péntek, október 28, 2005

Sütőtök & Lazac curry - Tök Jó Hét III.

Na, ez lesz a tök jó hét utolsó receptje. Nem garantálom, hogy az ősz és tél folyamán nem lesz több, sőt…de így első nekifutásra most ennyi.
Ez a kaja így első hangzásra talán kicsit bizarul hangzik, de egyáltalán nem az. Hal és zöldség isteni thai curry mártásban. Otthon abszolút minden kapható hozzá az ázsiai boltban a csarnok aljában és a friss fűszereket a mélyhűtőben is lehet tárolni.
Ez a kombináció a Nigella Bites könyvben szerepel, kicsit másképpen, onnan jött az ötlet. Állítólag ez a könyv jelenik meg otthon most magyarul (vagy már megjelent?), nyilván logikusan a Spektrumon sugárzott TV sorozat miatt pont ez, pedig a piacon lévő öt könyve közül szerintem ez messze a leggyengébb. Van benne egy-két jó recept, meg persze szuperek a képek, de összességében mind írását mind a recepteket tekintve ez a legkevésbé összetett és ütős. Borzasztó kíváncsi vagyok egyébként a magyar fordításra (angolból fordított szakácskönyvekben érdekes fordulatokkal lehet találkozni…). Ez a recept pl. a TV dinners (TV vacsorák) fejezetben szerepel, hát elképzelem, amint Magyarországon a TV előtt a kanapén ülve thai curry-t kanalazunk. Én végül lazacot, garnélát és sütőtököt tettem bele (ami ráadásul volt maradék már sütött állapotában, úgyhogy csak úgy beledobtam a végén – egyébként a mártásban főne puhára a tök), kihagytam belőle a friss spenótot és nem öntöttem fel hal alaplével. Citromfű és kaffir lime levél nálam szokott lenni a mélyhűtőben, az adja za igazi egzotikus ízt, de végül is ha épp nincs, szerintem akkor is meg lehet csinálni csak úgy kis citromlével, bár tutti nem lesz olyan a végeredmény. Egyébként majd fogok írni igazi autentikus thai curry receptet, mert ez csak olyan „ál”. Szóval ez az a recept, ahogy én csináltam (egyébként így konkrétan 5 perc alatt készült el), az eredeti a könyvben van.

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

Kb. ½ kg nagyságú (egy hosszúkás tök fele) sütőtök húsa
Kb. 25 dkg friss lazac
Kb. 15 dkg garnéla (lehet úgy is, hogy csak lazac)
2 dl kókusztej
1 púpos tk piros thai curry paszta (csípősségtől és tűréshatártól függő mennyiség)
1kk kurkuma (csak a színe miatt)
kb. 2 ek halszósz
½ lime leve (citrommal helyettesíthető)
3-4 kaffir lime levél (kapható az ázsiai boltban)
1 szál citromfű (szintén)
1ek cukor

Egy lábasban felmelegítem a kókusztejet és belefőzöm a curry pasztát (simára keverve) és a citromfüvet (csak a fehér részt) meg a kaffir lime leveleket. Amennyiben nyers sütőtököt használok, akkor azt meghámozom és falatnyi kockákra vágom. Puhára főzöm a mártásban (kb. 15 perc). Ha maradék sütőtök van, akkor azt csak a legvégén adom majd hozzá. Beleteszem a kockára vágott lazacot, az kb. 4-5 perc alatt megpuhul. A legvégén adom hozzá a rákot (ha használok), ill. a tököt (ha sült tök). Leveszem a tűzről és halszósszal, cukorral és a lime lével fejezem be az ízesítést. Friss korianderrel, vékony karikákra vágott újhagymával és basmati rizzsel tálalom.

Eredeti recept: Nigella Lawson: Nigella Bites (Thai yellow pumpkin and seafood curry)


Előző tökös receptek:

Címkék: ,


 

 

szerda, október 26, 2005

Ötfűszeres mázzal sült tök - Tök Jó Hét II.


Következzen a második tökös recept, sült tök kicsit másképp. Ezért a fogásért a vegetáriánus vendégeitek nagyon odalesznek. Itt a sütőtök egy ázsiai ízvilágű, fűszeres, ragacsos mázban sült, ami nagyon jól harmonizál a tök ízével és állagával. Az ütős elem a máz keverékben a kínai ötfűszer keverék, egy zseniális zseniális fűszer, ami bármilyen ételt, még a legunalmasabb csirkemellet is teljesen új dimenzióba repíti. A keverék (meglepő módon ) öt fajta őrölt fűszer keveréke, mégpedig a következőké: csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors. A fűszer maga nagyon intenzív ízű, úgyhogy keveset kell belőle használni, különben agyonüti az ízeket. Kicsivel kezdjünk és épp csak annyit használjunk, amennyitől egy kellemesen fűszeresen édeskés, egzotikus beütést kap az étel. Az eredete nem pontosan ismert, állítólag a kínaiak egy igazi csodafűszert akartak kitalálni, más teóriák szerint véletlenül borultak össze ezek a fűszerek. A kínai filozófia és életmód alapjául szolgáló öt elem (fa, tűz, föld, fém, víz), ill. az öt alapíz (édes, savanyú, keserű, erős, sós) egyensúlyát tükrözi, amely elemek egyensúlya harmóniához vezet (hurrá, én annyit használom, hogy garantáltan harmonikus életet fogok élni..). Nem győzök eléggé lelkesedni iránta, szerintem az egyik legjobb fűszer. Pácokhoz, húsokhoz használom, kacsához pl. fenomenális, de csirkemellet, vagy steak-et is lehet vele ízesíteni és izgalmassá tenni. A pác különböző összetevőkből állhat, én általában szójaszósz, szezámolaj, sherry-t, fokhagyma, és barna cukor keverékéhez szórom, de lehet még hozzáadni pl. hoisin szószt, friss gyömbért, chili-t, szóval mindent ami úgy épp kéznél van és amit szeretünk. A hosszúkás alakú sonkatök (butternut squash) általában édesebb, mint a kerek tök (pumpkin), ezért olyan receptekhez, amiben a tök maga a főszereplő, inkább azt szeretem használni.

Recept:

Hozzávalók (2 főre, ha főétel, 4 fő ha köret)

Egy 1 kg-os sütőtök, kimagozva, szeletekre vágva

A mázhoz*:
4 ek szójaszósz, 4 ek narancslé
2 ek szezámolaj

1 fokhagymagerezd préselve
2 ek barna cukor
1 tk kínai ötfűszer keverék


*A mennyiségek nagyon indikatívak, függ a szójaszósz minőségétől, sósságától, ki kell kísérletezni, amit megfelel az ízlésünkek.
A sütőt előmelegítem 190C-ra/gáz 5.
A sütőtököt félbevágom, kikaparom a magját és belsejét és szép, egyenlő vastagságú szeletekre vágom. (Én héjastól sütöm, de ha sok időtök van, meg lehet hámozni). Bekenem a mázzal (a célra leginkább egy kenőtoll, vagy szilikon ecset (a legújabb szuper eszköz) felel meg). Egy alufóliával bélelt tepsire teszem, beborítom alufóliával és így sütöm 25 percig. A végén leveszem az alufóliát és így sütöm még kb. 10 percig, vagy amíg a tök teljesen megpuhul. Simán, vagy pirított szezámmaggal megszórva tálalom.

Címkék:


 

 

kedd, október 25, 2005

Sült Sütőtök Krémleves - Tök jó hét I.

Úgy döntöttem, hogy tök jó hetem lesz. Már minden boltban mosolyognak (jobban mondva) vicsorítnak) ránk a jó kis/nagy halloween tökök. A halloween mint olyan nem nagyon elterjedt nálunk, de mint minden más egyéb globalizált jelenség, bekúszott az életünkbe, ha más formában nem, hát a kirakatokon meg a halloween party-kat hirdető plakátokon keresztül. (Ha a halloween-ről egy szofisztikáltabb, érdekesebb, filmesztétikai megközelítésű szösszenetet szeretnél , ajánlom Réz András írását.)
Számomra a halloween legizgalmasabb szereplője egyértelműen a sütőtök, annak konkrétan a gyönyörű narancssárga ehető belseje. Ilyenkor ősszel, télen ez az egyik kedvenc hozzávalóm., bármilyen formában jöhet. Ráadásul nagyon egészséges. Ha most otthon élnék, akkor szeptemberben biztos ellátogattam volna a nagydobosi sütőtökfesztiválra, állítólag Magyarországon ott terem a legjobb minőségű sütőtök. És remek recepteket lehet ott megismerni.
A sütőtök nagyon változatosan készíthető el, kezdve a hagyományos és ismert sütőtökkrémlevestől, a különbőző fűszerezésű sült köreteken át, a számunkra egzotikusnak hangzó kókusztejes sütőtök curry-k-ig, nem beszélve a bizarul hangzó sütőtökös pitéről (kicsit jobban hangzó nevén pumpkin pie), ami az amerikaiak egyik leghagyományosabb sütije. Az Egyesült Államokban egyébként is nagy hagyománya van, persze egy csomó ételt jellemzően nem a friss zöldségből, hanem konzerv sütőtök püréből csinálnak. Úgyhogy jöjjön a héten néhány jó tökös recept, indítsunk ezzel a klasszikus levessel.



Recept:

Hozzávalók 4 személyre

1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj


190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze) Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

Címkék:


 

 

vasárnap, október 23, 2005

Spiced Quince Soufflé - IMBB 20.

OK, there is no doubt anymore, I confess: I’m seriously quince obsessed. Two weeks ago, I bought the first bag of them at the Brussels market – the first arrivals this year I was told. So I came home and made that quince paste (or quince cheese as we call it in Hungary –a couple of years ago one could still buy this at the market in Budapest from older women from the countryside who made it at home and sold in cute little forms. Today it’s so rare probably because it is so labor intensive). I’ve never had the Spanish membrillo but I think this is probably its equivalent. And I have a very good recipe for this quince paste given to me by the mother of one of my best friends – it’s prepared in the microwave so you spare a lot of time and work. (Basically, the fruit is cooked unpeeled and uncored then in the micro then pureed, strained and cooked again with the same amount of sugar as fruit then put in forms for a couple of days. It keeps for months, although I don’t have that kind of own experience, you understand…).

Then I tried this chicken with quince dish which turned out to be absolutely amazing.

I still had some so I made a Vanilla Quince and Pear Jam.

Then I went to the market and I just had to by some more (they are very cheap here, only 1.50 Euro/kg…)

Then I’ve read this wonderful post of David Lebovitz about quinces (seems that we are many quince lovers out there..) and got even more excited….then also Angelika at The Flying Apple wrote about them, she received some through her Euro Blogging by Post package.

So when considering what to make for this month IMBB, the event originally invented by Alberto at Il Forno, this time hosted by Kitchen Chick , I had something in my mind. The scary scary theme of this months event is SOUFFLÉ. The only soufflé I’m making regularly is an easy chocolate soufflé but I haven’t tried any others yet. I think, a soufflé is a dish for entertaining but I really prefer to have the dishes prepared in advance and my guests are anyway always late…
But I was flirting with this recipe since ever and it seemed to be perfect for this time. The book is called The World Encyclopedia of Fruit (I have the Hungarian version) – a great reference book with good recipes. So I made this quince soufflé and I succeeded! Huh, I wasn’t really quite sure this time…I modified the recipe slightly and spiced it up a little with some cinnamon and ginger to give some extra fragrance. I prepared only the half of the original recipe and got 4 soufflés. It is very delicious, I could have eaten the whole batter as it was before baking it..

By the way, taking that picture was the most difficult part of the whole project, I cant’ wait to see how all of you managed. With me it meant some serious finger burning, broken pieces of the jar containing icing sugar, that icing sugar on he kitchen floor and, oh yes, great panicking that the soufflé would fall in two seconds before any chance to take a picture…

Oh, and I still have 3 big beautiful quinces in my kitchen….

Recipe:

Ingredients (4 servings)

1 big quince
100ml water
50g caster sugar
juice of ½ lemon

125ml/ ½ cup milk
1 vanilla pod
½ teaspoon ground cinnamon
½ teaspoon ground ginger
2 egg yolks
3 egg whites
2 tbspoon flour
2 tbspoon sugar
1 tbspoon eau de vie de coings (quince liquor) you can substitute with pear schnaps or kirsch)

butter and sugar for the ramekins

Preheat oven to 200C/ 400F
Prepare the fruit puree: peel and core the quince (good quality and sharp peeler and knife will be very helpful, because the fruit is very hard), cut in small cubes and put in the water with lemon juice and sugar. Cook until soft (ca. 15-20 minutes). Let cool a bit and puree in a food processor with 1-2 tspoons of the liquid. Strain through a sieve (I didn’t so the soufflé was a bit chunky which I liked)
Now prepare the batter: heat the milk with the vanilla and the spices. Mix the egg yolks with the sugar until pale, add flour. Pour over the hot milk and put back ont he stove and cook a few minutes until thickened (a little thicker then a custard)
Mix the quince puree into batter.
Beat the egg whites until it forms soft peaks. Gently fold into the fruity batter mixture.
Butter four ramekins and sprinkle with icing sugar. Pour the batter in the dishes and run a sharp knife around which helps to rise.
Bake for 8-10 minutes until risen.
Serve very immediately.

And here you can find over 50 fantastic sweet and savory soufflé creations of the other foodbloggers.

Címkék:


 

 

péntek, október 21, 2005

RIGÓ JANCSI – Classic Hungarian Chocolate Sponge Cake with Rich Chocolate Mousse Filling and a great romantic story – SHF 13.

Hurrah, it’s Sugar High Friday again, the monthly international sweet Friday event that is a perfect excuse to make some guilty, divine desserts. This event was originally an idea of Jennifer at Domestic Goddess who is a foodblogger from Canada and this is the 13th time it has been announced. This time the event is hosted by Kelli in New York at Lovescool and she has proposed the decadent theme DARK CHOCOLATE.
In Hungary we have such a wide choice of great pastries and cakes, but strangely enough, chocolate is not among the most used ingredients. Those are more walnuts, poppyseed, curd cheese and seasonal fruits. But then this cake came into my mind which I haven’t had since ages. It is a kind of old fashioned but you can still get it in every pastry shop in Hungary. And besides its VERY HEDONISTIC characteristics (think of a rich chocolate mousse between two layers of chocolate sponge covered with dark chocolate glaze) it has such a great Belgian-Hungarian fusion romantic story that this was the final argument to make it for this event. And here it goes:
The cake is named after Rigó Jancsi, a famous Hungarian gypsy violinist in the early 20th century. He was playing with his orchestra all around Europe and once he was playing in a restaurant in Vienna (or according to some sources it was Paris in fact), the Belgian duke of Chimay was dining there with his young beautiful wife, a daughter of an American millionaire. She was totally fascinated by his music but even more so by his passionate black eyes. They immediately fall in love, the duchess left the husband and they lived together in different countries. Of course this was a huge scandal and a hot story at that time. I even found a Hungarian book from 1981 in which the old cousin of Rigo Jancsi tells the true story as he remembers, it is so funny, I put the link for the Hungarian speaking readers here, you just have to read it!
The cake itself is quite labor intensive to tell you the truth but that doesn’t mean we wouldn’t make it does it? And I live in Brussels at the moment which means that I’m very spoiled with access to some really good quality chocolate. So this time I used a dark chocolate with 85% cocoa (very bitter but very rich and fine). Surprisingly it was not at all so easy to find a proper recipe, probably because this cake is so old fashioned. So, I finally followed this recipe which I found on the website of the famous Gundel restaurant in Budapest, owned by George Lang, a famous restaurateur and food consultant of Hungarian origin, also owner of the Cafe Des Artistes in New York. I halved the recipe for the filling because it says it makes 16 slices (well, the Hungarian version says 16 slices, while the English one says it makes 4 servings, I think they just made a mistake I guess.) With the half amount of the filling I got 6 servings. (For the sponge however I made the whole amount and used the other half for something else)

Recipe:

Ingredients (for 6 servings)
For the Sponge Cake (*you will need only the half of the sponge if you go for 6 servings)
3 large eggs, separated
60g/ ½ cup granulated sugar
60g/ ½ cup all-purpose flour
20g/ 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
Filling:
100g/3 ounces chocolate, coarsely chopped (*I used dark chocolate)
400ml /1 pints whipping cream, whipped to firm peaks
* I added about 50g /ca.1/2 cup sugar because of the bitterness of the chocolate I used
Glaze
50g/ 1,5 ounces chocolate, coarsely chopped
half tablespoon vegetable oil

Sponge Cake
1. In a big bowl, combine the egg yolks and the sugar. Whisk until foamy and set aside. Beat the egg whites to stiff peaks. Fold the whites into the yolk foam. Whisk the flour and cocoa together and then gently fold the dry ingredients into the batter.2. Line a baking sheet with waxed paper (*I used a silicon matte, perfect for this). Spread the batter over the wax paper (pr silicon matte), using a kitchen knife to spread it into a thin layer.. Bake in a preheated 180C/350 ºF oven for exactly 8 minutes until the cake springs back when lightly pressed in the center. Let cool for about 5 minutes.
Filling
1. In the top of a double boiler or a metal bowl set over simmering water, melt the chocolate, stirring until smooth. Remove from the heat and stir in a third of the whipped cream. When incorporated, add the remaining whipped cream and stir gently and carefully. Do not overmix.2. Using a long serrated knife, cut the cake into two halves. (The one half I used for another recipe) Cut the one half in two pieces again. Transfer 1 layer to a flat platter and spread the chocolate mousse over it. Refrigerate until firm (I let it overnight). Don’t even think of adding gelatin, the mousse will really firm in the fridge.
Glaze
In the top of a double boiler or a metal bowl set over simmering water, combine the chocolate and oil and heat, stirring constantly, until the chocolate melts and is smooth. Pour the glaze over the second cake layer, spreading it with a dry knife to cover the cake evenly. When the glaze firms up, cut it into 6 squares, remove the chilled layer from the refrigerator and carefully set the glazed layer on top of it.
Cut the cake into 5x5cm/2-inch squares, using a thin-bladed knife dipped in warm water and wiped dry between each cut.
And here you have the summary of all 75 dark chocolate recipes prepared for this event.

Magyarul

Other posts in English:

Címkék: ,


 

 

kedd, október 18, 2005

Kókusztejes vöröslencse és sárgarépa krémleves

Nagyon őszül az idő, tegnap reggel itt Brüsszelben 7 fokot mutatott a hőmérő, huhh… Ilyenkor jön az az időszak, amikor az ember egyre gyakrabban vágyik egy jó levesre. Ami legyen forró, ízes, fűszeres, krémes, nyammm. Mi magyarok egyébként is nagyon levesesek vagyunk, sok más nép meg nem annyira, vagy a leves többnyire mást takar mint amihez a mi ízlésvilágunk közel áll. Az éttermek étlapján itt általában maximum egy-két fajta szerepel, mondjuk egy halleves és esetleg valamilyen szezonális zöldség krémleves. Gyakran ez valami íztelen, híg lötty, nem sokszor ettem itt igazán finom levest. Szóval a leves nem az erősségük. Így inkább megfőzöm magamnak. Úgyhogy tegnap este felmértem, hogy mi található itthon, hozzáadtam ezt meg azt (még tartott az indiai ihlet az előző ételtől) és ez lett a vége. Felét megettem, másik felét pedig beviszem egy dobozban ebédre.

Recept:

Hozzávalók (2 adag)

4 kicsi, vagy 2 közepes sárgarépa, reszelve
kb. 6 dkg vöröslencse
½ fej hagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
kb. 2 cm friss gyömbér, aprítva
2-3 ek olaj
2 dl kókusztej
5 dl házi húsleves
Fűszerek, amit szeretünk:
Nálam: 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, 1 kk cayenne bors, v. paprika, 1kk garam masala
Só, bors, 1 tk barna cukor, ha kell 1tk ételízesítő (Delikát), pici citromlé

Az olajon megpárolom a hagyma, fokhagyma, gyömbért keverékét. Már isteni illatok terjengenek. Rádobom a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatom. Felöntöm fél liter vízzel, beledobok egy húsleveskockát. Hozzáadom a fűszereket, sózom, borsozom. Fedő alatt főzöm, amíg a lencse megpuhul, ez kb. 15 perc. Ekkor botmixerrel, vagy robotgépben az egészet pürésítem. Csak ekkor adom hozzá a kókusztejet és épp csak összerottyantom. Ekkor megkóstolom és ízlés szerint még kikerekítem az ízeket (én tettem bele 1 tk barna cukrot, pici citromlét és egy kis Delikátot). Sűrű, krémes, édeskés, fűszeres, jöhet.

Más levesek:

Parmezános burgonyakrémleves

Joghurtos céklaleves


Címkék:


 

 

hétfő, október 17, 2005

Aloo Gobi - indiai krumpli&karfiol curry


Az aloo gobi (aloo=krumpli, gobi=karfiol) egy indiai, fűszeres, sárga színű zöldség curry (A curry definíciójába nem mennék bele nagyon részletesen, mert igencsak vitatható, állítólag az angolok neveztek el gyakorlatilag minden fűszeres ételt curry-nek, amit Indiában ettek:), pedig maga a szó tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy „szósz”). Elsőre talán a karfiol és a krumpli kombinációja nekünk furcsának tűnik, de tényleg nagyon finom. Múltkor amikor otthon voltam, akkor Zs. barátnőmmel Budapest egyik, jelenleg legjobb indiai éttermében, a Taj Mahal-ban vacsoráztunk (Szondi u./Rózsa u. sarok ), ahol kipróbálás céljából ezt rendeltük egyik főételnek. Annyira finom volt, hogy tudtam, hogy az elkészítési módjának mindenképpen utána fogok járni (Zs., és akkor is ez volt a csípősebb:)!!). Úgyhogy némi kutatást és több recept felülvizsgálatát követően többé-kevésbé ezt a receptet követtem. Az elkészítési mód kapcsán több recept is említi az ún. bhoona technikát, ami állítólag elengedhetetlen az autentikus indiai főzéshez és annyit jelent, hogy az ételt erős lángon állandó kevergetés mellett pirítjuk, úgy, hogy minden folyadék elpárologjon és a fűszerek krémesen bevonják a hozzávalókat. Na, ennyire autentikus nem voltam, de a hőfokot valóban változtatgatni kell menetközben.
A recept keresés során egyébként többek között az is kiderült, hogy ennek az ételnek a népszerűségén igencsak sokat dobott a Csavard be mint Beckham (Bend it like Beckham) című 2002-es angol film. A film nem egy komoly dolog, de a maga kategóriájában rendkívül szórakoztató, emlékeim szerint többször hangos kacagásban törtem ki, a téma: indiai kultúra Londonban. Szóval, állítólag van benne egy fantasztikus jelenet, amikor a család, három generációt képviselő nőtagjai aloo gobi-t készítenek (és a DVD-n ez állítólag külön műsorként szerepel az extrák között és lépésről lépésre bemutatja, hogy hogy készül ez az étel).
Hamar kész van, egyszerű, nagyon finom, a kurkumától gyönyörű sárga színű, fűszeres, csípős és egyébként bármilyen zöldséggel készíthető, pl. zöldborsóval (ebben az esetben az igazán remekül hangzó aloo mutter nevet viseli). Basmati rizs, vagy naan kenyér illik hozzá köretnek.

Recept:


Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej karfiol
4-6 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, aprítva
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb.6 ek)
1 tk egész köménymag
1 tk mustármag
2 púpos tk kurkuma
2 púpos tk őrölt koriander
2 púpos tk cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpos tk garam masala (indiai fűszerkeverék)
só, bors
friss koriander

1. Kicsi rózsákra szedem a karfiolt, meghámozom és felkockázom a krumplit. Felaprítom a hagymát (kis kockákra), a fokhagymát és a gyömbért (a lehető legkisebbre).
2. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítom a köménymagot és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítom, amíg nem kezd el pattogni és „ugrálni” a lábasban.)
3. Ekkor hozzáadom az olajat, abba beleteszem a hagymát, fokhagymát és gyömbért, leveszem a hőfokot közepesre és kicsit pirítom, puhítom. Hozzáadom a kurkumát (vigyázat, nagyon fog az erős sárga színe!) és a cayenne borsot (vagy paprikát).
4. A fűszeres keverékre rádobom a krumplit, átforgatom, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítom, hogy a krumpli kicsit puhuljon. Hozzáadom a felkockázott, meghámozott paradicsomot.
5. Rádobom a karfiolrózsákat (kicsi rózsákra szedem a nagyobb darabokat – kb. falatnyi méretűre). Rászórom az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatom, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el és bevonják a zöldségeket.
6. Aláöntök kb. 1 dl-nyi vizet, sózom, borsozom és fedő alatt kb. 15 percig főzöm alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzöm, hogy minden folyadék elpárologjon. Ha van épp, friss korianderrel megszórva tálalom.

Címkék:


 

 

csütörtök, október 13, 2005

Sajtos quesadilla guacamole-val

Hát, ez bárhogy is nézzük, tulajdonképpen nem más, mint egy sajtos melegszendvics, kicsit másképp. De mennyire jó! A quesadilla a mexikói konyha egyik remekműve, gyakorlatilag bármilyen töltelékkel készíthető. Tortillából készül, ami alapvetően a mexikóiak kenyere, mindenhez ezt eszik és rengeteg formában felhasználható. Az autentikus tortilla egy speciális kukoricalisztből, az ún. masa harina-ból készül, ehhez a kukoricát először egy speciális vízben áztatják, előfőzik, szárítják és csak ezt követően őrlik meg. A szupermarketben kapható tortilla sima búzaliszttből készül, ez az a felhasználását tekintve egyáltalán nem gond. A quesadilla maga tulajdonképpen egy töltött és megsütött tortilla, amit kétféleképpen lehet készíteni: vagy egy nagy kerek tortillára helyezzük a tölteléket, félbehajtjuk és így sütjük meg, vagy két kerek tortilla közé tesszük a tölteléket, két oldalán megsütjük és utána cikkelyekre vágjuk (ahogy a képen van). Tényleg két perc alatt kész van és ezerszer finomabb mint egy melegszendvics. A töltelék tekintetében a lehetőségek száma korlátlan, a darált húsos ragutól kezdve, zöldségeken át bármi mehet bele. Nekem ez a sima sajtos a kedvencem. Ha egy-két darabot csinálunk belőle, akkor serpenyőben érdemes sütni, ha pedig többet, akkor a sütőben grill alatt, mert úgy egyszerre több befér. Ha pedig nem sajttal, hanem valamilyen húsos, vagy zöldséges dologgal töltjük meg, akkor a tölteléket előre meg kell főzni, mert maga a tortilla két perc alatt átmelegszik. (Spanyolországban a tortilla egyébként egész mást jelent, mégpedig azt a krumplis omlettjüket). Egyébként Budapesten az Iguana étteremben zseniális a sajtos quesadilla.
A guacamole, ami nagyon illik ehhez, egy mexikói avokádókrém, amibe a pürésített avokádón kívül csak minimális hozzávaló kerül (nálam apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom és zöldcitromlé). A guacamole-hoz ismét Váncsa István szakácskönyvét hívnám segítségül, amiről már az előzőekben annyira lelkesedtem, olvassátok el itt, hogy ő mit ír róla, nagyon vicces! Tipp: ha kemény avokádót tudtunk csak beszerezni, akkor ha egy papírzacskóba tesszük egy banánnal együtt, egy nap alatt megpuhul. Tényleg működik.

Recept:

Hozzávalók (2 személyre)

Quesadilla:
4 tortilla
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg valamilyen markánsabb ízű)
opcionálisan egyéb kiegészítők, pl. mustár, paradicsomkarikák, pirított hagyma, koriander, stb.
pici olaj

Guacamole:
1 puha avokádó
kb. fél lime leve
1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró kockákra vágva
1 kis gerezd fokhagyma
egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed lilahagyma) kockázva
só, bors

A quesadillához lereszelem a sajtot (én spanyol manchego sajtot használtam, de bármilyet lehet). Egy serpenyőbe pici olajat öntök és mikor forró, ráhelyezem az egyik tortillát, amelyet bőségesen megszórtam a reszelt sajttal. (Itt lehet variálni, pl. én pici mustárt szoktam kenni a tortillára, meg lehet még rápakolni mindenfélét). Annyi ideig sütöm, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor ráhelyezem a másik tortilla lapot és az egészet mint egy palacsintát óvatosan megfordítom. Addig sütöm, amíg a másik oldala is megpirul. (A szélek sütés alatt nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét) Négy cikkelyre vágva azonnal tálalom.
A guacamole-hoz a puha avokádót félbevágom, és a húsát villával összenyomkodom (én darabosan szeretem, de aki krémesen szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózom, borsozom majd hozzáteszem az összenyomott fokhagymát, az aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, tehet hozzá egy kanál tejfölt. A guacamole-t nem lehet előre elkészíteni, mert megbarnul!

Címkék:


 

 

szombat, október 08, 2005

In The Pink - Pomegranate Mascarpone Ice Cream


I blog in Hungarian but I decided to participate in some of the international food blogging events and do those posts in English in order to be able to interact sometimes with the international food blogosphere. So far I participated only ones but was that fun! I discovered this event through the fantastic site of the most talented Keiko and new immediately that I'm participating. The idea comes from Emily over at La Dolce Vita, she introduced the event called In The Pink. The purpose is obviously breast cancer awareness raising (October is worldwide the month of this). The task was to make something pink (food of course, what else..) and blog about it.
And you know, I don't think I take myself too seriously with this whole blogging thing (well, or do I?) but it was so clear that I want to participate. Because it's a good cause and because it's such a big fun to play around with colors in cooking, isn't it? And if we raise awareness only among ourselves it was worth already. Thank you Emily for hosting this event.

And with pink there are endless possibilities, the hardest thing was to decide which option to go for. I was thinking of a rasperry ilé flotante or maybe a beetroot-goat cheese mousse but then decided something else. I had some beautiful pomegranates left from another dish I made a couple of days ago and I was so ecstatic about their fantastic pink color and extravagant look that I wanted to try something with those. I got some inspiration from a recipe called Pomegranate Parfait (by the way, there are some great recipes on that site) but didn't finally used that particular recipe (they use gelatine and egg yolks and I wasn' sure I would get the result I'm looking for) but tried it rather my way.

First I prepared a syrup with sugar and the pomegranate juice but also added some cinnamon and cardamom pods to give it an interesting fragrance. This worked beautifully, great taste, fantastic pink color. Then I mixed the mascarpone and whipped cream together and added the pink syrup. Well, this is where my nice strong pink color got suddenly lost, don't ask me to where, I have no idea...I was expecting to get a pale pink mousse, instead I had a kind of beige one. Tastes still great -sweet and a little sour and aromatic and you can't immediately name all ingredients. But since in this case the color was really important I had two choices: either I add some natural coloring, like rasberry syrup but then the original taste is gone or I keep the taste and add a few drops of food coloring which I normally never use. I opted for the latest. All in all, I was very happy with the outcome, although I will work a little bit more on the recipe and try maybe yoghurt instead of the mascarpone which I found a little to heavy for ice cream.

Recipe:

Ingredients (for 500ml ice cream)

1,5 dl pomegranate juice ( I used one and a half fruit)
100g caster sugar
1 cinnamon stick
4 cardamom pods, bruised
200g mascarpone at room temperature
1,5dl double cream, whipped
pomegranate seeds for decoration

First, press the juice of the pomegranates. You can use a citrus press machine which makes life quite easy. Pour the juice with the sugar in a small pan, add the spices, bring to boil and cook for a few minutes. Chill( I put it in a bowl with icecubes in order to be able to work with it that day but you could preapare the syrup the day before). Whisk the mascarpone until smooth and carefully fold in the whipped cream. Now, add the syrup (take out the spices) and mix well. If you want, add a few drops (I used 3) of red food coloring. Churn in the ice cream maker according to manufacturers instructions (it took mine 15 minutes). Serve sprinkled with beautiful pink crystal pomegranate seeds.
Take care all of you!

Címkék: ,


 

 

szerda, október 05, 2005

Gyömbéres birsalmás csirkemell

Hú, ez nagyon jó!
Tudtátok, hogy a legenda szerint a Párisz által Aphrodité-nek átnyújtott aranyalma valójában birsalma volt?
A birsalma (en: quince, de: quitten, fr: coings) Perzsiából származik és számos vallásban és kultúrában a boldogság, szerelem és termékenység szimbóluma. A Közel-Kelet konyhája sokfajtaképpen használja, Európában kevésbé elterjedt, bár Spanyolország egyik nemzeti eledele a birsalmasajt amit ott membrillo-nak hívnak.

Ó, a birsalmasajt, hogy én azt mennyire szeretem! Emlékszem, régen sokszor lehetett a piacon kapni, most már évek óta úgy kell sasolni a néniket, hogy valamelyiknél nem fedezem-e fel. Jó, jó, tényleg mancsos és időigényes, de tessenek csinálni, légyszi, légyszi..van rá kereslet!! Bár egyszer kaptam M. barátnőm anyukájától egy szuper birsalmasajt receptet, mikróban kellett főzni, és nagyon gyorsan kész volt. Kéne megint csinálni…

Ezt a receptet is Claudia Roden: The Book of Jewish Food című könyvéből néztem ki eredetileg, de végül teljesen másképp csináltam. A hozzávalók többé kevésbé maradtak, de változtattam a főzési technológián, mert a recept alapján az macerásnak és hosszadalmasnak tűnt. Tudtam, hogy az a lényeg, hogy a birsalma állaga megmaradjon, márpedig ő még miután puhára főzte a gyümölcsöt, még vagy 30 percig főzi a csirkével együtt. Szerintem akkor trutyi lenne. Továbbá ő egész csirkecombbal készíti, én pedig csirkemellet használtam. És külön-külön sütöttem a húst és a gyümölcsöt és csak a legvégén kevertem össze. Hú, szóval nagyon jó. Ahogy összeolvadnak a fűszerek – a gyömbér, fahéj aromái a karamellizált hagymával, pirosra sütött hússal, a birsalma édeskés, savanykás, zamatos ízével…fú, világbajnok. Köretnek szerintem kuszkusz, basmati rizs, esetleg diós spenót illik.

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

1 nagy csirkemellfilé, só, bors
1 nagy birsalma
1 közepes fej hagyma (salottát használtam), karikázva
1 citrom leve, méz
1 tk őrölt gyömbér
½ tk őrölt fahéj
kb. 4 dkg vaj

Először egy lábosban felforralok vizet, beleteszem a citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágom, ill. ha nagyon nagy, még további cikkekre. Úgy ahogy van, magostul, héjastul azonnal beteszem a vízbe (azért fontos, hogy a víz már ott legyen, mert a gyümölcs különben egy perc alatt bebarnul.) Roppanósra főzöm, azaz puhuljon meg, de nem legyen pépes, maradjon meg a formája. Ez nyilván birsalmafüggő, nekem pontosan 12 percig tartott. Mialatt fő, falatnyi darabokra felszetelem a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve kivágom a magházát (ezt nyersen nagyon nehéz lenne, olyan kemény) és a csirkével azonos méretű kockákra vágom. Egy serpenyőben vajon megpárolom a karikára szeletelt hagymát, hozzáadom az őrölt fahéjat, gyömbért ( a gyömbér dominál) és rádobom a csirkemellet, sózom, borsozom, pirosra sütöm, a végén még egy tk-nyi mézzel átforgatom és egy picit odakapatom. Félrehúzom, amíg karamellizálom a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy tk-nyi mézet felolvasztok ás rádobom a kockázott gyümölcsöt. Átforgatom amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adom hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatok rá. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.

Címkék:


 

 

hétfő, október 03, 2005

Spenót gránátalmával és dióval

A gránátalma szerintem az egyik legizgalmasabb létező gyümölcs, mind felhasználását, mind küllemét, mind szimbolikus jelentését tekintve. Eredetileg Perzsiából származik és számos vallás és kultúra meghatározó gyümölcse, a görög mitológiától kezdve a zsidó vallásig, amelyben a termékenység szimbóluma. A zsidó Újév-kor Rosh Hashana-kor ez az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs.

Egyébként a Közel-Keleti konyha népszerű és gyakran használt hozzávalója, elsősorban Iránban, Irakban és Szíriában főznek vele. Vagy a rózsaszín, kristályszerű, savanykás-édeskés magokat használják, vagy a gyümölcs levét, vagy a szinte fekete, sűrű gránátalma szirupot (pomegranate molasses), amelyet a szárított magok főzésével és az ebből keletkező folyadék sűrítésével állítanak elő. Ez utóbbi egyébként abszolút minden közel-keleti élelmiszereket forgalmazó boltban kapható, otthon is.

Nagyon magas a C-vitamin tartalma (egy gránátalma leve egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40%-át biztosítja) és a gyógyszeripar és kozmetika is sok mindenbe használja. Főzésben vagy a magjait lehet használni, amelyeket egyszerűen (na jó,jó, kicsit macerásan..) ki lehet kaparni, vagy a levét, amit ugyanúgy ki lehet préselni, mint bármelyik citrusgyümölcsét, ha félbevágjuk. Hihetelen színe van és nagyon savanyú.

Ezt a receptet Claudia Roden: The Book of Jewish Food című egészen fantasztikus 500 oldalas könyvében találtam. Azt írja, hogy a receptet egy grúz embertől kapta, akivel a tel-aviv-i Diaszpóra Múzeumban dolgozott együtt, tehát valószínűleg grúz eredetű. Mivel a piacon, ami itt Brüsszelben igencsak közel-keleti dominanciájű, gyönyörű gránátalmákat kaptam, megfelelő alkalom kínálkozott a tesztelésére. Annyi de annyi kulináris lehetőséget rejt magában ez a számunkra egzotikus gyümölcs, olyan izgalmas és szokatlan, hogy alig várom, hogy más recepteket is kipróbáljak (pl. a diós, gránátalmás sült csirkét). Még egy kifejezetten csak a gránátalmának szentelt szakácskönyvet is be fogok szerezni. Egy darab gyümölcsből rengeteg mindent lehet csinálni, úgyhogy érdemes vele kísérletezgetni. Itt nagyon olcsó, szerintem otthon is megfizethető.

Ebben az ételben a legjobb rész a spenótra rászórt gránátalma-dió-újhagyma-koriander rész (nevezzük salsa-nak) volt, a spenót alatta mondjuk elment. (Na jó, isteni volt -ha az ember rákoncentrál, hogy mennyire egészséges és mennyire nullkalóriás..). Összességében finom és annál még sokkal mutatósabb volt és a salsa egészen tökéletes ízhatású - ezt fogom használni halhoz, csirkéhez, nagyon bejött. Itt található még egy csomó izgalmas gránátalmás recept (angolul).

Recept


Hozzávalók (2 személyre)


½ kg friss spenót
1 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
2 ek ecet (citromlevet használtam)
só, bors
egy marék dió
gránátalma mag (egy fél gyümölcsből pár kanálnyi)
újhagyma
koriander

A friss spenótot megtisztítom: a leveleket letépkedem a vastag száráról. Egy fazékban zsiradék és víz nélkül, úgy ahogy van, megfonnyasztom (azaz csak beledobom a fazékba és megvárom amíg másodperceken belül összeesik). Szűrőbe helyezem, hogy minél több víz kicsöpögjön belőle, amit eresztett, ha kell, még kifacsarom. Összekeverem az olívaolajjal, a citromlével, sóval, borssal és az összepréselt fokhagymával. Egy lapos tálra terítem és bőven megszórom a durvára vágott dió, a gránátalmamagok, a vékony karikákra vágott újhagyma és a koriander (vagy petrezselyem) keverékével. Az eredeti recept szerint ez négy-hat személyes adag, de hát ½ kg spenót nagyon kevésre esik össze…

Címkék: