Lablabi - tunéziai csicseriborsóleves
Tunéziáról a többségnek a napfény, a sivatag és a nyaralás
jut eszébe, nem feltétlenül a gasztronómia sokszínűsége. Pedig ha túljutunk a
kuszkusz (persze speciális edényben gőzölve) – harissa (Tunézia chilipasztája)
– brik (ezzel-azzal megtöltött, ropogós tésztabatyuk) hármasán, ismeretlen és
rendkívül izgalmas kulináris világ tárul fel elénk. Arab – francia –török
–olasz –berber fúziós konyha ez a legjavából, amely számos meglepetést és világbajnok
fogást rejteget. Például a tartalmas, ízről ízre építkező, összetett hétköznapi
levest, a lablabit. A szikkadt kenyérre mert forró, csicseriborsós lébe citromot,
római köményt, harissát, olívaolajat kevernek. Az igazán jóízű, finom lablabi-hoz
valóban száraz csicseriborsót kell használni, nem lehet konzervvel helyettesíteni
és gyorslevest varázsolni belőle, ugyanis a csicseri főzőleve szolgál ízes
alapléként.
A hagyományos változaton túl, a tunéziai újhullámos séfek is persze
csavargatnak a levesen, készítik például kenyér helyett pirított pitachipsszel,
megszórják ropogósra kisütött kapribogyóval, vagy sós mandulával. Wafik Belaid
séf például egy “lablabi stílusgyakorlat keretében” nagyszerű salátává rakta össze
a leves alapanyagait: fokhagymás-chilis pirítósra halmozta a citromos-olívaolajos
csicseriborsósalátát, amelyre karamellizált hagyma és tonhal is került. Így,
vagy úgy, ez az utóbbi idők egyik legpompásabb levese, ajánlom a maradék hideg napokra.
Tunéziai csicseriborsóleves
chilivel és citrommal (Lablabi)
Hozzávalók (4 nagy adag)
25 dkg száraz csicseriborsó
½ mokkáskanál szódabikarbóna
3 liter víz
6 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
2 teáskanál só
1 evőkanál csípős paprikakrém, esetleg harissa
1 evőkanál őrölt római kömény
1 citrom leve
Tálaláshoz:
4 szelet jó minőségű, szikkadt kenyér
4 buggyantott, vagy lágytojás
csípős paprikakrém (harissa)
1 citrom
római kömény
olívaolaj
1 csokor friss koriander
A csicseriborsót előző este beáztatjuk –kb. négyszeres
mennyiségű hideg vizet öntünk rá egy megfelelő méretű, nagy edényben, hogy
legyen helye megduzzadni. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet, majd egy nagy lábasba
tesszük, és felöntjük 3 liter vízzel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk
a fokhagymagerezdeket és a hagymát (egyiket sem kell meghámozni). Beleteszünk
egy fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát, ettől gyorsabban megpuhul a
csicseriborsó. Egy óra alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt tíz perccel
hozzáadunk egy teáskanál csípős paprikakrémet (vagy harissát), valamint egy evőkanál
őrölt római köményt, ezekkel tíz percig főzzük tovább. A tálaláshoz falatnyi
darabokra tépkedjük a szikkadt kenyeret. Ha nincs száraz kenyerünk, a sütőben
előtte 180C fokon 10 percig sütjük. Egy-egy leveses tányérba teszük a kenyérdarabokat,
majd rámerjük a forró levest – ez felpuhítja a kenyeret. A levest mindneki saját
ízlése szerint további római köménnyel, citrommal és vízzel elkevert harissával
és olívaolajjal ízesíti. A tetejére tesszünk egy-egy buggyantott, vagy lágytojást,
valamint friss koriandert és/vagy petrezselymet.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal