Warssy Finn pop-up étterem Budapesten
Az idei Design Hét (szeptember 28. - október 7.) egyik legkiemelkedőbb és
legizgalmasabb programjának ígérkezik a Warssy finn pop up étterem, amely
szeptember 29-től a Szabadság tér kellősközepén található Hütte kávézó helyét veszi
át átmenetileg, legalábbis az estékre. Az éttermet a Fiskars Wardshus
konyhafőnöke és felesége (és csapata) viszik majd –de nem ám, csak úgy egynapos
vendégszereplőként, a teljes időtartamra jönnek Budapestre, még a saját
főpincérüket is Budapestre költözettik erre a három hétre. A teljes design-t,
az asztaloktól az evőeszközökig Finnországban, Fiskars Village-ben gyártják és
tervezik.
A mindössze 600 lelket
számláló falu Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire, délnyugatra található. Ma a finn modern művészer és design központja,
igazi zarándokhely, ahová külföldről is rengetegen látogatnak. Bár
a település gazdaságtörténete 1649-ig, az első vaskohók telepítéséig nyúlik
vissza, a design faluvá válás 1987-ben kezdődött. A narancssárga ollóiról híres
Fiskars cég több mint 300 éves történetének nagy része ezen a vidéken íródott,
mégis a ’80-as évekre a falu szinte teljesen néptelenné vált, mivel a cég
műhelyeit kinőve odébb költözött. 1987-ben született meg a ötlet, hogy az
elhagyott munkáslakásokba és műhelyekbe művészeket invitáljanak. Az elmúlt
évtizedekben mintegy 120 alkotó költözött a faluba, s 1996-ban megalapították a
helyi kézműveseket, iparművészeket és designereket tömörítő közösséget. Az elhagyott műhelyek
megteltek élettel, a házakat felújították, kiállítóterek jöttek létre, s a Slow
Life értékeket képviselő művészfalut felfedezte a finn társadalom és a nagyvilág.
A varázslatos kis művészfaluban az elmúlt két
évtizedben egy, a nagyvilág számára is vonzó és példaértékű új minőség jött
létre, a helyi értékekre, nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra
és a kis közösségek erejére alapozva.
Marja és Patrick Karlsson 1998-ban vették át az 1836-ban alapított éttermet, a
tulajdonos akkor olyan személyt keresett, aki a konyhaművészetével kicsit
magasabb szintre tudja emelni a helyi gasztronómiát, és aki a számos külföldi
vendég és hivatalos vacsora követelményeinek is meg tud felelni. Patrick
Karlsson pedig élt a lehetőséggel
-melyik séf ne álmodna arról, hogy egyszer saját helyet vigyen. 25 éve
dolgozott Helsinki legjobb éttremeiben, kihívásra vágyott. A szerződés
eredetileg öt évre szólt, feleségével, Marjával azonban annyira megszerették az
ottani életmódot, hogy ott ragadtak örökre. - Nem lettem milliomos, viszont
olyan nyugodt, normális és jó minőségű életet tudunk itt élni, ami számomra
mindennél többet ér –vallja az egyébként nem túl bőbeszédű séf. Feleségével
együtt szerény, kedves, természetes és figyelmes emberek, akik alig várják,
hogy megismerjék a magyar kultúrát, embereket és ételeket.
Mi a motivációjuk arra,
hogy majdnem egy egész hónapra ideköltöznek?
Minden együtt. Amikor a finn kultúrintézet kb. egy éve
megkeresett bennünket az ötlettel, egy percig sem gondolkoztunk, azonnal igent
mondtunk. Nem volt még alkalmunk elmélyedni a magyar kulináris kultúrában, és
nagyon szeretnénk megismerni. Amit csak lehet megkóstolni, kollégákal
találkozni. Ráadásul, magába Budapestbe is teljesen beleszerettünk, nagyon
várjuk hogy itt éljünk és emberekkel barátkozzuk. Ez nekünk is rengeteget fog
adni, nemcsak gasztronómiai, hanem emberi tekintetben is.
Hogyan lehat a finn konyhaművészetet
megkülönöztetni a manapság egyébként igen divatos és nemzetközileg sikeres
skandináv gasztronómián belül?
Ez egyáltalán nem is olyan egyszerű kérdés. Nagyjából ugyanazok
az alapanyagaink vannak, óriási különbségekről nem lehet beszélni. Nem egy
szofisztikált konyha a mienk, inkább funkcionális és természetes. Rendkívüli
mértékben követjük az évszakokat, októberben jön például a vadszezon, és persze
halak, gombák, egyebek. Eredeti finn konyhaművészet alig létezik, a legtöbb
dolgot más országok gasztronómiájából szedegettük össze, leginkább
Svédországtól és Oroszországtól. Az orosz behatás nagyon jellemző.
Ha most októberben otthon
főznének és nem Budapesten, mi lenne étlapon?
Ilyenkor ősszel jön a vadszezon, úghogy vadak biztosan.
Vadkacsa, szarvas. Egyébként a szarvasok nálunk csak úgy jönnek-mennek az erdő
szélén. A kertben az almafáinkat körbe kellett keríteni, mert a szarvasok
megeszik a termést. Fiskars Village-ben nagy hagyománya van a vadászatnak, én
magam nem vadászok, csak a konyhában találkozom a zsákmánnyal. Halak is mindig
vannak, azokat imádják a vendégek, meg persze erdei gombák minden mennyiségben.
De itt Budapesten is azt fogjuk ám főzni, amit otthon, nem változtatunk semmit.
Persze a bizarabb finn hozzávalóktól, pl. a mammitól (rozslisztből és malátából
készülő, nem kimondottan mutatós, barna paszta), vagy a salmiaki-tól, azaz sós
medvecukor pasztillától megkímélünk mindenkit. A speciálisabb alapanyagokat,
pl. jó minőségű rozslisztet, malátaszirupot, hamvasszeder dzsemmet, frissen
szedett és leszárított gombákat hozunk, minden mást Budapesten fogunk
beszerezni. Még finn kenyerünk is less, mert a budapesti Finn Pékség ellát majd
bennünket.
Melyik ételére a
legbüszkébb?
Talán a Mannerheim módra készített fogasra. Az egykori finn
elnök és államférfi a maga korában igazi gourmet volt, az étel róla kapta a
nevét. A fogasfilét kisütöm, a tetejére olvasztott vaj, frissen reszelt torma,
erdei gombák kerülnek, mellé burgonya. Egyébként a rizottómra is büszke vagyok,
egy féle mindig van az étlapon, mert imádom az olasz konyhát. Ódivatú,
klasszikus francia konyhatechnológián felnőtt séf vagyok, szuvidálás helyett
inkább csak egyszerűen húst sütök. Nekem fontos, hogy a tányéron minden étel
felismerhető legyen, és –bár érdekel a modern kreatív konyha is – nálam
elsősorban házias, rusztikus ételekkel találkoznak a vendégek.
Patrick és Marja Karlsson számára óriási kaland volt 1998-ban a
nyüzsgő és éppen a gasztroboom közepén álló Helsinkiből egy 600 fős
művészfaluba költözni. A budapesti finn pop-up étterem létrehozása és üzemeltetése
nem kevésbé ígérkezik kalandosnak.
További képek az étteremről és az előkészületekről a Facebook oldalamon is.
A Fiskars Wardshus (Warssy) Pop Up étterem szeptember 29-én nyílik, csak vacsorára lesz nyitva, és 26 vendéget tud majd fogadni. Foglalás már most lehetséges, sőt ajánlott, itt:
A Fiskars Wardshus (Warssy) Pop Up étterem szeptember 29-én nyílik, csak vacsorára lesz nyitva, és 26 vendéget tud majd fogadni. Foglalás már most lehetséges, sőt ajánlott, itt:
FOGLALÁS:
Telefon: 30-295-6292
MENÜ:
Füstölt
bodorkapástétom burgonyablinivel
Szarvasfilé
mézes sült zöldségekkel és rókagomba mártással
Tőzegáfonya
semifreddo karamellaszósszal
Három
fogás ára: 5000,- Ft
(
a menü előreláthatólag egyszer közben változni fog)
A Finnagora, a Hütte Café és a Wardshus étterem közös projektje.
Hütte Café
1054 Budapest, Szabadság-tér
Nyitvatartás: Szept. 29 –
Okt. 21.
Szept. 29. & Okt. 7. Hétfő-vasárnap 18:00-23
A Design hét további rengeteg izgalmas programot kínál,
érdemes végigböngészni, ki-ki a maga ízlése szerint talál benne eseményt. A gasztroprogramok között
is lesz néhány érdekes program, íme a teljes lista. Pl. az Olimpia japánstílusú kaiseki vacsorája, amelyet Néma Júlia tervezőnő tányérjaiban tálalnak,
vagy a Rózsavölgyi csokoládé tubusos giandujája.
7 hozzászólás:
Izgalmas lesz biztosan , reméljük étlapváltáskor beúszik a Mannerheim módra készített fogas.
ők nagyon szeretnének fogast, csak sajnos annak a beszerzése itthon problémás, úgyhogy lehet, hogy kénytelenek lesznek más alternatívában gondolkozni halak terén
Érezd jól magad
http://www.CashClubInternational.com/?papaja
Próbáljátok meg amíg lehet,
igazi gasztrokaland!
Sziasztok! A blogbejegyzésben olvastam, hogy a kenyeret a BUDAPESTI FINN PÉKSÉGtől szerzik be. Ilyen tényleg létezik? Hol? 20 éve keresek finn kenyeret Budapesten, eddig sikertelenül.
Előre is köszi, ha tudtok segíteni!
Amúgy meg megkérdezem őket ma személyesen is :-)
üdv, Anne
Szia Anne, a facebook-on így keress rájuk: "Finn Kenyér Kft.", ott van minden kontakt. http://www.facebook.com/FinnKenyer
Nagyon köszönöm!
Neked is van véleményed?
<< Főoldal