Mangós-currys csirkesaláta - Harmath Csaba vendégreceptje
Fotó/styling: Milutinovits Panka / hello garlic
Harmath Csaba gasztronómiai- és borszakértő,
nagyon kedves barátom. Rendezvényekre ő a catering együttműködő partnerem, számos étterem
tanácsadója, magazinokban publikál, szakmai berkekben mindenki ismeri, kicsit
rettegnek is tőle, mert mindig kendőzetlenül ad hangot a véleményének, ami
gyakran – finoman szólva – kritikus hangvételű. (Legutóbb a TV Paprikán is
szerepelt az egyik főzőpárbajos műsorban, ahol a zsüriben – természetesen
– a főgonosz szerepét töltötte beJ.)
Szóval, Csabát nagyon szeretem, órákon át tudunk együtt
fejben főzni, számos gasztronómiai élményt éltünk már át együtt. Néha, csak
úgy, különösebb alkalom nélkül, hoz nekem ezt-azt. Karácsonykor a
legtökéletesebb töltött káposztát, pompás kocsonyát, vagy legutóbb egy adag
“Coronation chicken-t”, amit olyan gusztán mesélt el, hogy biztosan telefonon
keresztül is látta, hogy kinéztem a szájából a falatot. Annyira ízlett, hogy
elkértem a receptjét, lejegyeztem a kísérő sztorival együtt, Csaba pedig
hozzájárult, hogy megosszam az olvasóimmal. Íme, fogadjátok szeretettel:
“ A koronázási csirkesaláta, vagyis “Coronation
chicken” klasszikus brit étel, itthon nem annyira ismerik. A fogást II.
Erzsébet koronázási ünnepségére készítették először 1953-ban.
Életemben először 1985-86 magasságában jártam
Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square
Apartment-ben laktam, amivel szemben volt egy Sainsbury’s, onnan vittem
magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát. Mindig valami mást, például
pálcikás báránybordát, amit előtte itthon nemigen láttam. Kinéztem a Koronázási
csirkét is, de nem ismertem ezt az ételt, láttam, hogy egy mártásos csirke –
így fogtam magam - és felmelegítettem. A majonézes-currys öntetes csirkét.
Természetesen valami rettenetes lett, utáltam, utána húsz évig rá sem néztem.
Aztán később valahol láttam, hogy ez valójában egy hideg csirkesaláta, és adtam
neki még egy esélyt – hidegen. Kiderült, hogy a világ egyik legfinomabb étele,
azóta is az egyik kedvencem. “
Mangós
– currys csirkesaláta (Coronation chicken)
Harmath
Csaba receptje
Hozzávalók (2 kis adag)
1 db csirkemellfilé (kb. 35 dkg, lehetőség
szerint jóízű, tanyasi csirke)
3 púpos evőkanál majonéz
1 evőkanál tejföl, vagy joghurt
2 evőkanál mangóchutney
1 evőkanál currypor
2 zöldcitrom reszelt héja és leve
só, bors
A csirkemellet posírozzuk: kb. 3 dl húslevest,
vagy bármilyen alaplevet gyöngyöző forrásig melegítünk, belehelyezzük a
csirkemellfilét, majd fedő alatt, alacsony hőfokon 7-8 percig főzzük. A lében
hagyjuk kihűlni, hogy ne száradjon ki, ízes, szaftos maradjon. Felkockázzuk. Az
öntethez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mangóchutneyt, a curryt, a
zöldcitrom reszelt héját és levét, végül sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk a csirkével. Akkor a
legfinomabb, ha egy napot állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hidegen
tálaljuk.
Csaba néhány kiegészítő megjegyzése:
- A majonéz – tejföl arányát ízlés szerint lehet
módosítani
- Bármilyen bolti mangóchutneyt használhatunk
hozzá, teljesen megfelel pl. a Tesco-ban kapható, piros-fekete dobozos
- Ez egy jó alaprecept, lehet mindenfélével variálni:
adhatunk hozzá pl. chilis savanyított citromot, vagy felkockázott friss mangót.
- Remek vendégváró, én is gyakran készíten
többszáz fős nagyrendezvényeimre is.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal