Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással
Felkarikázva,
200C fokos sütőben megsütve, fokhagymás-joghurtos-tahinis öntettel meglocsolva,
pirított fenyőmaggal megszórva. Ugyanez, csak gránátalmasziruppal és sok
frissen aprított petrezselyemmel, mentával és durvára vágott pirított dióval.
Puhára sütve, villával összenyomkodva, fűszeres: pirospaprikás, római köményes olajjal, rengeteg friss korianderrel és petrezselyemmel keverve. Meleg püréként,
némi besammellel és parmezánnal dúsítva (rajta fűszeres bárányraguval). Szecsuániborsos, fokhagymás-gyömbéres-chilis-szójaszószos-szezámolajos öntettel összeforgatva
(tetején friss koriander, pirított mogyoró). Hosszában vékonyra szeletelve, csípős diótöltelékkel feltekerve. Nagyobb darabokban, báránnyal felváltva nyársra húzva,
faszénen grillezve. Kisütve, paradicsommal, mozzarrellával, parmezánnal besütve.
Hagyományosan, megsütve, pépesítve, fokhagymával. Juhsajtos-kenyérmorzsával töltve,
csípős paradicsommártással. Jön a padlizsánszezon!
Juhsajtos töltött padlizsán csípős paradicsommártással
Hozzávalók (2-4 adag)
2 kisebb padlizsán (50 dkg)
½ dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, finomra
aprítva
5 dkg házi kenyérmorzsa
(vagy pl. készen kapható pankomorzsa)
5 dkg kemény, érlelt
juhsajt, pl. pecorino, lereszelve
2 tojás
4 ág friss kakukkfű,
lemorzsolva
só, bors
5 dl házi paradicsommártás
(vagy jó minőségű, natúr bolti)
1 teáskanál csípős paprikakrém,
vagy 1 friss chilipaprika,
kimagozva, finomra aprítva
A sütőt előmelegítjük 200C
fokra. A padlizsánok szárát levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. Éles késsel
rombusz alakban beirdaljuk a húsát, úgy, hogy a padlizsán “kerete” ép maradjon.
Viszonylag mélyen irdaljuk, úgy, hogy kiskanállal aztán könnyen ki tudjuk vájni
a húsát. Négy fél, üreges padlizsán “csónakot” kell kapnunk, amelyet majd meg
tudunk tölteni. A zöldség kivájt belsejét egyenletesen apró darabokra vágjuk.
(A padlizsáncsónak azonnal el kezd barnulni, de nem kell aggódni, mert a sütés
után ez úgysem látszik majd). Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára
dinszteljük benne a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt
padlizsánhúst, és teljesen phuára sütjük. Egy keverőtálban összekeverjük a megsütött
fokhagymás padlizsánt, a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a tojást és a kakukkfüvet.
Sózzuk, borsozzuk. A masszával megtöltjük a padlizsáncsónakok üregét. Egy
akkora jénai, vagy más hőálló tálat, vagy tepsit használunk, amelyben kényelmesen
elfér a négy fél padlizsán. A paradicsommártáshoz keverjük a csípős paprikakrémet
(vagy chilipaprikát). A mártás felét (2,5 dl-t) a tál aljára öntünk. Ráhelyezzük
a megtöltött padlizsánokat, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a
paradicsomszósz másik felét. 40 percig sütjük, amíg a padlizsán széle is
teljesen megpuhul. Ekkor a tetejére még kevés reszelt sajtot szórunk, és további
10 percig sütjük, amíg az megolvad és kissé megpirul.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal