péntek, január 31, 2014

Füstölt csülök édesburgonyával


Nem tudom, mennyire szentségtörés a pasik kedvencét, a klasszikus csülköt pékné módra kicsit másképp készíteni, szerintem nagyszerű ez a változat is. Ugyanúgy hagyma és burgonya kerül hozzá, de a sima krumplit a szuperegészséges édesburgonya váltja ki, a hagymát lilahagyma, az egészet pedig zsálya, némi reszelt narancshéj és egy csipet chili frissíti fel. Így az összhatás könnyebb, izgalmasabb –mindezt úgy, hogy a csülök azért csülök marad.


Édesburgonyát mindig tartok itthon, mivel az Aldiban folyamatosan lehet kapni nagyon szép minőségűt, sokáig eláll és nagyon változatosan készíthető. Szerintem sütve a legfinomabb, 20 perc alatt kívül piros, ropogós, belül puha, édes. Ráadásul rendkívül egészséges!

Ezt az ételt maradék füstölt csülökből szoktam készíteni, olyankor, amikor pl. bablevesből, vagy másból (például az erdélyi gyergyói levesből) marad. Kiadós, úgyhogy fél csülök bőven elég egy 4-6 személyes adaghoz.

Füstölt csülök édesburgonyával
Hozzávalók (4-6 adag)

Kb. ½ kg főtt, füstölt csülök
50 dkg édesburgonya, meghámozva, felkockázva
3 lilahagyma, vékonyra szeletelve
4 evőkanál olívaolaj
néhány levél friss zsálya
1 narancs reszelt héja


A főtt csülköt falatnyi darabokra szeleteljük. Az édesburgonyát meghámozzuk, kb. 3 cm-es kockákra vágjuk, majd egy uzsonnázó tasakban összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 190C fokos, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, ennyi idő alatt meg is puhul. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a felszeletelt hagymát. Amikor  a hagyma puha, hozzáadjuk a főtt csülköt és a megsült édesburgonyát, valamint a zsályaleveleket és a narancshéjat, Erős lángon, dobva-rázva átpirítjuk, hogy a csülök is kissé színt kapjon. Azonnal tálaljuk.



(x) Szponzorált poszt: Az alapanyagokat és a posztot az ALDI Magyarország támogatta.

 

 

1 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

Jól hangzik, a gond csak az, hogy Hollandiában hol kapok füstölt csülköt...

1:43 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal