szerda, május 30, 2007

Holnap halnap - dobozból

A pesti halárusok és mélyhűtőpultok lehangoló látványa előtt toporogva néha behunyom a szemem, és arról álmodozom, hogy a Nagycsarnok egy része hirtelen hangos, zsúfolt halpiaccá változik. Hajnalban nagydarab férfiak szeletelik a frissen érkezett fogást, feleségük élő rákokat, kagylókat pucol, és tippeket ad, hogy a legfinomabbak. Az étlapokat ellepik a herkentyűk, teraszainkon fokhagymával és friss fűszerekkel grillezett hal illata terjeng. Persze zavarba jönnénk, ha egyik napról a másikra teremne egy tengerünk: ki halászna például? Órákon át vitázhatnánk az EU-val mindenféle tőkehal- és szardíniakvótákról. Horgászaink jól meggazdagodnának: halügyi továbbképzéseket tartanának, amelyeken azt magyaráznák, hogyan fogjunk hozzá egy-egy komolyabb hal feldolgozásához. Nemzeti Halnévadó Intézet létesülne, amelyben halszakértők mediterrán tanácsadók segítségével neveket találnának ki. Több esetben talán meglepődve szembesülnénk azzal, hogy amit eddig valaminek hittünk, az igazából köszönő viszonyban sincs az igazival.

Vegyük például a tonhalat. Utazásainknak és legújabb kori éttermeinknek hála, ma már talán nem a szürke, zacskós mélyhűtött áru jut az eszünkbe. Váncsa István a tonhalakról szóló értekezésében a következőt írja: "...ezenkívül van még az a valami, amit Magyarországon tonhalnak hisznek, de arról nem tudom megmondani, micsoda... Amit én addig tonhalnak hittem, az olyan volt, mint a megdermedt tojásfehérje, a valódi tonhal viszont olyan, mint a friss marhahús." Ábrándozom egy kört, vajon a valóban steakre hasonlító Ahit, a bonitót vagy a fehér húsú albacore tonhalfajtát kedvelnénk-e leginkább, ha lehetne kapni - majd kinyitom a szemem, és beletörődve kosaramba rakom a tonhalkonzervet. Krémet vagy salátát gyártok, esetleg megpróbálom reprodukálni a baszkföldi pintxobárban elraktározott ízeket. Baszk pirospaprikát, piquillost nem kapok, marad a kaliforniai paprika.

Sült paprikába töltött tonhalsaláta

Hozzávalók (2-4 adag)
2 piros kaliforniai paprika
1 doboz natúr tonhal
fél fej lilahagyma, felaprítva
1 tk. kapribogyó, apróra vágva
1 tk. reszelt citromhéj
1,5 ek. majonéz
1,5 ek. tejföl
só, bors

A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, a sütő grillfokozatán sütjük, amíg a héja fekete és hólyagos nem lesz. (Ez sütőtől függően kb. 8-15 perc.) Mély tálba tesszük, majd befedjük átlátszó fóliával, kb. 15 percig így hagyjuk. Ez alatt a paprika összeesik, a héja simán lehúzhatóvá válik. A meztelen paprikákat hosszú csíkokra vágjuk, némi olívaolajjal meglocsoljuk (ilyen formában több napig eláll a hűtőben). A tonhalat lecsöpögtetjük, villával darabokra szedjük, kikeverjük a többi hozzávalóval. Két kis szuflétálkát kibélelünk fóliával és a paprikacsíkokkal. Megtöltjük a tonhalkrémmel, a paprikát ráhajtjuk. Nehezéket helyezünk rá (pl. konzervdoboz), néhány órára hűtőbe tesszük.

Más: a tejbenvajban pesti mosdókat vizslatok.

Címkék: ,


 

 

4 hozzászólás:

Blogger Zsófi szerint...

Sőt ezen a fotón úgy néz ki, mintha egy szép nagy piros ahi tuna szelet lenne :)

4:34 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szép is lenne az a sok hal a Nagycsarnokban....

10:49 du.  
Blogger Fűszeres Eszter szerint...

A madaras hiperben lehet néha valódi vörös tonhalat kapni, ha jól emlékszem 8000 Ft/kg, kb. 20 kiló, és nem szeletelték, csak egyben. A feje legalább hét kilót kitett belőle, de a halas fickó állította, hogy a kínaiak estére elviszik. Másnap tényleg nem volt ott :)

4:20 du.  
Blogger Fűszeres Eszter szerint...

Közben bárány steak-et keresve (az is van náluk) találtam ezt az oldalt: http://www.fjordin.hu
Tízezer felett Bp-n ingyen szállítanak házhoz. Vörös tonhal filé 2090+áfa. Nagyon jó kis tengeri kínálatuk van. Igaz a piacolás élménye elmarad, de van hűtőkocsijuk.

6:22 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal