolTV-n immár két éve futó “Chili a szembe” című videórovatom keretében,
valamint itt a blogon is az új idei
sorozatot: régi, elfeledett, felkutatott, illetve tájjellegű recepteket szeretnék újjáéleszteni
–olyanokat, amelyeken
keresztül bemutatjuk a magyar konyha gazdag és színes örökségét.
Elsőként egyik
kedvenc kötetemből, Kövi Pál: Erdélyi lakoma című könyvéből választottam egy
receptet, ez a gyergyói leves. Füstölt hússal, aszalt szilvával, tormás-kapros
habarással. Szerintem csodás leves.
Gyergyói leves
Hozzávalók (6-8
adag)
1 közepes méretű
füstölt csülök
3 liter víz
1 hagyma
4 gerezd
fokhagyma
1 babérlevél
6 szem egész
bors
3 szál
sárgarépa, falkarikázva
15-20 szem
aszalt szilva, kimagozva
3 dl tejföl
2 teáskanál
étkezési keményítő
1 evőkanál
ecetes torma
1 csokor kapor,
finomra aprítva
½ citrom leve
1 teáskanál
cukor
A csülköt egy
éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és egy nagy
lábasban feltesszük főzni kb. 3 liter vízzel. A vízhez adunk egy hagymát (nem
kell meghámozni), négy gerezd fokhagymát, egy babérlevelet és a borsot. Kb. 2
óra alatt teljesen puhára főzzük (Esetleg kuktában, így gyorsabban megpuhul).
Lefejtjük a csontról a húst, és falatnyi darabokra vágjuk, félretesszük. A
főzőléből eltávolítjuk a hagymát és az egyéb fűszereket. Beletesszük a
felkarikázott sárgarépát, és fedő alatt, kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ekkor
visszatesszük a csülökdarabokat, valamint hozzáadjuk az aszalt szilvát.
Kikeverjük a habaráshoz a tejfölt a keményítővel, hozzáadjuk a tormát és a
kaprot, hozzámerünk a forró levesből, csomómentesre keverjük, majd a levesbe
öntjük, és behabarjuk vele, elkeverjük. Ezzel forralni már nem szabad, csak egy-két
percig főzzük. Végül citromlével és kevés cukorral kerekítjük le az ízeket.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal