Vaníliás - mangós gofri
Küldjetek be vaníliás receptet (a NolTV-s video alatti hozzászólásba kell beírni, ezúttal csokoládékészítő tanfolyamot lehet nyerni a a Chefparade-ba!)
Négy éve, amióta
hazaköltöztem Brüsszelből, soha nem jutott eszembe még a gofri szó sem.
(Brüsszelben annál inkább, a világon az egyetlen hely, ahol a gofri számomra
bármilyen gasztronómiai értelmet nyert). 2007 (!)-ben írtam is egy komolyabb
gofri sztorit, most újra olvastam, vicces volt visszautazni egy kicsit abba az
évbe.
Olyan, hogy “belga gofri”
persze nem létezik, van brüsszeli és van liége-i, utóbbi az igazi (gaufre de
Liége (francia), luikse wafel (flamand), Lütticher waffel (német).
Egy kis történelem a régi
cikkemből idézve: Maga a gofri története jelentős múltra tekint vissza: már az
ókori görögök is sütöttek forró vaslap között ostyákat, néhányezer évvel később
pedig egy kreatív kézműves ötlete volt a bordázott forma, amely a méhkaptár
mintázatára emlékeztetett (ennek a neve franciául a gaufre). A brüsszeli verzió
Amerikában csak az 1964-es New York-i világkiállításon debütált (és mivel
Brüsszel beazonosítása problémásnak bizonyult, ott a mai napig „belga
gofri”-ként ismert). Itt többnyire reggelire fogyasztják, ropogósra sütött
szalonnával és juharsziruppal, és csak ámulnak meglepődve, amikor Belgiumban
tapasztalják, hogy ez valójában egy édesség
Az igazán jó, liége-i gofri
receptje rejtély, mindenki
szerint más a trükk: ki egy csipet fahéjra, ki mézre, ki citromhéjra esküszik.
Az biztos, hogy elkészítéséhez rengeteg olvasztott vaj, liszt, tojás, tej,
cukor és élesztő szükséges, továbbá elengedhetetlen hozzávalója az a speciális
gyöngycukor, amely nem olvad el sütés közben, így a forró tésztába harapva
ropogós, édes kristálydarabokra bukkanunk.
Az itt bemutatott
vaníliás-mangós gofri a forró vaslapon sütött, karamellizált szélű liége-i
változattal nem tud konkurrálni, de azért érdemes nekiállni. A receptet Ingo
Holland: Salz című könyvében talált változat ihlette (ő egy csípős, frissen
reszelt kókuszchutney-t ajánl mellé, amivel biztos zseniális. Azért sima
tejszínhabbal sem rossz)
Vaníliás-mangós gofri
Hozzávalók (12
darabhoz)
20dkg finomítatlan nádcukor
3 tojás
20dkg mangópüré
12,5dkg vaj, felolvasztva
1tk vaníliakivonat
1 zöldcitrom reszelt héja
só
25dkg liszt
2 tasak (3g) sütőpor
nagyszemű só, kandiscukor
12 darab
A cukrot kézi
keverővel kikeverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a mangópürét (jó minőségű,
konzerv mangópüré kapható a Culinarisban, Szép Kis Indiában, Ázsiában, a nagy
dobozos, Kesar feliratú a legjobb). Hozzáadjuk az olvasztott vajat, sót, vaníliát,
zöldcitrom reszelt héját, összekeverjük. Beleszórjuk a lisztet, sütőport, végül
a nagyszemű (pl. Maldon) sót és a megtört kandiscukrot. A gofrisütőt a
használati utasítás szerint előkészítjük, és kisütjük benne a gofrikat (ez
nyilván a sütő típusától függ, az enyémben 2,5 perc alatt sül meg és 1,5
evőkanál tészta az ideális mennyiség egy gofrihoz). Tejszínhab nagyon jó mellé.
3 hozzászólás:
Szia Zsófi, nem jó a gofrisztoris link.
Jól hangzik amúgy a recept, épp csak gofrisütőm nincs hozzá. :)
Húú, borzasztóan soknak tűnik 2 csomag sütőpor. Próbáltam már ilyen recepteket, de mindent vitt a sütőpor íze. Mi az oka a mennyiségnek?
Köszi, Timi
Azt a bizonyos gyöngycukrot a liegei változathoz lehet kapni valahol? Pár dobozzal "importáltam" Brüsszelből de a végét járja sajnos...
Ja és még egy belga hiánycikk: a speculoos kekszkrém... erre valakinek ötlete esetleg?
Üdv,
Éniszsófi
Neked is van véleményed?
<< Főoldal