Holnap halnap - dobozból

Vegyük például a tonhalat. Utazásainknak és legújabb kori éttermeinknek hála, ma már talán nem a szürke, zacskós mélyhűtött áru jut az eszünkbe. Váncsa István a tonhalakról szóló értekezésében a következőt írja: "...ezenkívül van még az a valami, amit Magyarországon tonhalnak hisznek, de arról nem tudom megmondani, micsoda... Amit én addig tonhalnak hittem, az olyan volt, mint a megdermedt tojásfehérje, a valódi tonhal viszont olyan, mint a friss marhahús." Ábrándozom egy kört, vajon a valóban steakre hasonlító Ahit, a bonitót vagy a fehér húsú albacore tonhalfajtát kedvelnénk-e leginkább, ha lehetne kapni - majd kinyitom a szemem, és beletörődve kosaramba rakom a tonhalkonzervet. Krémet vagy salátát gyártok, esetleg megpróbálom reprodukálni a baszkföldi pintxobárban elraktározott ízeket. Baszk pirospaprikát, piquillost nem kapok, marad a kaliforniai paprika.
Sült paprikába töltött tonhalsaláta
Hozzávalók (2-4 adag)
2 piros kaliforniai paprika
1 doboz natúr tonhal
fél fej lilahagyma, felaprítva
1 tk. kapribogyó, apróra vágva
1 tk. reszelt citromhéj
1,5 ek. majonéz
1,5 ek. tejföl
só, bors
A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a sütő grillfokozatán sütjük, amíg a héja fekete és hólyagos nem lesz. (Ez sütőtől függően kb. 8-15 perc.) Mély tálba tesszük, majd befedjük átlátszó fóliával, kb. 15 percig így hagyjuk. Ez alatt a paprika összeesik, a héja simán lehúzhatóvá válik. A meztelen paprikákat hosszú csíkokra vágjuk, némi olívaolajjal meglocsoljuk (ilyen formában több napig eláll a hűtőben). A tonhalat lecsöpögtetjük, villával darabokra szedjük, kikeverjük a többi hozzávalóval. Két kis szuflétálkát kibélelünk fóliával és a paprikacsíkokkal. Megtöltjük a tonhalkrémmel, a paprikát ráhajtjuk. Nehezéket helyezünk rá (pl. konzervdoboz), néhány órára hűtőbe tesszük.
Más: a tejbenvajban pesti mosdókat vizslatok.
Címkék: előétel, Magyar Narancs
4 hozzászólás:
Sőt ezen a fotón úgy néz ki, mintha egy szép nagy piros ahi tuna szelet lenne :)
Szép is lenne az a sok hal a Nagycsarnokban....
A madaras hiperben lehet néha valódi vörös tonhalat kapni, ha jól emlékszem 8000 Ft/kg, kb. 20 kiló, és nem szeletelték, csak egyben. A feje legalább hét kilót kitett belőle, de a halas fickó állította, hogy a kínaiak estére elviszik. Másnap tényleg nem volt ott :)
Közben bárány steak-et keresve (az is van náluk) találtam ezt az oldalt: http://www.fjordin.hu
Tízezer felett Bp-n ingyen szállítanak házhoz. Vörös tonhal filé 2090+áfa. Nagyon jó kis tengeri kínálatuk van. Igaz a piacolás élménye elmarad, de van hűtőkocsijuk.
Neked is van véleményed?
<< Főoldal