Füstölt marhanyelv, sült cékla salátával

A belsőségek ráadásul nagyon divatosak és népszerűek, mind a csúcsgasztronómiában (libamáj, velő, borjúbríz) mind a világ számos felkapott éttermében. Jó példa pl. New York egyik legmenőbb helye, a Momofuku Ssam Bar, amelynek étlapja külön szekciót szán az ezekből készült ételekre (az ott kóstolt préselt borjú fejhúst azóta is az egyik legemlékezetesebb kulináris élményemként tartom számon). A VKF. mostani fordulójára részemről a nyelvre esett a választás, amely jól elkészítve az egyik legfinomabb "húsféle". Minden otthoni beszerzés, nagyjából a hentes instrukciója szerint készítettem. A cékla remek mellé.
A füstölt nyelv elkészítése:
1. A nyelvet hideg vízben feltesszük főni.
2. A vízbe babérlevelet, egész borsot, néhány gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát és sót teszünk (a sóval óvatosan, mivel a nyelv maga is már sós)
2. Addig főzzük, amíg teljesen megpuhul - egy kés hegye simán menjen bele. Ez a nyelvtől függően 1,5-2 óra is lehet. (Nekem kuktában 1,5 óra volt).
3. A főzővízből kivesszük, a levet nem öntjük ki, kiválóan használható levesekhez.
4. A nyelven található érdes, vastag külső réteget felhasítjuk, és ezt a "zoknit" lehúzzuk -szépen, egyenletesen lejön.
5. Grillben kissé megpirítjuk a tetejét.
6. Vékonyra szeletelve tálaljuk, langyosan, vagy hidegen.
A sült cékla salátához 200C-on 1-1,5 óra alatt alufóliába csomagolva, némi olívaolajjal meglocsolva, puhára sütjük a céklát. Amikor kész, lehúzzuk a héját és kockákra vágjuk. 2-3 közepes céklához egy fej lilahagymát felaprítunk, és hozzáadjuk a céklához. Hozzáadunk 2 ek apróra vágott kapribogyót. 3-3 tk tejfölt és majonézt, sót, borsot, végül némi citromlevet keverünk hozzá. Kifejezetten jót tesz neki, ha áll egy kicsit.
9 hozzászólás:
:-) Én is a nyelvre szavaztam!
Konkrétan én is!
És örülök, hogy végre sikerült becsusszannod a VKF-re, mint alapítónak. Gondolkodtam rajta, hogy megfeddjelek-e,a miért magára hagytad ezt a fantasztikus kezdeményezést, de hát most itt vagy és örülök neked.
Gratulálok!!!
Gyönyörű,hétvégi menün rajta lesz az biztos..köszi az ötletet!
Erről a füstöltl marhanyelvről már annyit olvastam, de találkozni még nem sikerült vele. Tessék mondani, nagyobb szupermarketekben elérhető? Ha igen, hol keressem, a csomagolt nyershúspk vagy a feldolgozott húsok között?
Szia!
Brüsszelben találtál már füstölt marhanyelvet???????? Én csak nyerssel találkoztam. Meg szép nagy füstölt csirkékkel:((((
vasszűz, otthoni szupermarketben nem tudom, de a Nagycsarnokban általában van. Ha középső soron megyünk, akkor a bal oldalon, az utolsó előtti bódéban szoktam venni.
nem, itt Brüsszelben csak nyerset láttam eddig, de mondjuk nagyon nem keresgéltem, talán a lengyeleknél:).
Nekem a külsőséghez :) van kérdésem. Én vagyok láma, vagy ha rajta marad a cékla héja sütéskor, földízű lesz?
Nem vagy Te láma:)Nekem az a tapasztalatom, hogy céklafüggő. A nagyobb méretűeknél fordult már elő nálam is, a közepeseknél ritkábban. Egyébként meg szoktam mosni, megszárítom, az is segít. A héját meg sülve lehúzni ezerszer kényelmesebb, mint nyersen hámozni:)
Isteni a céklasaláta (üres rozskenyérrel majszolva is!). A párom is teljesen beleszeretett. Azt hiszem a télen igen gyakran kerül majd asztalra. Köszi az ötletet!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal