Megjelent Kulka János szakácskönyve
Elérkezett az évnek az a néhány hete, amikor a
könyvesboltokban megjelenik az idei szakácskönyv termés. A felhozatalban ( a
nemzetközi trendekkel összhangban) egyre több ismert ember kötete, ami nem egy
egyszerű műfaj. Más-más motivációból születnek ezek a könyvek, az esetek
többségében marketing, pénzkereseti, vagy presztízs céllal, ritkábban valós
belső késztetésből és mondanivalóból. Tegnap volt Kulka János Önételrajz című szakácskönyvének bemutatója, amely szerencsére egyértelműen az utóbbiból.
Előre le kell szögeznem, nem tudok róla elfogulatlanul írni,
mert imádom Kulka Jánost, mint színészt, és örömmel ismertem meg Kulka János, a
magánember lehengerlő karizmáját és végtelenül kedves, érzékeny kisugárzását. A
könyv a szerző számára fontos életszakaszokat, helyszíneket és személyeket
követi az egyes fejezetekben ételeken keresztül, az édesapja ipolysági
gyökereitől a fonyódi nyarakon át, a Két
Szerecsenig és a horvátországi nyaralásokig. Szinte mindegyik fejezetben
találtam olyan receptet, amelyet szívesen kipróbálok majd: például Mariska
krumplis rétesét (kacsazsíros, pirospaprikás tört burgonyával van töltve, a
bemutatón kóstoltuk, eszméletlen jó), a citromos álom nevű desszertet
(tejszínhabban kevert tejföl, rengeteg cittromhéjjal, citromlével frissítve,
piskótával rétegezve), az életveszélyesnek tűnő Klein néni szélhabtortáját,
vagy az ellenpólust adó paleo-tortákat (ezt is kóstoltuk, teljesen lisztmentes, és
zseniális.) A Facebook oldalamon fotók a bemutatóról, ill. a kóstolókról.
Kétségtelenül vannak design-osabb könyvek, de a tartalom és
a szerző személye ezt ellensúlyozza (engem ráadásul utóbbi kettő sokkal jobban
érdekel és inspirál, mint egy tökéletes design, bár tudom, ezzel a kisebbséghez
tartozom). Feszesebb szerkesztés és egy modernebb külső talán a kötet előnyére
vált volna. Nekem az egész könyvben leginkább az tetszik, hogy természetes,
szerény, önfeledt, és hitelesen átjön rajta Kulka János személyisége. Ez a könyv ő maga,
úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki kedveli.
Kapcsolódó:
A szakácskönyvrajongók figyelmébe ajánlom a nemrég nyílt
Book Bistrót, amely egy online gasztrokönyvesbolt, ahol nem csak szakácskönyvek
között, hanem kulináris regények, főzős filmek , főzőtanfolyamok és angol
nyelvű könyvek között is lehet mazsolázni. Book Bistro Facebook oldala.
Itt pedig a Táfelspitz szerkesztőségi körkérdése, hogy
szerintük mitől jó egy szakácskönyv.
2 hozzászólás:
Nem semmi, már Ő is főz? Nekem is meg kéne már tanulnom, az én főzéstudományom megállt a tejberizsnél :) de nem baj, mert most gyűjteni kell a tejesbobozon levő logókat, mert 1 millát lehet nyerni :) http://fon.gs/logofogo
Állitólag ezzel vág: http://hipstermagazin.com/wordpress/?p=646
Neked is van véleményed?
<< Főoldal