szombat, április 27, 2013

Irány Villány! - Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0



Szuper, tavaszi hétvégi programot ajánlok a figyelmetekbe: jövő hétvégén, május 4-én rendezik meg immár harmadik alkalommal - ezúttal Villányban – a Stílusos Vidéki Éttermiség napot. Én az elsőn voltam, amit a szigetmonostori Rosinante fogadóban szerveztek, tavaly a perbáli Walter étteremben volt, arról sajnos lemaradtam. Nagyon szerettem ezt a mini fesztivált, mert szerencsére már számos nagyszerű vidéki étterem bukkant fel az elmúlt években, és az elmúlt két évben is komoly fejlődés ment végbe, de ritkán jutok el ezekre a helyekre. Jó volt a közönség, jó volt a hangulat, és ez idén is biztos így lesz.

További bejegyzések »

 

 

péntek, április 26, 2013

Medvehagyma tabbouleh



A tabbouleh az a saláta, amelyből nincs az a mennyiség, amit ne tudnék megenni. Elkészítése pofonegyszerű, az egyetlen hátulütője, hogy nagyobb létszámra az ember órákon át csak aprítja a tonnányi petrezselymet. (Aprítógépben nem ér, úgy nem az igazi!) A leghíresebb libanoni fogás, egyben az is, amelyet a legritkábban készítenek autentikusan az országon kívül. Az eredeti ugyanis egy sötét zöld színű petrezselyemsaláta, amelyet épp csak néhány kocka paradicsom és bulgur pöttyöz, és nem fordítva, mint ahogy általában találkozni lehet vele.

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, április 25, 2013

Gyömbéres, epres-almás pite





Ez egy amolyan magas falú, amerikai típusú gyümölcspite, rusztikus, házias sütemény, mindig elfogy utolsó morzsáig. Tésztája ropogósan omlós, vajas, a töltelék pedig a szinte dzsem szerűre sül, mégsem édes, inkább gyümölcsös.

További bejegyzések »

 

 

szombat, április 20, 2013

Citromos, rétegezett burgonyasaláta (causa rellena)

Fotó: Nagy Balázs


Ezt a hétköznapi, jellegzetes perui ételt causa rellena-nak hívják, és Aidától tanultam, aki az Így főzünk mi szakácskönyv (az egész könyv ingyenesen letölthető a linken!) perui fejezetének főszereplője. Aida kissé elcsodálkozott, amikor meglátta a könyvben a fogásról készített képet, Peruban ugyanis ez egy igazán hétköznapi, rusztikus étel, amit többnyire üvegtálban rétegezve, flanc nélkül tálalnak. Szerintem azonban ilyen elegánsan is lehet tálalni.

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, április 18, 2013

Citromos zöldfűszeres leves grízgombóccal (kubbeh hamusta)



Zahó (arámi nyelven Zakho) város az iraki Kurdisztánban, néhány kilométerre az iraki - török határtól található. Évszázadokkal ezelőtt elsősorban zsinagógáiról, és jelentős zsidó közösségéről volt híres, Asszíria Jeruzsálemének is nevezték. A zahó-zsidók szinte teljes csoportja Izraelbe vándorolt az 50-es években. A múlt szellemét és emlékeiket vitték mindössze magukkal, köztük a az ún.  kubbeh hamousta levest, amely a mai Izraelben nagy kultusznak örvend. A jeruzsálemi piac péntek ebédidőben ettől a savanykás levestől, na meg a benne főtt fűszeres, húsos grízgombócoktól illatozik. Három változata a legnépszerűbb, a vörös, céklás, a kissé édeskés, lágyabb, paradicsomos, és az alább bemutatott, ütős, zöld. 

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, április 14, 2013

Villámgyors, háromhagymás, tejszínes tészta



Az Ízes Élet egyik forgatásán nemrég Hampuk Zsolt séffel főzhettem, akiről az utóbbi hetekben leginkább annak apropójából lehetett hallani, hogy egy svájci esküvőn többek között Katalin hercegnőnek is főzött. Zsolt úgy került erre a jeles eseményre, hogy éppen az esküvő helyszínéül szolgáló svájci luxushotelben “sztázsolt”, azaz szakmai gyakorlatát töltötte. Ő egykébként a kozmapusztai Hertelendy kastélyszálló séfje, amelynek svájci tulajdonosa rendszeresen külföldi tanulmányútra küldi a munkatársakat, leginkább a felújítások időszaka alatt, illetve a téli szezon során, amikor a kastély zárva tart.

További bejegyzések »

 

 

szerda, április 10, 2013

Pasta e fagioli: tésztásbab



Az olasz cucina povera, vagyis szegénykonyha egyik legjellegzetesebb, egyben legfinomabb étele a pasta e fagioli, vagyis tésztás bab. A rusztikus, sűrű egytálétel – állaga valahol egy tartalmas leves és főzelék között – egész Olaszországban elterjedt, hiszen tészta és szárazbab minden háztartásban akad. Mégis elsősorban a középső régiókban – Toszkánában, Umbriában, Abruzzo-ban a legjellemzőbb. Mindenki, mindenhol főzi, éppen ezért ahány ház, és ahány család, annyi recept. Paradicsommal, vagy nélküle –ebből például komoly viták robbanhatnak ki. De falunként eltérő a fűszerezés, a tészta fajtája, a bab típusa (nagyon finom pl. csicseriborsóval is.) Csak halkan megjegyzem, hogy bár olasz ételként tálalva sokkal romantikusabb, azért a magyar konyhában is simán elmenne, a cigánykonyhában a tésztásbab az egyik leggyakoribb fogás (“Olyan lecsósan, szaftosan készítik, házi készítésű tészta adja az alapját” írják például “A masina” című, bódvalenkei szocio-gasztronómiai kiadványban.)

További bejegyzések »

 

 

csütörtök, április 04, 2013

Bátor tál szakácskönyv -tavaszi menü


Nagyon nagy örömmel tettem eleget a Bátor Tábor Alapítvány felkérésének, amikor tavaly megkerestek, hogy hozzájárulnék-e néhány recepttel az újonnan kiadásra kerülő szakácskönyvükhöz. A könyv azóta megjelent a Libri kiadónál, és szerintem nagyszerű lett. 
További bejegyzések »