péntek, június 01, 2007

Zöld zöld zöld curry

Néhanapján elvágtatok az itteni ázsiai szupermarketbe, és feltankolok mindenféle jóval. Szószokkal, rizstésztákkal, kókusztejekkel, friss zöldekkel. Ismertekkel, ismeretlenekkel. Akár konkrétan tervezek készíteni velük, akár nem, néhány dolog kivétel nélkül mindig előkerül, pl. a három grácia: galanga+thai citromfű+kaffir lime levél.(Utóbbi egyébként a kínaiaknál nincs, azért át kell menni a szomszédba a thai boltba). Megjegyzem, mindegyik kapható otthon is a szokásos üzletekben (a kaffirban nem vagyok teljesen biztos, a többit láttam). A porított, szárított változatoknak nem vagyok híve, a friss aromájával köszönőviszonyban sincs. Viszont mindegyik kiválóan mélyhűthető.

1. Galanga gyökér
A gyömbérhez hasonlító gyökér, rózsaszínes, krémfehér színű, íze kifinomultabb, nem csípős. Nagy mennyiségben hallucinációt okozhat (és tényleg!)
Terebess
Wikipedia
Gernot Katzer
2. Thai citromfű
Fantasztikus illatú fűszer, úgy néz ki, mint egy újhagyma. Mielőtt bekerül a lábasba, mindig szétzúzom picit mondjuk egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromák.
3. Kaffir lime levél
Maga a kaffir lime gyümölcs vicces külsejű: göcsörtös, ráncos zöldcitrom. Ennek csak a héját, ill. a citrus aromájú levelét használják (babérlevélhez hasonlóan).
Terebess
Ha nagyon rendes lettem volna, akkor nekiálltam volna házilag currypasztát gyártani. Pirítottam volna koriandermagot, római köményt, összedolgoztam volna salottával, fokhagymával, chilivel, koriandergyökérrel és levéllel, meg a többivel…így ni. De lusta disznó vagyok, így előkaptam a hűtőből a bolti currypasztát, és 10 perc alatt összevágtam. Ebbe most kizárólag zöld színű zöldségek kerültek, az ihlet még tavalyról, a Spice Market étteremből jött. Gyakorlatilag bármilyen zöldség használható, aminek éppen van: spárga, zöldbab, brokkoli, spenót, zöldborsó, újhagyma, cukkini, stb. A tetejére újhagyma és koriander jár, ezt én már mindig csak külön mellé teszem ( a koriander miatt). Normálisan olyan a curry, hogy úszik a mártásban – mivel, rizs nélkül ettük, direkt lett ilyen -inkább úgy kellene neveznem, hogy párolt zöldségek currymártással.

Remélem, ezzel kvalifikálok a vkf fűszerkiadására, köszönet Aubergine-nek a szervezésért. És Gernot Katzernek a kiváló fűszeres honlapjáért.

Kiegegészítés: Nem szoktam bort ajánlani, mert nem értek hozzá -inkább profikra bízom magam. Otthon a Ráday utcai Bortársaság üzletben szoktam tanácsot kérni, soha nem csalódtam még. Múltkor ázsiai ételhez kértem tőlük segítséget, akkor ismertem meg ezt a remekül passzoló bort, amit ehhez is fogyasztottunk, és a külföldi barátaim is odavannak érte: Concubina Fehér cuvée 2004 Gyöngyöstarján (Németh Attila Gábor), egy szubjektív vélemény itt.



Recept:

Hozzávalók (2 személy)
½ kg zöld színű zöldség
(pl. brokkoli, cukkini, mangetout, spárga, spenót vegyesen)
Mártás:
1ek zöld currypaszta
1salottahagyma (vagy fél vöröshagyma)
1 zöld chili, kimagozva
2 fokhagymagerezd
4 szelet galangagyökér
4 kaffir lime levél
1citromfű
2dl kókusztej
2ek halszósz
1ek limelé
1tk cukor

Olajon üvegesre pirítom a felaprított hagymát, fokhagymát, chilit. Hozzáadom a currypasztát, átforgatom, néhány percig pirítom. Beleteszem a galangát, citromfüvet, lime levelet. Felöntöm a kókusztejjel, 10 percig alacsony lángon rotyogtatom. Ízesítem a halszósszal, lime lével, cukorral. Közben párolóedényben megpárolom a zöldségeket, úgy, hogy roppanósak maradjanak. Leöntöm az átszűrt mártással, megszórom friss korianderrel, újhagymával.

Majdnem ugyanez a kedvenc levesemben.
Fűszeres írások:


Címkék: ,


 

 

10 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

abba az ázsiai szupermarketbe, ami közel van a főtérhez? én oda szédelegtem be első brüsszeli látogatásomkor, és nem értettem, hogy hol vannak a belga csokik :) viszont vettem nagy kiszerelésű sütőport, meg fahéjat meg ilyesmit. Brüsszel jó.

7:24 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

moes voltam, csak bénázok itt kora reggel :))

7:25 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

a 3 graciadbol limelevel is van itthon mindig a feny utcai azsiaiban es a fovamteren is, thai bazsalikom, na azt nehez kapni, de szokott lenni cserepesben, es remekul eleldegel, en most azzal bovitettem a cserepeseim koret

9:17 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Moes, a Pl. St.Catherine-nél lévbe (Sun Wah). Na, ezt ráadásul tavaly bővítették, úgyhogy már többezer nm-es. Brux tényleg jó.)
roll., ezt örömmel hallom, fény u. felé már rég jártam, a csarnokban galangát, citromfüvet mindig látok, limelevelet nem szoktam, mondjuk nem tul gyakran nezem

11:58 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves C&V! Olyan 'aromája' van az írásaidnak, köszönöm, nagyon jó itt!!! (munka után, mintha egy babérligetbe csöppennék!)
Más: a thai ételekhez ajánlott bor arról a vidékről való (Mátrai Borvidék - már nem Mátraaljainak nevezik), ahol én is lakom! Feltétlenül ki fogjuk próbálni!
HB

4:08 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szeretem a thai konyhát, és főleg a thai citromfüvet és a kaffir lime levelet (mindkettő kapható a Culinaris-ban), ezért is nagyon tetszett a recepted. De egyébként is tetszenek a receptjeid. Na meg a fotók is!

10:11 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

És milyen sikerrel lehet ezeket az alapanyagokat fagyasztani?

4:29 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

anais, a levelet, meg a galangát szuperül, a citromfű azért határeset, fagyasztva nekem picit elszíneződött, és az aromája sem volt annyira intenzív. de szért jobb, mint a semmi

7:53 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

koszi :)
imadom a thai, indiai dolgokat.
Miota voltam itt Pesten egy thai fozotanfolyamon es tapasztaltam hogy milyen egyszeru, azota fozogetem is lelkesen.
Kivancsi lennek nagyon,hogyan keszul a Ch&V fele pad thai :)

1:14 du.  
Blogger Rossamela szerint...

Jaj de jó, hogy kiegészítetted a borajánlattal! Ezt kóstoltam a múltkor valahol, persze nem jegyeztem meg a nevét, de így már nem kell keresgélnem.

7:24 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal