hétfő, október 15, 2007

Az ősz egzotikus gyümölcsei

A brüsszeli piacról meséltem már réges-régen. A zsongó, arabos hangulaton és az olajbogyós stand háta mögött kapható, frissen sütött marokkói túrós-mézes palacsintán és mentateán kívül nagyon szeretem benne azt is, hogy szezonjukban egy-egy egzotikus gyümölcsfajta is olyan mennyiségben, ráadásul olyan olcsón árasztja el a standokat, hogy az ember heteken át bármivel kísérletezhet. Az egyetlen probléma, hogy gyakran csak rekeszenként kapható, és hát nem mindig tud az ember mit kezdeni mondjuk 4kg kaktuszfügével.

A hetekben a következő gyümölcsök jelentek meg nálunk:
Datolyaszilva (hurma/kakiszilva/sharongyümölcs) - tavaly még csak kóstolgattam, idén terveim vannak vele (ja, és láttam a Nagycsarnokban is 90Ft/db-ért)
Birsalma - nem igényel túl sok kommentárt, nem is egzotikus, de megjelenése mindig az ősz fénypontja
Gránátalma - a másik fénypont, lehet sűrítményt gyártani.
Cherimoya (a zöld pikkelyes), más néven custard apple, ez mind ízre mind állagra leginkább a banán és körte keverékére hasonlít.
Kaktuszfüge - eddig ritkán vettem, de most egy olyan tökéletes érettségű példányt kóstoltam, hogy teljesen le vagyok nyűgözve. Még az sem kizárt, hogy a szúrós tüskék ellenére, megpróbálkozom egy ilyen gyönyörű dzsemmel (az az egész blog gyönyörű..).


Címkék: ,


 

 

11 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

A kaktuszfuget csak ajanlani tudom, es a belole keszult lekvar is isteni! En eddig csak Szardiniin ettem friss gyumolcsot (az utcan no) es kostoltam lekvart is, nagyon irigyellek erte!

12:54 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Azt a zöld pikkelyes verziót hol vetted??? legutóbb Madeirán ettünk ilyet és állította az útikönyv, hogy nem nagyon szállítják semerre, mert nem bírja...ott Anona néven futott.

8:35 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Anona és kaktuszfüge is szokott lenni néha-néha Bp-en Metro áruházakban, legalábbis én már vettem ott. A kaktuszfüge tényleg isteni, lekvárt ugyan még nem ettem belőle.
Azért a tüskéket mi hetekig szedtük ki a kezünkből, így örök tanulság volt, hogy még véletlenül se fogjuk meg csak úgy...

10:49 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Itt is Anona-nak ismerik, de magyarul buzogánygyümölcsnek olvastam valaha valohol. Nekem nagyon ízlik selymes íze és finom aromája (értsd: nem erőteljes, agresszív, mint a neve). Olvad a nyelven, ha megfelelő érettségi állapotban fogyasztod. Ami azt jelenti, hogy nem hetedhét országon túlról érkezik a Metro áruházakba, hanem itt szeded le a fáról, ahol terem. Erről esetleg makrobiotikusok s zöldek sokat mesélhetnének. Ja és ha igaz, a banánonhoz hasonlóan lúgos, nem savas gyümölcs.

10:37 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A sörbet óta meg sem merek szólalni :) de növényrendszertanból nemes egyszerűséggel csirimójának tanítják. A helyi Metro áruházban egyszer láttam pár aszott példányt, de megnézem majd megint, ha annyira dicséritek.

9:31 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

mirelle,
a csirimóját:) itt a brüsszeli piacon..

12:16 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Még Metro kártyát is csináltattam a nemes cél érdekében...hátha :)

11:46 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

PLusban lehet kapni Khakit (ott igy van irva) 70 ft ért.

8:39 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

cserimolyát pécsen a tescoba vettem hivják még cukor almának is.Keresek papaut MÁSNÉVEN ANNONA CSERJE.AZ irodalom szerin ojan erős szamoca illata van hogy a füstölt szalona átveszi

12:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Plusszban sikerült ma kaktuszfügét venni.

6:30 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Joa-nak igaza van, tényleg szúrósak a tüskék!Viszont megéri megkóstolni, mert fincsi.A Plusban vettem én is, ahol már egy ideje kapható kaktuszfüge néven.

7:12 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal