péntek, június 12, 2009

Gegenbauer ecetek

Fotó: Gyugyi Péter

A különböző munkáim során fantasztikus emberekkel ismerkedem meg. Az egyik legnagyobb kedvencem az eddigiek közül Erwin Gegenbauer volt. Ő egy bécsi ecetmester, nem is akármilyen. Mai napig nehezen tudom eldönteni, hogy maga a figura tetszett-e jobban, vagy az ecetei, azokat minden esetre állandóan használom. Az egyetlen óriási probléma velük, hogy ha az ember egyszer elkezdi őket megismerni és kóstolgatni, akkor nincs megállás, teljesen rájuk lehet kattanni. Bár nagyon szeretem a savanyú ízt, mint olyat, ecetből azért mégis korlátozott mennyiség fogy a konyhában. Ennek ellenére Gegenbauerből legalább nyolc különböző üveg áll a kamrapolcomon, a leggyorsabban a Neuburger Spatlese fehérborecet, a Bouvier Trockenbarenauslese vörösborecet és az uborkaecete fogy (krumplisalátába zseniális).
Konzerv savanyúságot termelő család harmadik generációja, egy ideig vitte tovább ezt a vonalat, private label az Aldinak és a Tesco-nak, rengeteg pénz, cabrio, két mobil, sok nő, stb., aztán egyszer csak elege lett, más Életre vágyott. Egy lepukkant bécsi bérház udvarán elkezdett kézműves eceteket gyártani, amelyeket ma Japántól az Egyesült Államokig mindenhová szállít. Sárgabarackecet, bodzaecet, birsecet, spárgaecet, stb. Amikor nála voltam a műhelyben, több órát beszélt, én csak szájtátva hallgattam, közben pedig szinte az összes ecetet megkóstoltatta. Mondta, mutassak rá bármelyik hordóra, el tudja mesélni a sztorijukat, hányszor, hány órakor és mit foglalkozott velük, honnan jött hozzá az alapanyag, annak termelőjének hogy vannak a gyerekei, stb.Az eceteiben az a különleges, hogy egyrészt a legjobb –direkt a számára termelt –alapanyagokat használja fel, másrészt pl. a gyümölcs és zöldségeceteket azok kicentrifugált levéből ecetesíti (legtöbbször csak áztatják). Csak almaecetből, vagy fehérborecetből vagy nyolc féléje van, elképesztő, hogy micsoda különbség van az egyes fajták íze között.
A bécsi Naschmarkton van egy állandó standja, komolyan mondom, megéri egy kiruccanást csak azért szervezni, hogy az ember végigkóstolja ott pipettával az összeset. ( Annál már csak az nagyobb élmény, ha műhelytúra is belefér, azt minden hónap első csütörtök estéjén szervezi.) Na meg, múltkor elkövettem azt a hibát, hogy az olajakba is belekóstoltam, a legnagyobb meglepetés a napraforgó olaj volt, amelynek napraforgómag íze volt.


Címkék: ,


 

 

11 hozzászólás:

Anonymous klara szerint...

Kedves Chili és Vanília!

képzeld Miskolcon felfedeztünk egy eldugott kis helyet, ahol házi napraforgóolajat árulnak - literenként kemény 315 Ft-ért(!!). Csodák csodája - annak is napraforgóíze van. Elképesztő. Hát még amikor elkezd sülni, és betölti az egész konyhát...

12:56 du.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

klara!

Hol??? Szabad neki itt reklámot csinálni? (A szüleim Miskolcon élnek, ráuszítanám anyukámat. :)

4:41 du.  
Anonymous Violett szerint...

Óriási választékot találni ecetek és olajokból a Vom Fass boltokban Pesten, Budán és Győrben. (tökmagolajjal indítsunk, elképesztő íze van :)

7:30 du.  
Anonymous klara szerint...

Szia Pomme Pomme!
Kicsit macerás a beszerzése az olajnak, mert kizárólag csütörtökön 14-17-ig lehet vásárolni, mégpedig a Füzes u.-ban. Ez a volt Domus közelében van. Ha a Domus felől jobbra kikanyarodsz a második vagy harmadik ház balra (éppen felújítják). Ott hátul az udvarban egy garázsban árulnak mindenféle biocuccot elképesztően olcsón (pl. 2 kg-os teljes kiőrlésű lisztet 300 Ft-ért...)Ha nem találjátok, akár veszek is neked, ha eljössz érte. Itt megtalálsz: klara_hu@yahoo.com

12:39 du.  
Blogger Pomme Pomme szerint...

Köszönöm!!! Meg fogjuk nézni.

1:17 du.  
Anonymous ehran szerint...

Szuper cikk C&V, le a kalappal! Lehet valahol Pesten az eceteit, vagy iktassak be egy bécsi utat? :)

6:16 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

ehran, valamikor a Culinaris forgalmazta, de azt mondták, senki nem vitte, úgyhogy már nincs. de esküszöm, hogy az ecetkóstolás megér egy külön bécsi kiruccanást!

11:56 du.  
Anonymous ehran szerint...

Oké, köszi! :)

12:25 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Chili & Vanilia!
Szerintem is szuper a cikk! Jó, hogy felhívod a figyelmet a finomságokra (a cikked után talán újra forgalmazni fogja a Culinaris, mert annyian fogják keresni).
Én a múlt héten ismertem meg pár Gegenbaur ecetet egy főzőtanfolyamon. Nagyon finom salátaönteteket készítettünk belőlük és egyetértettünk abban, hogy némelyik ecetet és a Noble Sour-t jóféle fagylaltra csorgatva is feltétlenül ki kell próbálni. Sajnos holnapra egész napos esőt mondtak Bécsre, így a Naschmarkt látogatást és a Gegenbauer termékek kóstolását/vásárlását jövő szombatra halasztottuk. Tutira megéri a bécsi kiruccanást!
Próbáltad az eceteken kívül más termékeit is? Ha igen, hogy ízlett?
Lívia

9:47 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Szia Lívia,
igen, kóstoltam több dolgot, pl. néhány olajat -ezekkel az elején kicsit szkeptikus voltam, mindaddig, amíg nem kóstoltam meg. a citromos olívaolaj, a mákolaj, a napraforgó olaj is zseniális. ezen kívül verjus-t, meg szőlőlevet kóstoltam, azok is kiválóak. meg a szembe standon a kávéja. Milyen főzőtanfolyamon főztetek vele? itthon?

3:58 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsófi!
Köszönöm szépen az újabb javaslatokat.
A Gegenbauer eceteket itthon, Maki Stevenson tanfolyamán kóstoltuk/használtuk. Szeretem Maki tanfolyaimat, mert nagyon sok ötletet ad, új technikákat lehet tőle tanulni, sokféle (számomra legalábbis) ismeretlen alapanyagot, hozzávalót használunk és szokatlan ízpárosításokat is kipróbálunk. Legutóbb például készítettünk málnából salátaöntetet. A résztvevők döntése alapján került bele Gegenbauer Noble Sour (ezt az alkotója ivóecetnek nevezi), olivaolaj, lilahagyma, bazsalikom, só. Elképesztően jó lett!
Lívia

7:27 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal