Kókusztejes csokoládépuding + házi kókuszchips
Fotó/styling: Milutinovits Panka / hello.garlic
Ha
bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet
előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjetek el gyanakodani. Az egész
kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy
minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej
nem a gyümölcs belsejében
található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából
nyert kivonat. Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni
hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra
kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be és készítenek belőle házi
kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, magam részéről pedig
desszertekbe is ajánlom, tej helyett – csokoládés édességekben zseniális.
Egy
dologért érdemes mégis nekiállni a dió körülményes feltörésének: a házi kókuszchipsért.
Ha a dión található három “szemet” éles tárggyal kifúrtuk, meglékeltük, kiöntöttük
belőle a kókuszvizet, aztán sikerült kalapáccsal megtörni a héját, akkor már a
nehezén túlvagyunk. A hófehér gyümölcsöt kanállal szépen ki lehet emelni a héjából,
és lehet vele dolgozni. Egy mandolin, vagy éles zöldséggyalu segítségével egészen
vékonyra szeleteljük, majd meghintjük porcukorral, és 100 C fokos sütőben egy órán
át szárítjuk. Hihetetlenül finom, különleges, enyhén diós íze lesz, el sem hiszi az ember, hogy kókusz ilyen is lehet, amíg nem kóstolja meg. Nem tesz neki rosszat, ha még egy csipet sóval, esetleg chilivel is meghintjük. Az alábbi, minden: tej- és cukormentes (nyírfacukorral készülő) csokoládépudingon például
brilliáns, de curryken, wok-os tésztákon is remek.
Kókusztejes házi csokoládépuding
(Hozzávalók: 4 kis adaghoz)
5 dl kókusztej
5 dkg csokoládé, 70%-os kakaótartalom
1 evőkanál nyírfacukor
csipet só
1 evőkanál keserű kakaópor (cukrozatlan, holland)
1 púpos evőkanál rizsliszt
Tetejére házi, vagy bolti
kókuszchipsz
A kókusztejet forráspontig melegítjük a nyírfacukorral (vagy
sima cukorral) és a csipet sóval (a só nagyon fontos!). Előtte
a kókusztejből
kb 1/2 dl-t kiveszünk még hidegen, ezzel keverjük majd ki a rizslisztet, amivel
a pudingot besűrítjük. Amikor
forró a kókusztej, egyenletesen elkeverjük benne a kakaóport.
A csokoládét
feldaraboljuk, beleszórjuk a forró kókusztejbe, elkeverjük, magától felolvad.
A kimaradt ½ dl kókusztejjel
csomómentesre keverjük a rizslisztet, majd hozzáöntjük a forró csokis kókusztejhez.
Folyamatosan keverjük,
addig amíg elkezd puding-szerűen sűrűsödni. Amikor elkezd sűrűsödni, érdemes rögtön áttölteni egy kancsóba, és abból tölteni üvegpohárba, vagy tálkákba. Néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy
megdermedjen. A tetejét megszórjuk a ropogós kókuszchipsszel.
2 hozzászólás:
Rizsliszt helyett sima búzaliszt vagy kukoricakeményítő jó lehet bele esetleg?
Én a pudingokba bio kukoricakeményítőt használok mértékkel. Csináltam már csokipudingot kókusztejjel és a tetejére friss kókusz "havat" reszeltem Microplane reszelővel. Nagyon szeretem a kókuszt frissen, ezért is csináltam meg "rendesen" a mindenki által favorizált egyszerű kókuszkockát.
http://afickofakanallal.blog.hu/2014/02/02/kokuszkocka_deluxe
Neked is van véleményed?
<< Főoldal