Azeri hideg joghurtleves
Fahmi Szuzival virtuálisan még a blog őskorában ismerkedtem
meg, amikor olvasóként nagyon megörült neki, hogy egy azeri receptről, a
KÜKÜ-ről írok. Akkor mindössze néhány e-mailt váltottunk, majd tavaly az egyik
rendezvényemen személyesen is találkoztunk. Így lett, hogy az Így főzünk mi multikulti szakácskönyv azeri fejezete kapcsán őt kértem meg, hogy mutassa be a
konyhájukat. Ez nemcsak, hogy megtörtént, de a családjánál tett látogatás és
közös főzés, beszélgetés alkalmával úgy lenyűgöztek a vendégszeretetükkel és az
ételeikkel, hogy azóta is Bakuba készülök.
A ma reggeli Csak Csajokban (RTL Klub) egy olyan azeri
receptet mutattunk be együtt, miközben a könyvről meséltünk, amely egyrészt
magában hordozza az azeri konyha legjavát, másrészt igazi telitalálat lehet a
még remélhetőleg hátralévő kánikulanapokra. Az meg már csak hab a tortán, hogy
a levest nemhogy főzni nem szükséges, de még turmixolni sem. Az ember
gyakorlatilag 1:1 arányban kikever joghurtot és vizet (amit én lehűtött,
leszűrt zöldségalaplével helyettesítettem, hogy teltebb íze legyen), annyira,
hogy folyékony állagot kapjon, belekever némi apróra vágott uborkát (én részben
kovászos uborkát), újhagymát, és rengeteg zöldfűszert, végül jól behűti. Ennyi.
A levesről és a receptről is tudtok olvasni Szuzi azeri gasztroblogján, amelyet nemrég hozott létre, fogadjátok szeretettel.
Azeri hideg
joghurtleves zöldfűszerekkel
Hozzávalók (2 adag)
3 dl natúr joghurt
3 dl víz, vagy hideg alaplé
só, bors
½ kígyóuborka, meghámozva, kimagozva, apróra kockázva
2 kovászos uborka, apróra kockázva
1 csokor (5 szál) újhagyma, felkarikázva
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél csokor kapor, finomra aprítva
további zöldfűszerek ízlés szerint, pl. menta, koriander,
tárkony, finomra aprítva
A joghurtot csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a vizet (vagy hideg alaplevet),
hogy folyékony állagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Beleszórjuk a felkockázott uborkákat, az
újhagymát és a finomra aprított zöldfűszereket.
Jégbehűtve tálaljuk. Meglocsolhatjuk a tetejét olívaolajjal, és adhatunk
mellé ropogósra sütött kenyérkockát (de ez így már nem autentikus.)
Recept: Fahmi Szuzan
2 hozzászólás:
Tudom, hogy "nekünk" már csak Baku marad, de ez bizony Baki...:)
Köszönöm, ez életmentő volt a mai 32 fokban.:)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal