Házi lepénykenyér & za’atar
Fotó&styling: Milutinovits Panka/ hello garlic
Házilag lepénykenyeret
sütni a világ legjobb dolga. Az alább ajánlott tészta óriási előnye, hogy akár
egy hétig is eláll a hűtőben, mindig épp csak annyit csíphetünk le belőle,
amennyit frissen megsütünk. A za’tar - az viszont rendkívül személyes ügy. A közel-keleti hétköznapok és a regionális
identitás fontos része ez a különleges fűszerkeverék – kérdezzünk csak meg bárkit
– libanoniakat, jordánokat, izraelieket,
palesztinokat, arabokat. Maga a za’atar szó két dolgot jelent: egyrészt magát a
fűszernövényt, másrészt a szárított kakukkfűből, szumákból és pirított szezámmagból
álló fűszerkeveréket.
Ahány ország, ahány vidék és ahány család, annyiféle összetétel
– a három fő összetevőn kívül római kömény, chili, édesköménymag, menta, sőt, őrölt
csicseriborsó is kerülhet bele. Ammanban az egyik fűszerszaküzletben 12 különböző
za’atar keveréket árulnak, és havonta öt (!) tonnát adnak el belőle. A múltban
elsősorban pékárura, kenyerekre szórták, mára azonban divatos alapanyaggá vált a nemzetközi gasztronómiában is – bármibe kerülhet, croissant-ra, pirított mandulára, salátákra, sült zöldségekre.
Itthon készen ritkán kapni, érdemes
nagyobb mennyiséget hozatni, ha van kivel. Házilag könnyű előállítani, bár szumákot
sem túl egyszerű beszerezni (Culinarisban, Ázsia boltban és fűszerszaküzletekben
szokott lenni). (Update: za'atar fűszerkeveréket és szumákot is lehet kapni pl. a Lehelen lévő kis arab boltban.) A lepénykenyeret viszont feltétlenül próbáljátok ki, tízpontos!
Házi lepénykenyér
za’atar fűszerkeverékkel
Hozzávalók (8-12 darabhoz)
2 teáskanál szárított élesztőpor
2,5 dl langyos víz
32 dkg liszt
2 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
Za’atar fűszerkeverék:
6 evőkanál őrölt, szárított kakukkfű
3 evőkanál őrölt szumák
2 evőkanál pirított szezámmag
A lepénykenyérhez egy kis edényben elkeverjük a szárított élesztőport
néhány evőkanál langyos vízzel (amit a 2,5 dl-ből vettünk le), majd pár percig állni
hagyjuk, amíg teljesen feloldódik, és kissé felhabzik. Egy nagy tálba szórjuk a
lisztet, hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a feloldott szárított élesztőt, a
langyos (csapmeleg) vizet (először csak kb. 2 dl-t, és ha szükséges, apránként
a többit). Elektromos kézi keverő dagasztókarjával elkeverjük, amikor nagyjából
összeállt, hozzáadjuk az olívaolajat is. Elkeverjük, majd amikor a tészta már
szépen elválik az edénytől, kézzel átgyúrjuk. A bucit egy kiolajozott üvegtálba
tesszük, és huzatmentes helyen kb. 45 percig pihentetjük. Ekkor vagy megsütjük
a lepénykenyereker, vagy letakarva a hűtőbe tessük, és akár egy hétig ott tároljuk
(és mindig csak annyi tésztát veszünk elő, amennyit frissen megsütünk). Ha
azonnal sütjük, 8-12 darabra vágjuk (attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb átmérjű
lepényeket szeretnénk), és kézzel lenyomkodjuk, esetleg kinyújtjuk 10-12 cm átmérőjű
korongokra. Szárazon, erős lángos felhevítünk egy vasserpenyőt, majd beleteszünk
egy tésztakorongot. Erős lángon sütjük, oldalanként kb. 1 percig. Akkor kell
megfordítani, amikor a felülete elkezd hólyagosodni. Másik oldalán is egy
percig sütjük (szépen felfúvódik). Megkenjük olívaolajjal és megszórjuk za’atar
fűszerkeverékkel. A lepénykenyérhez a the Kitchn receptjét vettem alapul.
4 hozzászólás:
Zúzott fokhagymával is működik, kicsit magyarosabb(?) lesz tőle.
A zaatar mint fűszer a bibliai izsóp, angolul hyssop, latinul oreganum syriacum. A fűszerkeverék természetesen legfontosabb összetevőjéről, az izsópról kapta nevét. A szumák és a szezám mellett olivaolajat is tartalmaz, attól válik kissé tapadóssá, attól nem porlik.
A kosher-shop.hu oldalon lehet rendelni, izsóppal van keverve.
A lepénykenyér nálunk is családi kedvenc, én joghurtot is teszek a tésztába.
Az izsóp önmagában is nagyon finom fűszer. Mióta felfedeztem, sok ételhez használom. Nem utolsó szempont, hogy az izsóp nagyon szép növény, gyönyörű kék apró virágai vannak, igen sok ideig virágzik. Fűszerkertben legalább akkora helyet igényel, mint a zsálya, sok-sok évig eléldegél.
A legtöbb magboltban kapható. Egyszerű szórással jól kel, ha jól érzi magát, a lehullott magból még szaporítja is magát. De nem terjeszkedik durván.
Az izsóp szárítva is kitűnő fűszer kenyerekhez, húsokhoz.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal